Arenda în 2025, sub prețul cu care se vând astăzi cerealele. „Producția la grâu cred că va fi bună”

0
0
Publicat:

Proprietarii de teren agricol care au dat spre folosință către arendași suprafețele deținute vor primi, dacă prețurile pentru evaluarea arendei, aprobate de curând, rămân neschimbate, mai puțin decât prețul la care se vând la acest moment cerealele.

Prețul grâului stabilit pentru plata arendei este sub prețul pieței FOTO: Shutterstock
Prețul grâului stabilit pentru plata arendei este sub prețul pieței FOTO: Shutterstock

Consiliul Județean Olt a aprobat în cursul lunii decembrie prețurile medii ale produselor agricole pentru anul 2025, la nivelul județului Olt. Aceste prețuri sunt importante pentru că în funcție de valorile aprobate se exprimă în lei valoarea arendei pe care arendașii o plătesc proprietarilor cărora le lucrează terenul (dacă nu plătesc arenda în produse).

Prețurile sunt în bună parte similare cu cele din 2024, diferențele fiind aproape nesemnificative. În schimb, prețurile la care se vând astăzi pe piață cerealele, asta după un an în care în județul Olt a fost secetă mare, sunt considerabil peste cele aprobate.

Consilierii județeni au aprobat, pentru 2025, următoarele valori:

- grâu – preț mediu = 0,75 lei/kg (0,72/kg lei în 2024);

- orz – preț mediu = 0,70 lei/kg (aceeași valoare și în 2024);

- porumb – preț mediu = 0,70 lei/kg (aceeași valoare și în 2024);

- rapiță – preț mediu = 1,90 lei/kg (1,8 lei/kg în 2024);

- floarea soarelui – preț mediu = 1,75 lei/kg (1,55 lei/kg în 2024);

- mazăre – preț mediu = 0,80 lei/kg (în 2024 nu a fost aprobat un preț pentru această cultură).

Pe piață, în schimb, prețul cerealelor a tot crescut, cel mai mult simțind acest lucru crescătorii de animale care au fost nevoiți să cumpere. Conform anunțurilor disponibile pe site-urile de vânzări, prețul pentru porumb, de exemplu, variază între 1 leu și 1,8 lei/kg, prețurile asemănătoare fiind și pentru porumb, orz sau floarea soarelui (la floarea soarelui se ajunge și al 2 lei/kg).

„Am avut peste 16.000 dosare pentru suprafețele calamitate”

Județul Olt a fost în 2024 printre cele mai afectate de secetă. Dacă producțiile de grâu au fost mai mici decât în anii precedenți, la culturile însămânțate în primăvară seceta a compromis, pe zeci de mii de hectare, total culturile de porumb sau floarea-soarelui.

„Am avut peste 16.000 dosare depuse, am făcut plăți pentru 15.800, au fost calamitate peste 100.000 hectare de porumb”, spune directorul Direcției Agricole Județene Olt, Ion Drăgoi. Cu toate acestea, Direcția Agricolă este instituția care a transmis către Consiliul Județean propunerile de preț pentru 2025, iar fundamentarea s-a făcut pe baza prețurilor la care s-a tranzacționat în acest an.

La cum se prezintă situația acum, având în vedere precipitațiile înregistrate, mai spune directorul DAJ Olt, „producția la grâu va fi bună” în 2025.

Cum este acum, e bine. Mai depinde și de ce tehnologii aplică fiecare, și dacă la fiecare două săptămâni mai dă câte o ploaie...”, adaugă directorul Direcției Agricole. În Olt au fost însămânțate cu grâu aproximativ 135.000 hectare, rămâne de văzut care vor fi suprafețele pe care fermierii vor înființa culturi de primăvară, după pierderile din vara trecută. Cei mai mulți fermieri, pentru grad de afectare de 100%, au primit câte 1.000 lei/ha drept despăgubire.

În județul Olt, a mai precizat directorul DAJ, proprietarii care și-au dat terenurile în arendă primesc de la marii fermieri, în medie, între 800 -1.000 kg pentru fiecare hectar arendat. Plata arendei se face fie în produse, fie contravaloarea acestor produse, la prețurile aprobate anual de către CJ Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite