Avertisment pentru părinți: țara în care numărul cazurilor de boală mortală la copii a explodat
0Medicii îi atenţionează pe părinţi să-şi vaccineze copiii, îngrijoraţi de creşterea alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă la copii, numită şi „tusea de 100 de zile”, care, netratată corespunzător, poate duce nu doar la complicaţii, ci şi la deces.

Cazurile tot mai numeroase de infectare cu tuse convulsivă la copii, mai ales la sugari, care sunt extrem de vulnerabili, au explodat în 2024 la nivel mondial, ceea ce i-a determinat pe medici să fac apel la părinţi pentru a-şi vaccina copii. Ei avertizează că, după ce s-a ieşit din pandemia de Covid-19, rata de vaccinare a scăzut îngrijorător, deşi există un vaccin „clasic” care imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive şi se poate face începând bebeluşilor începând cu vârsta de 2 luni.
În Australia, de pildă, unde în noiembrie un bebeluş a murit din cauza tusei convulsive, s-a înregistrat cea mai mare rată de îmbolnăvire din ultimii zece ani în Queensland, copiii mici fiind cei mai afectați de această infecție mortală, iar specialiştii afirmă că acest lucru se întâmplă din cauza relaxării, după pandemia de covid, a măsurilor privind igiena mâinilor, dar mai ales din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii, notează DailyMail.
„Există factori suplimentari. O parte dintre aceștia sunt ratele de vaccinare în scădere ... și am văzut atât ratele de vaccinare a copiilor, cât și ratele de vaccinare maternă scăzând în ultima vreme. (...)Celălalt factor este că, cel puțin pentru câțiva ani, am făcut toate lucrurile corecte și unele lucruri suplimentare pentru a reduce riscul de boli infecțioase ... și probabil că acest lucru a redus aceste cifre pentru o perioadă”, spun specialiştii.
În România s-au înregistrat două decese
În România, începând cu luna septembrie, după ce a început anul şcolar, spitalele de pediatrie au fost luate cu asalt şi secţiile de boli respiratorii s-au umplut cu copii care au necesitat internare, din cauza „tusei de 100 de zile”.
„Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis. Spre deosebire de o răceală obişnuită, care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC).
Aşa cum "Adevărul" a scris deja, bebeluşii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestei boli, iar internarea în cazul lor este obligatorie, însă infecția poate afecta persoanele de orice vârstă. Infecția poate provoca pneumonie, leziuni cerebrale și, ocazional, deces. Boala este periculoasă pentru bebeluși,
Din păcate, şi în România s-au înregistrat doup decese din cauza tusei convulsive.
Vaccinul DTP imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive
În aceste condiţii, medicii din toată lume fac apel la părinţi şi la femeile însărcinate să se vaccineze, pentru a preveni infectarea cu tuse convulsivă.
Vaccinul DTP, care imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, se face sugarilor prima dată la vârsta de 2 luni, apoi la la patru luni, la 11 luni, la 5 ani și la 14 ani. După aceea, o dată la 10 ani, la fel ca și adulții.
Acesta face parte dintre vaccinurile „clasice”, aflate în carnetul de vaccinare al oricărui copil.