Ce tip ce electorat poate atrage Nicușor Dan și de la cine. Cât de mult complicǎ lucrurile candidatura lui Crin Antonescu
0Nicușor Dan poate atrage din din electoratul partidelor USR și PNL, spun analiștii politici Valeriu Turcan și Cristian Pîrvulescu, consultați de „Adevărul”. Faptul că liberalii ase regrupează și au propriul candidat, pe Crin Antonescu, va complica însă lucrurile.

Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și profesor de comunicare politică și comunicare de criză la Universitatea București, subliniază că Nicușor Dan își dorește să devină liderul forțelor europene și speră să polarizeze scena politică în relația cu candidații suveraniști sau ai PSD-ului. „Nicusor Dan speră să fie liderul forțelor europene, speră să polarizeze în relația cu candidații suveraniști sau ai PSD-ului. Ținteste electoratul anti-PSD, din marile orașe, votanții tradiționali ai partidelor de dreapta, PNL și USR”, afirmă Turcan, subliniind că acesta mizează pe un electorat urban și pe votanții din marile orașe.
Anunțul liberalilor, care sunt dispuși să-l susțină pe Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni și au și sprijinul PSD, nu face decât să complice lucrurile și să îngreuneze misiunea lui Nicușor Dan. Adversarii săi politici vor putea acum să aducă în discuție situația din primul mandat de primar al Bucureștiului, când bucureștenii s-au plâns frecvent de lipsa căldurii și a apei calde.
Este o perspectivă care recunoaște dificultățile cu care se confruntă Nicușor Dan în construcția unei campanii de amploare națională, având în vedere că majoritatea sprijinului său electoral provine din zonele urbane.
În continuare, Turcan observă că, deși Nicușor Dan își propune un obiectiv ambițios – „nu vrea să ia tot, speră la un 50%+1”, el va trebui „să demonstreze că este capabil să ducă o campanie națională la prezidențiale, care nu seamănă cu niciuna dintre campaniile pe care le-a susținut până acum”.
Pe de altă parte, analistul politic Cristian Pîrvulescu aduce o viziune diferită asupra electoratului lui Nicușor Dan, menționând că, în ciuda faptului că mulți consideră electoratul său destul de îngust, Nicușor Dan ar putea atrage un electorat mult mai larg și mai diversificat: „Are un electorat și poate avea un electorat și mai mare și mult mai diferit, ăsta e motivul pentru care nu va fi un candidat independent”, spune Pîrvulescu.
Faptul că PNL și PSD sunt dispuse să susțină candidatura liberalului Crin Antonescu nu face decât să complice lucrurile pentru Nicușor Dan, crede expertul. „Fără PNL, Nicușor Dan va avea dificultăți să acceseze un electorat din zona micilor orașe și zona rurală”.
În cursǎ cu reprezentantul PSD, PNL, UDMR
Mai mult, Pîrvulescu remarcă faptul că Nicușor Dan se bazează pe o bază de susținători educați, urbani, cu un profil mixt de gen, dar cu un focus mai important pe educație, spunând: „Nicușor Dan are un electorat care este în general un electorat educat, urban, din punct de vedere al genului este mixt, deci echilibrat”.
Pîrvulescu adaugă că Nicușor Dan are un mesaj care poate ajunge la diverse tipuri de alegători și subliniază că acest electorat este destul de diversificat: „Mesajul său a ajuns la toate tipurile de la toate nivelurile de educație, dar constatăm că există totuși un vot mai important pentru Nicușor Dan în zona educată, licență sau mai mult”.
Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre șansele lui Crin Antonescu și despre calculele pe care și le fac liberalii și chiar social-democrații.
„Crin Antonescu este obiectul unui consens general, până când vor avea o decizie finală, dar nu cred că vor renunţa la asta şi atunci, fiind pe această poziţie, are toate şansele să intre în turul 2 şi are şanse foarte mari să câştige alegerile. Aritmetic, toate partidele care-l susţin depăşesc 3 milioane de voturi şi va avea nevoie de încă un milion, un milion şi ceva de voturi la turul al doilea. Sigur că e complicat, dar nu e imposibil”, a spus Pîrvulescu, potrivit News.ro.
Ceva mai greu ar putea să stea lucrurile în turul 2, dacă Crin Antonescu va ajunge acolo. Chiar dacă liberalul s-ar confrunta cu un lider suveranist, nu este foarte clar dacă ar beneficia de susținerea votanților USR. Chiar dacă aceștia nu sunt numeroși, un procent de 10%, cât reprezintă ei, ar putea să atârne decisiv în stabilirea viitorului președinte.
„Nu ştiu cum se vor poziţiona votanţii USR dacă nu îşi vor vedea candidatul în turul al doilea, numai că aritmetica ne arată că pentru celelalte partide scorul nu va fi la fel de uşor de obţinut. Deci o să avem o diferenţă semnificativă de voturi cu rezervă mică, însă, pentru turul al doilea. Deci rezerva nu va fi foarte mare a domnului Antonescu, va fi reprezentată de votanţii USR, în măsura în care aceştia se vor prezenta la vot. Nu cred că vor vota cu extrema dreaptă, deşi unii au fost tentaţi să voteze anti-sistem. Există şi opţiunea să nu se prezinte deloc la vot”, a ridicat problema Pîrvulescu.
În privința sprijinului din partea diasporei, Pîrvulescu afirmă că Nicușor Dan poate să câștige mai multe voturi decât Elena Lasconi, cu o campanie bine realizată, și mai ales dacă va fi susținut de USR. „Nicușor Dan poate obține mai mult decât Lasconi, cu o campanie bună”, spune Pîrvulescu, menționând că ar trebui să aibă în vedere electoratul din diaspora, care, în mare parte, este conservator și are o legătură cu electoratul tradițional al USR.
Totuși, Pîrvulescu nu exclude nici riscurile implicate de o campanie a lui Nicușor Dan care nu va mai putea să folosească teza votului util, așa cum s-a întâmplat în trecut, când electoratul nemulțumit de PNL a susținut candidaturi precum cea a Elenei Lasconi. „Teza votului util care a sprijinit masiv transferul de voturi dinspre cei nemulțumiți de PNL nu va mai funcționa”, adaugă Pîrvulescu, menționând că „doamna Lasconi a luat 1 milion 700 spre 1,8 milioane de voturi, nu e sigur că se va repeta situația”.