Video 3 Ianuarie, ziua în care regele Mihai a fost silit să părăsească România. Se întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist

0
Publicat:

Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele va întoarce în țară abia după căderea regimului comunist din România.

Regele Mihai al României FOTO: Arhivă, Adevărul
Regele Mihai al României FOTO: Arhivă, Adevărul

1877: Convenția de la Budapesta

A fost semnată, la Budapesta, Convenţia secretă ruso-austro-ungară, prin care Rusia consimţea la anexarea Bosniei şi Herţegovinei de către Austro-Ungaria, în schimbul acceptării de către aceasta a încorporării judeţelor din sudul Basarabiei (Bolgrad, Cahul şi Ismail) la Rusia. Judeţele fuseseră retrocedate Moldovei prin Tratatul de pace de la Paris (1856). 

1892: S-a născut scriitorul John Ronald Reuel Tolkien

Autorul trilogiei „Stăpânul inelelor” a murit pe data de 2 septembrie 1973. Opera a fost publicată în 1954 și cuprinde trei părți: Frăția Inelului, Cele două turnuri și Întoarcerea Regelui.

Legenda scrisă de Tolkien, opera a fost publicată in 1954 și cuprinde trei părți: Frăția Inelului, Cele două turnuri și Întoarcerea Regelui.

Legenda scrisă de Tolkien, s-a transformat sub forma unui film de lung-metraj, un film care a avut în spate cele mai colosale desfașurări de forțe.

Scriitorul John Ronald Reuel Tolkien FOTO: Arhivă
Scriitorul John Ronald Reuel Tolkien FOTO: Arhivă

1912: S-a născut istoricul şi arheologul Emil Condurachi, membru titular al Academiei Române

S-a născut în localitatea Scânteia, jud. Iaşi. A urmat cursurile Liceului Internat, apoi Facultatea de Litere din Iaşi (1929-1932). Și-a continuat pregătirea la Şcoala Română din Roma (1935-1937), iar în 1938 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Basiliques chretiennes de l’Illyricum”.

A fost profesor la Catedra de Arheologie a Universităţii din Iaşi (1932-1940); profesor titular de Istorie veche şi Arheologie la Universitatea din Bucureşti (1947). Decan al Facultăţii de Istorie (1949-1950). Director al Institutului de Arheologie din Bucureşti (1956-1970). 

1948: Regele Mihai este forțat să plece din țară

Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. 

Există câteva relatări asupra motivelor abdicării lui Mihai. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi amenințat cu un pistol și cu șantajul că urma să execute 1.000 de deținuți studenți dacă nu abdică, potrivit Wikipedia.

Regele Mihai al României FOTO: Arhivă Adevărul
Regele Mihai al României FOTO: Arhivă Adevărul

Într-un interviu din 2007, pentru New York Times, regele Mihai rememorează evenimentele:„A fost șantaj. Mi-au spus <Dacă nu semnezi imediat, suntem obligați>  de ce obligați, nu știu - să ucidem peste 1.000 de studenți pe care-i aveau în pușcărie.”

Potrivit revistei Time, guvernul comunist ar fi amenințat cu arestări ulterioare a mii de oameni, nu cu unele anterioare, și că apoi va scufunda țara în sânge, dacă Mihai nu abdică.

Viața în exil

În ianuarie 1948 a plecat în exil. Un an s-a căsătorit cu Ana, Principesă de Bourbon-Parma.  

Autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română în 1948. Până la sfârșitul anului 1948, cei doi au locuit la Vila Sparta lângă Florența, locuința reginei mame Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naște prima fiică, principesa Margareta. Tot la Lausanne se nasc principesele Elena, în 1951, și Irina, în 1953.

Între timp, familia se stabilește în Marea Britanie, unde va locui timp de șase ani, până în 1956, la Bramshill House în Hampshire și la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire. Pentru a-și câștiga existența, Regele si Regina au înființat o fermă de pui și au construit un mic atelier de tâmplărie.

La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a sosit pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele antecesorilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun.

Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi au fost opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara.

În 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf. Paști. Regele a fost întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită. În București, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea.

Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul președintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.

 În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.

1987: Cântăreaţa Aretha Franklin (n. 25 mart. 1942) a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame

Aretha Franklin a deveni astfel prima femeie din lume care a primit această distincţie. A câștigat 18 premii Grammy și este considerată una dintre cele mai de succes cântărețe din istorie, cu peste 75 de milioane de înregistrări vândute în întreaga lume. Pe parcursul carierei sale a primit o multitudine de onoruri. A primit titlul de „Regină a muzicii soul”.

1990: Decret-Lege privind înfiinţarea şi înregistrarea oficială a partidelor politice

Pe 22 decembrie 1989, după fuga cuplului Ceaușescu, în mijlocul efervescenței revoluționare, au început diverse încercări de formare a unui guvern nou, care să-l înlocuiască pe guvernul condus de Constantin Dăscălescu, potrivit Wikipedia.

Au fost trei încercări: la sediul Ministerului Apărării chiar Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului a încercat să schițeze o remaniere de guvern. În sediul CC al PCR, Ilie Verdeț a avut o încercare eșuată de formare a unui guvern nou.

Dumitru Mazilu, Ion Iliescu și Petre Roman, liderii de facto ai CFSN FOTO: Arhivă
Dumitru Mazilu, Ion Iliescu și Petre Roman, liderii de facto ai CFSN FOTO: Arhivă

Cea care a ieșit învingătoare, a fost gruparea lui Ion Iliescu, care a înființat în prim pas la sediul CC Consiliul Frontului Salvării Naționale, ca organ suprem de conducere, definit mai târziu mai mult ca organ legislativ, și acesta a format în scurt timp și noul guvern.

Înființarea CFSN a fost anunțată la Televiziunea Română de directorul Editurii Tehnice Ion Iliescu. 

Consiliul Frontului Salvării Naționale a cărui naștere a fost anunțată printr-un comunicat public la 22 decembrie 1989, a preluat „întreaga putere în stat”

2013: A murit Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor şi producător de film

Sergiu Nicolaescu, unul dintre cei mai faimoşi regizori de film din epoca comunistă. S-a născut la 13 aprilie 1930 în Târgu Jiu, iar la vârsta de cinci ani a plecat la Timișoara.

Sergiu Nicolaescu a debutat în filmele de lung metraj cu filmul „Dacii” (1967). A urmat megaproducția „Mihai Viteazul” (1971), precum și o serie de filme polițiste centrate în jurul personajului fictiv „Comisarul Moldovan”.

Regizorul și actorul Sergiu Nicolaescu FOTO: Arhivă
Regizorul și actorul Sergiu Nicolaescu FOTO: Arhivă

Nicolaescu a interpretat de asemenea rolul ilegalistului comunist Andrei în serialul de propagandă „Pistruiatul” (1973). Un alt gen predilect al lui Nicolaescu a fost filmul de război, pentru care a folosit adesea efectivele Armatei Române ca figurație, potrivit Wikipedia.

Este de departe cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori. Printre cele mai cunoscute filme regizate de el se numără „Dacii“ (1966), „Mihai Viteazul“ (1970), „Nea Mărin miliardar“ (1979), „Noi, cei din linia întâi“ (1986), „Triunghiul morţii“ (1999).

Primul său film de lung metraj a fost coproducția româno-franceză Dacii (1967), care a participat la cel de-al cincilea Festival Internațional de Film de la Moscova.

Sergiu Nicolaescu a fost internat la Spitalul de Urgență Elias la data de 26 decembrie 2012 pentru o afecțiune digestivă cronică. 

În dimineața zilei de 3 ianuarie 2013, la ora 08.24 cineastul a încetat din viață.  

2023: A murit Mitcă Popescu, unul dintre cei mai iubiţi actori din României

A jucat în zeci de filme şi spectacole de teatru. Totodată, timp de 24 de ani a prezentat la TVR 2 una dintre cele mai iubite şi longevive emisiuni din peisajul media românesc, „D’ale lu’ Mitică“: reportajele spumoase din lumea satului, prezentate cu fină ironie şi haz de necaz

Actorul Mitică Popescu FOTO: Arhivă
Actorul Mitică Popescu FOTO: Arhivă

Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică '„I.L. Caragiale'” din Bucureşti. A jucat la Timişoara şi Piatra Neamţ. La Teatrul Mic din Bucureşti a ajuns în 1973. Un an mai târziu a jucat în spectacolul '„Matca”', de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010/  Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

A realizat roluri de excepţie în piesele „Cititorul de contor'” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), „Să îmbrăcăm pe cei goi'” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), „'Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), „Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), '„O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), '„Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu).

Actorul Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”

Actorul a încetat din viață pe 3 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, la Spitalul Elias din Capitală. Acesta avea probleme cardiace. 


Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite