Congresul SUA se reunește pentru a certifica victoria lui Donald Trump în alegeri, la patru ani după asaltul asupra Capitoliului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La patru ani de când susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA, încercând să oprească certificarea rezultatului alegerilor din 2020, Congresul se reunește pentru a număra voturile electorale ale fiecărui stat și a-l declara oficial câștigătorul alegerilor prezidențiale, inaugurând o nouă eră Trump, relatează USA Today.

Societatea americană e divizată privind implicațiile asaltului asupra Capitoliului FOTO SHUTTERSTOCK
Societatea americană e divizată privind implicațiile asaltului asupra Capitoliului FOTO SHUTTERSTOCK

În urmă cu patru ani, republicanul a refuzat să recunoască că a pierdut în fața democratului Joe Biden, susținând că alegerile din 2020 au fost viciate de fraude la scară largă.

Potrivit Constituției, în calitate de vicepreședinte al SUA, Kamala Harris va prezida certificarea propriei înfrângeri, așa cum au făcut democratul Al Gore în 2001 și republicanul Richard Nixon în 1961.

Trump a câștigat în fața contracandidatei sale Kamala Harris cu 312 de voturi în Colegiul Electoral la 226 și, de data asta, a câștigat și votul popular, cu 49,8%.

Joe Biden l-a învins pe Trump în 2020 cu 306 de voturi la 232 și a obținut 51,3% din voturile populare, față de 46,8% ale contracandidatului său.

Este de așteptat ca procedura să decurgă lin, în pofida unei furtuni de zăpadă ce amenință să se abată asupra SUA.

„Fie că va fi sau nu viscol, vom fi prezenți în acea cameră”, a declarat duminică pentru Fox News, președintele Camerei Mike Johnson, un republican care a contribuit la eforturile lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

Democrații din Congres nu sunt de așteptat să aducă obiecții.

„Cred că nu mă înșel dacă spun că până și democrații au înțeles de la poporul american că asta este ceea ce își doresc”, a spus senatorul Markwayne Mullin.

„Pentru o parte semnificativă a populației, inclusiv pentru mine, aceasta va fi rămîne în memorie ca o tentativă înfricoșătoare de a folosi forța pentru a anula rezultatele alegerilor prezidențiale”, a spus Alexander Keyssar, profesor de la Harvard, care a predat un curs despre atacurile din 6 ianuarie. .

Pentru un alt segment al populației, „va rămâne pesemne în amintire ca o zi a curajului și a eroismului”, a spus Keyssar.

„Există un segment mare al populației americane care echivalează cu democrația cu protecția drepturilor și puterilor pentru unii oameni, dar nu pentru alții – și, prin urmare, ar fi legitim să existe acest atac asupra procedurilor (alegerilor), deoarece procedurile duceau la rezultatul greșit”, a spus Keyssar.

Îi va grația Donald Trump pe cei condamnați pentru revolta din 6 ianuarie?

Procurorii federali au obținut condamnarea a peste 1.000 de persoane care au fost implicate în revolta din 6 ianuarie. Cel puțin 645 au fost închiși și alți 145 se află în detenție la domiciliu, potrivit Departamentului de Justiție.

Trump a promis în mod repetat să grațieze inculpații acuzați în legătură cu asaltul asupra Capitolinului, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să le ceară judecătorilor să le amâne procesele, condamnările sau încarcerarea până după inaugurarea lui Trump.

Tommy Tatum din Mississippi, care a fost acuzat că a folosit un stâlp  pentru a intimida poliția de la Capitoliu, a cerut instanței să-i permită să călătorească la Washington pe 6 ianuarie pentru a participa la o conferință de presă și pe 20 ianuarie pentru a lua parte la ceremonia de inaugurare.

Judecătorul districtual american John Bates din Districtul Columbia a respins cererea lui Tatum, declarând că presupusul său comportament din 6 ianuarie a fost „deosebit de violent”.

Restricția de călătorie este necesară pentru a asigura siguranța comunității, a scris Bates.

Trump și-a exprimat simpatia în timpul campaniei pentru infractorii neviolenti și a condamnat pedepsele lungi. Dar nu a detaliat cum ar decide grațierea pentru aproape 1.600 de persoane acuzate și ale 1.000 de persoane condamnate.

„În momentul în care vom câștiga, vom revizui rapid cazurile fiecărui prizonier politic victimizat pe nedrept de regimul Harris și le voi semna grațierea în prima zi”, a spus el la miting din Wisconsin în septembrie.

Grațierea inculpaților ar echivala cu capitolul final al evenimentelor din 6 ianuarie, a spus Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton și autorul unei cărți despre primul mandat al lui Trump ca președinte.

„A supraviețuit tuturor acuzărilor și a supraviețuit amenințării electorale pe care aceasta o reprezenta pentru viitorul său și pentru viitorul MAGA ”, a spus Zelizer. „Apoi a câștigat realegerea și a câștigat-o cu votul popular și toate statele indecise. O iertare este pasul final, spunând: „Ești liber.””

Democrații Congresului avertizează că grațierea celor implicați în insurecția din 6 ianuarie ar trimite un mesaj greșit.

„Autoritatea de grațiere ar trebui folosită pentru a remedia nedreptățile procedurale sau de fond”, a spus alesul Jamie Raskin , fost profesor de drept constituțional.

„Nimeni nu a identificat vreo nedreptate făcută în urmărirea penală a persoanelor care au atacat cu violență ofițerii de poliție, care au fost implicați într-o conspirație sedițioasă, ceea ce înseamnă conspirație pentru a răsturna guvernul Statelor Unite”, a spus Raskin. „Aș vedea promisiunea de a grația sute de insurecționiști condamnați ca o continuare a atacului asupra democrației constituționale americane”.

Pentru unii congresmeni, amenințările lui Trump de a investiga, a urmări și a-i întemnița pe inamicii săi percepuți sunt un alt motiv de alarmă. Într-un interviu din decembrie acordat NBC, Trump a spus că membrii comisiei Congresului care a petrecut 18 luni investigând rolul său în insurecția din 6 ianuarie ar trebui să meargă la închisoare.

Nu așa funcționează guvernul, a spus Raskin.

„Întregul scop al Constituției americane este că nu avem regi aici”, a spus Raskin. „Nu avem monarhi. Nu avem regine, nici împărați. Nu băgăm oameni în închisoare pentru că președintelui nu îi place”.

După victoria lui Biden la alegerile prezidenţiale din 2020, Donald Trump a cerut Congresului şi vicepreşedintelui său să blocheze certificarea, susţinând în mod fals că frauda pe scară largă a dus la înfrângerea sa.

În urma unui miting în faţa Casei Albe, susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, forţând amânarea certificării până a doua zi dimineaţă.

„Nu cred că ar trebui să ne comportăm de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”, le-a declarat preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor la Casa Albă, în ajunul certificării victoriei lui Trump de către Congres

„Cred că ceea ce a făcut a fost o ameninţare reală la adresa democraţiei şi sper că am depăşit-o. Cred că nu ar trebui să o rescriem, nici să uităm. Trebuie să revenim la un transfer de putere fundamental şi normal”, a spus liderul de la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite