Consumul de alcool, încurajat la TV. Psiholog: „Întrebarea mea este: CNA-ul doarme?”
0Un psiholog atrage atenția că, în perioada sărbătorilor, suntem martorii unui adevărat fenomen nedorit care ne plasează de mai mulți ani în top-uri și care este promovat fără restricții de către televiziuni. „Treaba asta este complet ilegală și nepermisă”, atrage atenția specialistul.

Mihai Copăceanu, psiholog, specialist în adicții, face o radiografie dură a ceea ce am văzut, în ultimele două săptămâni, pe ecrane la ore de maximă audiență, în ciuda faptului că la nivel teoretic ne dorim scăderea consumului de alcool care ne-a dus în fruntea top-urilor internaționale.
„Copiii cântă colinde, părinții lor dau alcoolul din pahare pe gât!”
„De câteva zile televiziunile transmit live-uri repetate prezentând cât de grozav se veselesc românii de sărbători, cât de frumos se distrează și mai ales ce mănâncă și cât beau. Că se prezintă „mâncăruri tradiționale”, colinde și obiceiuri creștine și păgâne nu-i cea mai mare problemă. În fond nu e nimic nou: cu toții avem cârnați și sarmale acasă și cunoaștem colindele tradiționale. Ce reprezintă în mod clar o ilegalitate și o imoralitate este prezentarea consumului de alcool într-o manieră exclusiv pozitivă, cu o stare de bine, de distracție, de bună dispoziție și de fericire”, atrage atenția psihologul. Copăceanu descrie cum într-una dintre emisiunile surprinse, toți bărbații dintr-un sat din Maramureș, prezenți în fața camerei de filmat, aveau în mâini sticle și/sau pahare cu alcool, iar unii nu doar că dansau și cântau cu paharul ridicat, ci consumau în direct strigând tare un „Doamne ajută!”.
„La ce folos mesajele din campaniile anti-alcool?”
„Am rămas fără cuvinte văzând minunea. Treaba asta este complet ilegală și nepermisă. La ce folos mesajele din campaniile anti-alcool dacă noi prezentăm într-un mod pozitiv consumul de alcool în direct la televiziuni?”, se întreabă psihologul. Specialistul în adicții reamintește că legea reglementează ca inclusiv calupurile publicitare în care se promovează băuturi alcoolice să se încheie cu avertismentul sonor şi vizual: "Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii.", chiar dacă, adaugă Mihai Copăceanu, acest mesaj în realitate nu are niciun impact preventiv. Ce se întâmplă în schimb la vederea unor astfel de știri, avertizează psihologul, este că asocierea consumului de alcool cu o stare de bine în mod sigur va influența creșterea consumului de alcool.
„Să nu mai spun că în aceste imagini la mese sunt prezenți minori. Copiii cântă colinde, părinții lor dau alcoolul din pahare pe gât! Și mă uitam la un nene care părea trecut de 70 de ani dar dansa vesel cu pălinca în mână. Ce exemplu ne dai, nene?!
Art. 113 din Decizia nr. 220/2011 a CNA-ului precizează clar că în intervalul orar 6,00-22,00 este interzisă orice formă de publicitate la băuturile spirtoase. Noi am văzut zi și noapte reportaje cu români fericiți cu paharul de alcool în mână, pe la mese sau dansând. Întrebarea mea este: CNA-ul doarme?”, continuă psihologul apelul.
Mihai Copăceanu reamintește că suntem țara cu cele mai ridicate niveluri de consum de alcool la adulți și din păcate și la minori. „La 13 ani suntem pe locul 3 și acest lucru se datorează și altitudinii pozitive, permisivitatea și toleranța pe care le expunem cu privire la alcool. Noi promovăm în mod direct si indirect prin zeci de emisiuni TV consumul de alcool, acum de sărbători și nu numai”, adaugă psihologul.
„Responsabilitatea este a tuturor, nu doar a statului”
Mihai Copăceanu face apel la producătorii emisiunilor să le interzică reporterilor să mai prezinte în live-uri sau în emisiunile înregistrate persoane care consumă alcool, sau să mai furnizeze imagini cu alcool pe mese. În schimb, atitudine împotriva promovării consumului de alcool ar trebui să manifestăm cu toții, mai spune psihologul.
„Responsabilitatea este a tuturor, nu doar a statului. Avem obligația de a schimba percepția pozitivă asupra consumului de alcool și să dobândim o nouă cultură anti-alcool, să renunțăm la "tradițiile și obiceiurile noastre” toxice unde alcoolul este băutură obligatorie care echivalează cu distracția și starea de bine!”, conchide Mihai Copăceanu.