29 decembrie: Ziua în care fotbalul mondial a pierdut o legendă: Pelé
0În ziua de 29 decembrie, s-a născut Regina Elisabeta a României, soția regelui Carol I și s-a stins din viață marele fotbalist Pelé.

1808: S-a născut Andrew Jhonson, al 17-lea președinte al SUA
După asasinarea fostului președinte, Abraham Lincoln, Jhonson a devenit președintele SUA în perioada 1865-1869.

Născut la 29 decembrie 1808, în Raleigh, Carolina de Nord, fostul președinte a trăit în sărăcie. Viața însă a luat o întorsătură mai bună, când și-a deschis o croitorie în Tennessee, s-a căsătorit cu Eliza McCardle și a început să participe la dezbateri în academia locală, potrivit site-ului oficial al Casei Albe.
Când a intrat în politică, Jhonson ținea discursuri tranșante, criticând elita care se ocupa cu plantația. Ca membru al Camerei Reprezentanților SUA și al Senatului, a militat pentru un proiect de lege prin care să ofere ferme gratuite omului sărac.
După ce Lincoln a fost asasinat, Jhonson a reușit să reconstruiască fostele state Confederate în timp ce Congresul nu era în sesiune în 1865.
În 1875, Jhonson se stinge din viață la Tennessee, unde și-a dus ultimul mandat ca senator.
1843: Se naște Regina Elisabeta a României
Principesa Elisabeta de Wied s-a născut pe 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania. În 1869, Elisabeta s-a căsătorit cu Karl von Hohenzollern- Carol I al României, devenind astfel prima reginã a României.

Elisabeta a fost scriitoare, eseistă și cunoscătoarea mai multor limbi: italiană, franceză, engleză, suedeză şi rusă, scrie Muzeul Național Peleș.
Elisabeta mai este cunoscută și drept Carmen Sylva, pseudonimul său literar.
La 2 martie 1916, Elisabeta trece la cele sfinte, fiind înmormântată la Curtea de Argeş, alături de soţul ei, regele Carol. Între mormintele celor doi, la dispoziţia Reginei Maria, au fost depuse osemintele prinţesei Maria, fetiţa pierdută a Elisabetei.
1845: Republica Texas s-a unit cu Statele Unite ale Americii
Republica Texas s-a bucurat de o scurtă existență, mai exact între 1936 și 1945.
La 28 februarie 1845, Congresul Statelor Unite a autorizat printr-o lege anexarea Republicii Texas.
La 1 martie 1845, președintele de la acea vreme, John Tyler, a promulgat legea, stabiling ca la 29 decembrie să se înfăptuiască unirea.
În fața iminenței anexării americane a Texasului, Charles Elliot și Alphonse de Saligny, miniștrii britanic și francez în Texas, au fost trimiși la Ciudad de Mexico.
1910: Guvernul Liberal condus de Ion I. C. Brătianu a demisionat
Pe fondul activității legislative și necesității de reorganizare a partidului, Guvernul liberal demisionează la 29 decembrie 1910, și se formează un guvern conservator, în frunte cu P.P. Carp.

Înainte cu un an, la 8 decembrie, premierul Brătianu a fost victima unui atentat, după ce a fost împușcat de un lucrător CFR, Gheorghe Stoenescu,
Ulterior, atentatorul a declarat că dorea să dea un exemplu clasei politice, considerându-l pe primul ministru vinovat de scumpirea traiului zilnic. După două săptămâni a fost votată „Legea Orleanu”, care interzicea dreptul la asociere şi la grevă pentru salariaţii statului, dar garanta libertatea muncii.
Brătianu a propus regelui extinderea dreptului de vot prin înfiinţarea colegiului unic, dar Carol I a refuzat. În faţa acestei situaţii, liderul liberalilor îşi depune mandatul pe 29 decembrie 1910.
1933: A fost asasinat Ion G. Duca, prim-ministru al României
Ion Gheorghe Duca s-a născut la 20 decembrie 1879, la București. Liberalul și-a început cariera de politician în 1907, când s-a înscris în PN şi a candidat pentru un post de deputat la vârsta de 28 de ani, scrie Historia.

A fost, pe rând, ministrul Agricultrii, al Afacerilor Externe, vicepreşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor, ministru de Interne A fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal, după moartea lui Vintilă Brătianu, pe 28 decembrie 1930, când avea 51 de ani.
La 29 decembrie 1933, Duca a fost chemat de Carol la Sinaia, pentru a discuta demiterea guvernatorului Băncii Naţionale.
În trenul ce pleca spre Sinaia, politicianul s-ar fi aflat alături de cei trei asasini, care aveau să-i curme viața, și pe care presa vremii i-a numit „Nicadorii”.
În seara aceleiași zile, Ion G. Duca, care se îndrepta spre gara Sinaia pentru a se întoarce la București, a fost surprins de legionari, care i-au tras cinci gloanțe și l-au răpus.
Politicianul a fost înmormântat în interiorul bisericii din Urșani, Vâlcea.
1989: Are loc prima ședință a primului guvern provizoriu, condus de Petre Roman
Primul guvern al României de după căderea comunismului, condus de Petre Roman, s-a întrunit în prima şedinţă la 29 decembrie 1989, acum 35 de ani.
La 26 decembrie, Roman a fost numit premier al Guvernului, prin decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN).
2022: Se stinge din viață Pelé, legenda braziliană a fotbalului mondial
La data de 23 octombrie 1940, în Tres Coracoes, se naște Pele, brazilianul care a scris istorie în cărțile fotbalului din secolul trecut. Acesta este singurul jucător care a câştigat trei Campionate Mondiale, în 1958, 1962 și 1970.
La 11 ani, Pele a intrat în lumea fotbalului, fiind cooptat la clubul Santos datorită talentului său. La 16 ani, în 1956, brazilianul a început să joace la seniori, iar clubul a câștigat, odată cu el, recunoaștere la nivel mondial.
În 1999, Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului l-a desemnat Jucătorul Secolului din Lume.
Pele a participat și în viața politică, Pele a fost politician, fiind ministru extraordinar al sportului din Brazilia, dar și și ambasador al UNESCO și al Națiunilor Unite.
La 29 decembrie 2022, Pele s-a stins din viață pe patul unui spital din Sao Paulo, întrucât suferea de cancer la colon. Starea sa de sănătate a devenit și mai rea după ce a contactat o infecție respiratorie.