Beijing-ului îi e mai bine cu Trump? Ce spun chinezii despre noul președinte american. China la zi

0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unei analize referitoare la rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, publicată recent. Acest material este deosebit de relevant, întrucât explorează potențialele schimbări în politica internațională în urma revenirii lui Trump la funcția de președinte.

FOTO eu.usatoday.com/
FOTO eu.usatoday.com/

Autorul analizei este Jin Canrong (金灿荣), profesor și expert chinez în relații internaționale, renumit pentru studiile sale asupra politicii externe a SUA și relațiilor chino-americane. Jin Canrong este profesor și prodecan al Școlii de Studii Internaționale de la Universitatea Renmin din China.

Jin Canrong FOTO www.china-arms.com
Jin Canrong FOTO www.china-arms.com

Răspunsul oficial al Chinei la victoria președintelui Trump a fost unul formal și de rutină: „Politica Chinei față de SUA este consecventă și va continua să abordeze și să gestioneze relațiile chino-americane pe baza principiilor de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare avantajoasă pentru ambele părți”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul conferinței de presă de miercuri, 6 noiembrie, susținută în cursul după-amiezii.

Potrivit Global Times „președintele Chinei, Xi Jinping, i-a trimis lui Donald Trump un mesaj de felicitare pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA, subliniind că istoria arată cum cooperarea între China și SUA aduce beneficii reciproce, în timp ce confruntarea le dăunează ambelor părți. Xi a afirmat că o relație stabilă, sănătoasă și sustenabilă între cele două națiuni servește atât intereselor comune, cât și așteptărilor comunității internaționale”.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Jin Canrong: Trump ar putea deveni cel mai puternic președinte din istoria SUA, aducând trei beneficii pentru China

În primele ore ale dimineții de 6 noiembrie, ora locală a SUA, candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a ținut un discurs la Centrul de Conferințe din Palm Beach, Florida, anunțând victoria sa în alegerile prezidențiale din 2024.

Rezultatul votului la aceste alegeri prezidențiale a fost neașteptat. Deși se anticipa că Trump avea o șansă mare de câștig, nu mă așteptam ca Partidul Republican să obțină și majoritatea locurilor în Senat și ca numărul guvernatorilor republicani să-l depășească pe cel al democraților. Sincer vorbind, nu am anticipat o victorie atât de categorică a republicanilor.

mp.weixin.qq.com
mp.weixin.qq.com

Victoria lui Trump are o legătură strânsă cu contradicțiile majore din interiorul Occidentului. În prezent, partidele aflate la guvernare în țările din Occident se confruntă cu o situație dificilă: în Marea Britanie, Partidul Conservator a fost înlocuit de Partidul Laburist; în Franța, mișcarea centristă a lui Macron s-a diminuat semnificativ; iar în Japonia, Partidul Liberal Democrat nu a mai reușit să mențină majoritatea pe care o deținea de mulți ani. Pe de altă parte, atât stânga, cât și dreapta politică din țările occidentale sunt în ascensiune. Occidentul se confruntă cu numeroase probleme: economia este în declin, nivelul de trai al populației este în scădere, problemele sociale sunt serioase, iar statutul internațional al acestor țări este într-o continuă diminuare, partidele de guvernământ fiind considerate responsabile pentru această situație.

De asemenea, candidata propusă de Partidul Democrat în aceste alegeri, Kamala Harris, a fost mult prea slabă. Chiar dacă numeroși lideri influenți ai democraților și chiar unii membri de bază ai republicanilor i-au acordat sprijinul, aceasta nu a reușit să obțină susținerea necesară.

Kamala Harris FOTO: www.hindustantimes.com
Kamala Harris FOTO: www.hindustantimes.com

În plus, politicile promovate în ultimii ani de aripa de stânga a Partidului Democrat au fost percepute de mulți ca fiind extrem de radicale și contrare bunului-simț. Spre exemplu, în California, au fost recunoscute 97 de genuri, o abordare care contrazice logica comună și a stârnit nemulțumirea populației.

Aceste trei aspecte reprezintă principalele motive pentru care Partidul Republican a obținut o victorie semnificativă împotriva Partidului Democrat în aceste alegeri.

După ce Partidul Republican a obținut majoritatea la președinție, în Senat și în funcțiile de guvernator, puterea acestuia s-a consolidat, iar poziția sa de guvernare a devenit mai stabilă. După preluarea oficială a puterii, republicanii vor promova activ agenda lor politică. Având sub control aproape toată puterea federală – președinția, vicepreședinția, Senatul, Camera Reprezentanților și Curtea Supremă – Partidul Republican va avea, pe viitor, mai multă ușurință în implementarea măsurilor propuse.

Problema este dacă Partidul Democrat poate accepta această înfrângere. Astăzi, Harris nu s-a dus la sediul de campanie al Partidului Democrat pentru a susține un discurs; este posibil să vorbească pe data de 6, ora locală a Statelor Unite ale Americii. Acest lucru sugerează că este descurajată și că nu manifestă atitudinea demnă a unui fost candidat prezidențial, care recunoaște înfrângerea și felicită învingătorul. Inițial, toată lumea era mai preocupată de posibilele tulburări venite din partea lui Trump; acum, însă, îngrijorările se îndreaptă către Partidul Democrat. Dacă straturile sociale extreme din America vor începe să agite spiritele, așa cum a fost cu mișcarea „Viețile Negrilor Contează” (*Black Lives Matter) de acum câțiva ani, s-ar putea ajunge la vandalism, jafuri și violență. Dacă susținătorii Partidului Democrat încep să provoace tulburări, situația poate deveni destul de înfricoșătoare. De aceea, este important să urmărim modul în care Harris își va aborda discursul de mâine. Dacă Harris nu acceptă rezultatul alegerilor și își instigă susținătorii să provoace dezordine, ar putea urma complicații serioase. În plus, dacă Dacă Partidul Republican obține principalele poziții de putere și acționează arbitrar, acest lucru ar putea adânci și mai mult diviziunile din SUA, iar conflictele interne s-ar putea intensifica.

În lunile următoare, posibilitatea apariției unor tulburări în SUA va depinde în mare măsură de reacțiile Kamalei Harris și de poziția filialelor locale ale Partidului Democrat.

Totuși, este important să privim situația din ambele perspective. Dacă Partidul Democrat nu va accepta rezultatul și va opune o rezistență vehementă, acest lucru ar putea întări și mai mult unitatea internă a Partidului Republican, consolidând astfel puterea lui Trump, care ar putea deveni unul dintre cei mai influenți președinți din istoria SUA.

FOTO: mp.weixin.qq.com
FOTO: mp.weixin.qq.com

În ultimii ani, establishmentul i-a creat lui Trump mari bătăi de cap. Dacă revine la putere, se va răzbuna oare pe aceștia? Înclin să cred că Trump va trece peste acest capitol. Dacă ar alege calea răzbunării, conflictele ar escalada. Cea mai avantajoasă opțiune pentru el ar fi să folosească autoritatea prezidențială pentru a ieși din impas și apoi să lase acest capitol în urmă.

Având în vedere că Trump a fost deja ales, trebuie să luăm în considerare politicile sale interne și externe, precum și impactul acestora, în special asupra Chinei.

În ceea ce privește politicile interne, se anticipează că Trump va susține revenirea industriei manufacturiere în SUA prin măsuri specifice, precum reducerea impozitelor și a costurilor pentru companii. De asemenea, va elimina o serie de reglementări de mediu adoptate anterior și va promova dezvoltarea intensivă a surselor de energie tradiționale pentru a reduce prețul energiei în SUA, sprijinind astfel scăderea costurilor pentru companiile americane.

Trump intenționează, de asemenea, să implementeze creșteri semnificative ale tarifelor vamale pentru a reduce competitivitatea produselor străine pe piața internă, sprijinind astfel revenirea industriei manufacturiere în SUA și asigurând profitabilitatea companiilor americane și locuri de muncă pentru muncitorii americani.

În privința imigrației, va adopta o abordare extrem de dură, blocând intrarea noilor imigranți ilegali și deportând masiv pe cei aflați deja ilegal în țară.

Totodată, în planul politicilor sociale, va revizui măsurile de orientare progresistă, opunându-se ferm drepturilor transgender și ale comunității LGBTQ.

În comerțul internațional, Trump va declanșa războaie comerciale, impunând Chinei taxe vamale suplimentare de 60%.

Pe plan diplomatic, va susține o abordare izolaționistă, cerând aliaților să-și asume mai multe responsabilități.

În ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina, va exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii, sacrificând interesele acesteia în schimbul unui compromis din partea Rusiei.

Gesturile făcute de Trump în timpul campaniei electorale (4 noiembrie) FOTO: mp.weixin.qq.com
Gesturile făcute de Trump în timpul campaniei electorale (4 noiembrie) FOTO: mp.weixin.qq.com

În privința Orientului Mijlociu, Trump va intensifica sprijinul acordat Israelului și va pune presiune pe țările arabe mai moderate, în special pe Arabia Saudită, pentru a se alinia cu Israelul, permițându-i acestuia să obțină o victorie completă.

Pe tema Peninsulei Coreene, Trump ar putea relua dialogul cu Kim Jong-un.

Trump nu manifestă interes față de problemele globale. De exemplu, consideră schimbările climatice o chestiune falsă, susținând chiar că acestea reprezintă o conspirație fabricată de China, justificând astfel dezvoltarea tradițională a resurselor energetice în SUA. Prin urmare, această atitudine a lui Trump față de schimbările climatice este extrem de nefavorabilă cooperării internaționale.

Mai precis, în ceea ce privește relațiile chino-americane, pe lângă taxele vamale suplimentare de 60% asupra produselor chinezești, Trump intenționează să impună taxe și pe bunurile chinezești care ajung în SUA prin Mexic. Astfel, odată cu preluarea mandatului de către Trump, relațiile comerciale dintre China și SUA vor fi, cu siguranță, afectate.

Donald Trump s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO: mp.weixin.qq.com
Donald Trump s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO: mp.weixin.qq.com

În ceea ce privește relațiile dintre China și SUA, mulți se tem că Trump ar putea adopta o strategie de „aliere cu Rusia pentru a contracara China”. În privința acestui aspect, nu sunt foarte îngrijorat. În SUA, establishmentul este extrem de suspicios față de Rusia și se opune ferm unei astfel de strategii. De asemenea, aliații Americii, în special cei europeni, au o atitudine puternic negativă față de Rusia, astfel încât Europa cu siguranță nu ar sprijini o asemenea inițiativă.

Pe de altă parte, Rusia nu este atât de naivă pe cât își imaginează unii. Având în vedere vârsta lui Trump, acesta ar putea rămâne la putere doar încă patru ani. Dacă Rusia ar face concesii față de SUA pentru această perioadă, după retragerea lui Trump și înlocuirea sa cu un lider din establishment, relațiile dintre SUA și China ar reveni la tensiunile anterioare. Din perspectiva intereselor naționale ale Rusiei, Putin nu ar fi atât de imprudent încât să ia o astfel de decizie.

Prin urmare, teama că Trump ar adopta o strategie de „aliere cu Rusia pentru a contracara China” este, în mare parte, nefondată.

De fapt, ascensiunea lui Trump ar putea aduce câteva beneficii în relațiile chino-americane.

Trump nu pune mare preț pe ideologie. Pentru el, concepte precum democrația, libertatea sau drepturile omului nu au o valoare deosebită, astfel că va renunța fără menajamente la „fațada morală” a Americii. Acest lucru poate fi un avertisment pentru cei din China care încă au iluzii despre SUA.

În al doilea rând, izolaționismul promovat de Trump va slăbi cu siguranță legăturile dintre SUA și aliații săi, slăbind astfel sistemul internațional centrat pe SUA, lucru care va aduce beneficii în competiția dintre China și SUA.

În al treilea rând, pe tema Taiwanului, alegerea lui Trump este avantajoasă pentru noi. Fiind om de afaceri, Trump nu are o afecțiune specială pentru Taiwan și consideră că Taiwanul profită de America, motiv pentru care dorește ca Taiwanul să plătească o taxă de protecție. Dacă ne decidem să avansăm în procesul de reunificare națională, este mai probabil ca Trump să accepte o înțelegere cu China continentală decât Kamala Harris.

Sursa: aici, 06 noiembrie 2024

Paula Toma este Director Executiv al Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul FUMN Mircea Malița

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite