Ce este „PISA pentru adulți” și cât ne va costa participarea la program

0
0
Publicat:

Începând cu anul viitor, România va participa la Programul pentru Evaluarea Internațională a Competențelor Adulților (PIAAC), o inițiativă globală coordonată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Vorbim despre așa-numita PISA pentru adulți care, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern va fi organizată la noi de trei instituții. 

oameni
În 2025, România va participa pentru prima oară la PISA pentru adulți. Arhivă

Ce este PIAAC

Programul pentru Evaluarea Internațională a Competențelor Adulților (PIAAC)  se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani și analizează competențele existente pe piața muncii. Programul oferă date importante cu privire la competenţele adulţilor în ceea ce privește citirea, calcul şi rezolvarea problemelor. De asemenea, programul arată o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populaţiei adulte, asupra diferenţelor între competenţele pe care le au oamenii şi cerinţele pieţei muncii, evidenţiază nivelul de echitate a accesului la educaţie şi mobilitate educaţională, precum şi tranziţia absolvenţilor spre piaţa muncii.

Ce competențe testează PIAAC

Este considerat echivalentul pentru adulți al testelor PISA, însă se concentrează pe competențele necesare în viața cotidiană și profesională. PIAAC este o inițiativă globală coordonată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Scopul său este de a evalua și compara competențele de bază ale adulților cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, în diferite țări, pentru a înțelege mai bine nivelul de alfabetizare, competențele numerice și abilitățile de rezolvare a problemelor în contexte digitale, conform site-ului OCDE.

Programul este administrat la fiecare 10 ani și a avut până acum două cicluri. În primul ciclu, au fost trei runde de colectare a datelor, în perioada 2011-2018. În 2018, a început cel de-al doilea ciclu al sondajului. România nu a participat la nici una dintre aceste sesiuni. 

PIAAC 2025, principalele obiective

  • Măsurarea competențelor esențiale pentru integrarea pe piața muncii și participarea activă în societate.
  • Compararea nivelurilor de competențe între țări pentru a sprijini politici publice informate.
  • Identificarea deficiențelor în competențe și a relației acestora cu factori precum educația, formarea profesională și experiența de muncă.

PIAAC 2025, principalele domenii evaluate

  • Alfabetizare: capacitatea de a înțelege, utiliza și analiza informațiile scrise.
  • Competențe numerice: abilitatea de a lucra cu cifre și concepte matematice în situații practice.
  • Rezolvarea problemelor: utilizarea tehnologiei pentru a rezolva probleme și a gestiona informații.

PIAAC oferă date valoroase pentru guverne, instituții de educație și formare profesională, dar și pentru angajatori. Rezultatele sunt utilizate pentru dezvoltarea de politici educaționale și de formare, creșterea adaptabilității sistemelor de învățare la nevoile pieței muncii și reducerea inegalităților în competențe și sprijinirea incluziunii sociale.

Cine va implementa PIAAC în România și cât ne costă

Consorțiul pentru implementarea PIAAC va fi coordonat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), iar din el face parte Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS). 

Taxa de participare pe care România trebuie să o plătească la OCDE este de 600.000 de euro. Deja SNSPA a câștigat o finanțare de la Comisia Europeană în valoare de 240.000 de mii de euro care va fi virată integral către OCDE în contul unei plăți parțiale a taxei. Ar mai rămâne 360.000 de euro din taxă, care să fie acoperiți de la buget. 

Conform proiectului, finanțarea în afara celor 240.000 de euro ar fi de 13,35 miloane de lei, adică 2,32 milioane de euro, dacă nu punem la socoteală taxa de participare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite