Bolile care se agravează de Sărbători. Ce excese îi trimit pe pacienți în Urgențe. „O singură masă pe zi cu mâncăruri tradiționale”

0
0
Publicat:

Persoanele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de a ajunge la medic în perioada sărbătorilor, când se mănâncă mai mult și se consumă băuturi alcoolice în cantități mai mari. Gesturile mici ne pot feri de o situație de urgență.

Mesele îmbelșugate ne pot aduce mari neplăceri FOTO: arhiva
Mesele îmbelșugate ne pot aduce mari neplăceri FOTO: arhiva

Afecțiunile gastro-intestinale, cele cardio-vasculare și cele nefrologice au fost cele care i-au adus pe cei mai mulți pacienți în Urgențe, în cele câteva zile care au trecut de la Crăciun. Numărul pacienților care au ajuns de urgență la spital a început să crească încă din prima zi de Crăciun, ajungându-se, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina, și la aproape 300 pacienți/24 ore, de la o medie de 160-180 sau cel mult 200 pacienți zilnic.

Medicul nefrolog Emilian Postelnicu spune că în cazul anumitor afecțiuni se poate ajunge la deteriorarea stării de sănătate chiar fără prea mari excese.

Cel mai mult s-au acutizat afecțiunile gastro-intestinale. Ciroze hepatice, dischenzii biliare, probleme de digestie. De asemenea, afecțiunile cardio-vasculare, pentru că se mănâncă abundent și bogat în sodiu. Afecțiunile nefrologice, pentru că există tendința să facă retenții și să se acutizeze bolile cronice de rinichi, dar și afecțiunile psihiatrice, pe fondul consumului excesiv de alcool, sau depresia legată de sărbători”, a precizat medicul.

Pacienții cu afecțiuni nefrologice au ajuns în urgențe preponderent din cauza consumului de alimente cu aport crescut de sare. Pacienților din această categorie, din cauza scăderii ratei de filtrare glomerulară, li se restricționează consumul de sodiu la maximum 5 grame, pentru a nu se produce retenția de lichide. Or, în aceste zile consumul de alimente cu un conținut ridicat de sodiu a crescut, iar pacienții s-au confruntat cu edeme, cu salturi hipertensive etc.

Cinci grame înseamnă o linguriță, toată ziua și din tot ce consumi. (... ) Dacă mănâncă doi-trei castravecori murați este mai mult decât necesarul permis pe o zi”, a explicat medicul.

Deși poate părea surprinzător, cel mai mare aport de sodiu vine din consumul de pâine, adaugă medicul, pentru că românii mănâncă mulltă pâine și puțini dintre pacienții care trebuie să fie atenți la consumul de sodiu aleg pâinea nesărată.

Și în cazul agravării cirozelor hepatice aportul crescut de sodiu a contribuit, determinând edeme, creșterea tensiunii arteriale peste valorile limită și, dacă s-a adăugat și consumul de alcool, ficatul a avut și mai mult de suferit, unii pacienți ajungând chiar în comă.

Asocierile nepotrivite, un pericol

În situații grave se poate ajunge și ca urmare a consumului de alcool, care face fie ca medicamentele să nu-și mai facă efectul, fie chiar să determine efecte mai grave. Și alte combinații sunt dăunătoare.

Unii pacienți combină tratamentul. Spun - eu mi-am luat tratamentul, tratamentul îl iau dumnezeiește. Dar tratamentul, antihipertensivele, în general, sunt anulate de aportul excesiv de sodiu. Dacă mâncăm sărat antihipertensivele nu prea-și fac efectul. Cum este antibioticul cu alcoolul, așa este antihipertensivul cu sodiul”, spune medicul. Alcoolul nu face casă bună nici cu medicamentele antihipertensive, în privința asocierii de alcool cu anumite antibiotice sau cu medicamente antidepresive efectele putând fi și mai grave decât simpla inactivare a medicamentelor.

Porții cumpătate, legume și fructe mai multe

Pentru a ne păzi de riscul de a ajunge la spital, indiferent că avem afecțiuni preexistente sau nu ar trebui să mâncăm cumpătat. „Porții cumpătate, cu multe legume și fructe proaspete. Cu mâncăruri tradiționale să facem o singură masă pe zi – salată de boef, cârnați, fripturi, alcool. În rest, dimineață - o brânză, un produs lactat ușor cu un ceai, seara - un ceai, pâine prăjită, o salată cu puțină proteină slabă - piept de pui sau brânză sau un ou fiert. În niciun caz trei mese alcătuite din maioneze, prăjeli, tocături și stropite cu alcool, pentru că trebuie să-i dai corpului un repaus digestiv”, a mai spus medicul. Nu va fi nicio tragedie dacă reușim chiar să sărim peste anumite mese, din contră, îi vom da organismului timp să-și revină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite