Avertismentul armatei yemenite cu privire la rebelii Houthi
0Iranul trimite mai multe arme rebelilor Houthis după prăbușirea celorlalte grupări proxy ale sale din Orientul Mijlociu, a declarat un purtător de cuvânt al armatei yemenite, relatează The Telegraph.

Republica Islamică a oferit miliției yemenite suficiente provizi de arme pentru a-și continua atacurile asupra Israelului și asupra transportului maritim global pentru „anii de acum înainte”, a declarat pentru The Telegraph Abdul Basit Al-Baher, purtătorul de cuvânt al armatei yemenite din guvernoratul Taiz.
Rebelii Houthi au lansat un val de atacuri împotriva Israelului și a transportului maritim global în ultimele două săptămâni.
Această escaladare este „dovada clară că Iranul își sporește sprijinul pentru Houthis după slăbirea Hamas și Hezbollah și căderea regimului Assad în regiune”, a spus oficialul din Yemen.
Gruparea dispune de „rachete și avioane de avansate, în plus au ateliere pentru asamblarea și fabricarea de drone și dezvoltarea de rachete cu expertiză iraniană”, a adăugat el.
„Apoi, există contrabanda continuă din Iran cu piese pentru arme, în special drone și rachete, care sunt asamblate intern. Nu este posibil să oferim cifre concrete dar, ținând seama de operațiunile desfășurate de Houthi, estimăm că este vorba de o cantitate mare și că stocul se poate epuiza în ani.”
Joi, rebelii yemeniți au lansat al șaselea atac cu rachetă asupra Israelului de la Crăciun, incidentele crescând în frecvență, în ciuda atacurilor aeriene israeliene intense asupra infrastructurii critice a grupării.
Statele Unite și Marea Britanie au efectuat, de asemenea, lovituri aeriene asupra instalațiilor de armament ale rebelilor Houthi, de când miliția a început să vizeze rutele maritime globale în noiembrie 2023, dar nu suficient pentru a împiedica continuarea operațiunilor militare ale acestora.
Houthiții controlează în prezent o zonă din Yemen locuită de aproximativ 80% din populație, în timp ce ciocnirile continuă cu armata guvernului recunoscut internațional.
Campania împotriva grupării va avea succes doar dacă, liderul său, Abdul-Malik al-Houthi, ar fi eliminat, a spus Al-Baher.
Ce spune Israelul
„Întregul regim al Houthis este un trib șiit care se bazează pe liderul său, iar dacă Israelul și aliații îl vor elimina pe Abdul-Malik și fratele său, întregul regim se va prăbuși. El este centrul tribului și al întregii operațiuni”, a declarat o sursă de securitate israeliană pentru The Telegraph.
Sursa a spus că o tentativă de asasinat nu este exclusă dacă gruparea va continua să vizeze orașele și populația civilă ale Israelului.
O sursă separată de informații israeliene a recunoscut că Houthiți au luat prin surprindere statul evreu, dar s-a arătat sceptic că aceștia au capacitatea de a continua în același ritm.
„Nu au capacitatea Hezbollah, dar totuși au propria lor producție. O parte dintre aceasta a fost lovită de atacurile SUA-Marea Britanie, dar nu toată, care este împrăștiată în Yemen, astfel că nu este ușor de localizat sau accesat, deoarece nu se află într-un singur loc”, a spus sursa.
Sursa israeliană de informații a declarat pentru The Telegraph că Israelul nu a considerat gruparea o amenințare până la atacurile din 7 octombrie.
„Tot timpul, am trăit cu convingerea că Houthiții nu sunt o problemă israeliană, ci mai degrabă una a SUA, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite”, a spus aceasta.
Acum, colectarea de informații „începe de la zero”.
„Nu există graniță și este foarte departe, așa că există mai puține opțiuni umane. Cu toate acestea, există o mulțime de triburi, plus guvernul legitim yemenit, cu care colaborăm și ne pot oferi surse și informații foarte utile, așa că împărtășesc multe cu Israelul.”
Mark Toth, expert în securitate și economist american, a declarat că preluarea mandatului lui Donald Trump la sfârșitul acestei luni ar putea duce la intensificarea atacurilor americane asupra houthiților.
„Trump nu poate lăsa asta să continue, nu și dacă dorește să rămână consecvent angajamentului său de a impune „presiune maximă” împotriva Iranului”.
„Spre deosebire momentul când Trump a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, houthi fac acum parte integrantă din „Axa de rezistență” generală a Iranului împotriva Israelului – iar Trump a promis că va pune capăt influenței maligne a Teheranului în întregul Orient Mijlociu.
„Trump se va confrunta, de asemenea, cu o forță Houthi capabilă acum să lovească mijloacele militare americane din Djibouti și Eritreea”.