4 ianuarie, ziua în care se împlinesc 99 de ani de când prinţului Mihai i s-a recunoscut calitatea de moştenitor al tronului

0
0
Publicat:

La 4 ianuarie 1926 Parlamentul de la București îl recunoaște ca succesor pe prințul Mihai, în vârstă de numai 5 ani la acel moment. Tot la 4 ianuarie, dar în 1809, în Franța, s-a născut inventatorul alfabetului Braille. În 2023, printr-o rezoluție adoptată de ONU, 4 ianuarie devine dedicată alfabetului Braille la nivel mondial. 

Salut de la balcon FOTO Mediafax / Bogdan Stamantin
Salut de la balcon FOTO Mediafax / Bogdan Stamantin

1809: S-a născut Louise Braille, inventatorul alfabetului Braille

Pe 4 ianuarie 1809 s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, folosit și astăzi de nevăzători.

Citește aici cum a fost inventat alfabetul Braille. 

1877: S-a născut istoricul literar Sextil Pușcariu

Născut la 4 ianuarie 1877 la Braşov, Sextil Puşcariu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, refuzând, la un momen dat, funcţia de ministru al Bucuvinei la Bucureşti, pentru a se putea dedica studiului, dar şi catedrei.

Sextil Puşcariu a fost judecat de comunişti pentru opiniile sale legionare. Foto arhivă
Sextil Puşcariu a fost judecat de comunişti pentru opiniile sale legionare. Foto arhivă

Sextil Puşcariu fost şi primul rector român al Universităţii din Cluj şi a pus temelia primului Muzeu al Limbii Române. Este autor a peste 400 de lucrări şi a fost membru al Academiei Române.

A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 şi a fost titularul catedrei de limbă şi literatură română timp de zece ani şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. A iniţiat publicaţia "Glasul Bucovinei". În primăvara lui 1919 i s-a oferit postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti, dar a refuzat, preferând să rămână un om de ştiinţă.

Cunoscut însă ca un susţinător al mişcării legionare, odată cu venirea comuniştilor la putere a fost persecutat şi, deşi familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din ţară, Şextil Puşcariu a refuzat. A murit în 1948 la Bran, la 71 de ani, înainte să primească sentinţa în procesul în care era judecat de comunişti.

1926: „Actul de la 4 ianuarie”

FOTO: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe
FOTO: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Parlamentul României a votat îndepărtarea prinţului Carol de la succesiune şi a recunoscut prinţului Mihai calitatea de moştenitor al tronului. Se instituie o Regenţă, aflată sub influenţa liberalilor şi formată din patriarhul Miron Cristea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Buzdugan (din 1 octombrie 1929, în urma decesului acestuia, a fost numit Constantin Sărăţeanu), şi principele Nicolae, fratele lui Carol.

21 de ani mai târziu, la 29 decembrie 1947, la Sinaia, la Castelul Foișor, familiei regale i-a fost comunicat faptul că premierul Petru Groza dorește o audiență a doua zi dimineața, la ora 10, la Palatul Elisabeta. În cadrul acestei ședințe, premierul Petre Groza i-a cerut regelui Mihai I să abdice.

La 3 ianuarie 1948 regele Mihai I a fost obligat să părăsească România.

1946: S-a născut Mihai Constantinescu, solist vocal şi compozitor

Mihai Constantinescu a fost unul dintre membrii trio-ului lansat de Titus Munteanu, din care mai făceau parte Olimpia Panciu și Marius Țeicu, dar s-a remarcat ca solist după ce, în anul 1981, a obținut premiul I la emisiunea-concurs «Șlagăre în devenire» cu piesa «I.E.F.S ura!».

Într-o carieră de peste patru decenii, el a înregistrat peste 15 albume, colaborări şi solo, şi a primit numeroase distincţii.

În 2002, solistul român de muzică uşoară a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare «O zi printre stele» din partea Ministerului Culturii și Cultelor. În acelaşi an, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii de activitate în domeniul artistic. 

Cunoscut şi ca un mare iubitor de animale, în anul 1999 a editat în format single piesa «Iubiți și câinii vagabonzi», care s-a bucurat de un real succes la acea vreme. 

Citește și cum au apărut celebrele piese ale lui Mihai Constantinescu „Iubiți și câinii vagabonzi” și „Sus, în deal, e o casă".

Mihai Constantinescu a murit în anul 2019, la 73 de ani, şi a fost decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

1954: A murit Elena Farago, poetă simbolistă şi publicistă

Născută la Bârlad pe 29 martie, în familia Francisc și Anastasia Paximade, Elana Farago a debutat cu prima sa poezie în 1902, în ziarul „România muncitoare”. După numai 4 ani, în anul 1906, a publicat primul său volum de poezii, intitulat "Versuri", la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă și confidentă a fost.

Poeta fără copilărie, care a scris pentru copii. FOTO Arhivă
Poeta fără copilărie, care a scris pentru copii. FOTO Arhivă

Elena Farago este laureată de către Academia Română cu Premiul „Adamachi” pentru volumele „Șoapte din umbră" (1908) și „Traduceri libere" (1908), iar apoi pentru volumele „Șoaptele amurgului", „Din traista lui Moș Crăciun", apărute în 1920.

În 1921 a fost numită director al Fundației „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, fundație pe care a condus-o timp de 30 de ani. Elena Farago s-a stins din viață în 1954, la Craiova, după o lungă suferință, având un destin tragic, desprins, parcă, din romane.

1961: A murit fizicianul austriac Erwin Schrödinger, laureat al Premiului Nobel

Erwin Schrödinger este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuaţie fundamentală îi poartă numele. A studiat, de asemenea, elementul radiu şi a adus contribuţii însemnate la definitivarea teoriei culorii.

Schrödinger a formulat celebrul experiment imaginar al pisicii vii şi moarte în acelaşi timp.
Schrödinger a formulat celebrul experiment imaginar al pisicii vii şi moarte în acelaşi timp.

Prima lucrare de mecanică ondulatorie elaborată de Schrödinger în ianuarie 1926 înlocuieşte electronul din modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde, aplicând teoria lui Louis de Broglie, conform căreia electronii se comportă ca nişte unde. Această teorie este încorporată în ecuaţia lui Schrodinger.

“Pisica lui Schrödinge” este un experiment mental, adesea caracterizat ca un paradox, imaginat de fizician în 1935. Astfel, Schrödinger imaginează o situaţie în care o pisică este, în acelaşi timp, moartă şi vie, o absurditate care, luată în sens strict, descrie şi comportamentul entităţilor cuantice.

1973: A murit Gherase Dendrino, compozitor român

Considerat unul dintre întemeietorii școlii de muzică ușoară românească, compozitorul Gherase Dendrino a debutat ca dirijor și compozitor la Teatrul Cărăbuș, condus de Constantin Tănase.

S-a născut pe 2 septembrie, în 1901, la Turnu Măgurele, conform biografiei publicate de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase". Din 1953, a colaborat la Ansamblul de Estradă. Melodiile sale s-au auzit și pe celebra scenă a Teatrului Olympia din Paris, în 1965, cu ocazia gloriosului turneu Grand Music Hall de Bucharest, al Teatrului „Constantin Tănase”.

Compozitorul Gherase Dendrino. FOTO Teatrul de revistă Constantin Tănase
Compozitorul Gherase Dendrino. FOTO Teatrul de revistă Constantin Tănase

De asemenea, între 1946-1949, a fost dirijor la Alhambra, iar din 1950 a activat ca prim- dirijor al teatrului de Operetă din București.

1998: A murit compozitorul Vasile Veselovski

Născut pe 18 decembrie 1925, Vasile Veselovski și-a legat numele de cel al Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, dar și de cel al bunilor săi prieteni, actrița Stela Popescu și soțul ei, textierul Mihai (Puiu) Maximilian, colaboratori apropiați. Împreună aveau să creeze toate spectacolele de la Grădina Boema, dar și alte zeci de spectacole de Revistă și music-hall.

„Am fost norocos! Am avut parte de prieteni buni și cântăreți valoroși, care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”, mărturisea el. Multe texte pentru creațiile sale i-au fost scrise și de Aurel Storin.

Vasile Veselovski a fost timp de un an (1956 – 1957) secretar muzical al Teatrului „Constantin Tănase”, iar în anii ’60 a pus, cu Mihai Maximilian, bazele Teatrului de Revistă din Deva.

2023: Ziua Mondială Braille

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 73/589, prin care a proclamat 4 ianuarie ca fiind ziua dedicată alfabetului Braille, în scopul de a asigura pe deplin respectarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite