Exclusiv Cum a fost retrocedat ilegal un sat întreg unei familii. Ce a decis, în final, Înalta Curte de Casație și Justiție

0
Publicat:

După 18 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv ca, o suprafață de aproape 10.000 de hectare din satul Nadăș, retrocedată în baza unui certificat fals de moştenitor, să revină la Romsilva şi la Primăria comunei Tauţ, de care aparţine satul.

O parte din satul din Arad retrocedat ilegal FOTO Google Maps
O parte din satul din Arad retrocedat ilegal FOTO Google Maps

În acest dosar răsunător, prejudiciul total s-a ridicat la peste 27,5 milioane euro.

In 2006, în baza unui certificat de moștenitor fals, o familie din Arad -Colțeu Mihai Alexandru, Colțeu Viorica și Colțeu Mihaela Adriana – a primit printr-o hotărâre a Judecătoriei Ineu dreptul de proprietate pentru nu mai puțin de 8.743 hectare de teren din extravilanul satului Nadăș din comuna Tauț, județul Arad, suprafață aparținând Romsilva, 1.200 de hectare de teren aparținând comunei Tauț, plus o clădire cu șase apartamente din orașul Arad. Practic, familia Colțeu a obținut ilegal aproape întreg satul Nadăș.

Concret, conform documentelor obținute în exclusivitate de ”Adevărul”, familia Colțeu a pretins că este unica moștenitoare a unei anume Mairovitz Ecaterina cu care erau vecini de apartament și pe care au îngrijit-o în timpul vieții. Numai că Ecaterina Mairvitz mai avea și alte rude ce aveau dreptul la împărțirea uriașei moșteniri. Iar actele și ancheta au dovedit că familia Colțeu a ascuns aceste lucruri.

În 2009, familia Colțeu a intabulat toată suprafața dobândită, care reprezintă aproape tot extravilanul Nadășului, sat cu 1.200 de locuitori. În 2014, după mai multe expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării uriașei suprafețe de tere au stat o serie de documente falsificate.

Conform procurorilor, ”profitând de faptul că o îngrijeau, precum și de faptul că aceasta era, în fapt, o persoană vulnerabilă aflată la o vârstă înaintată (93 ani), membrii familiei Colțeu au întreprins în numele acesteia demersuri și au obținut, fără drept, bunuri de o valoare considerabilă”.

După cum au precizat procurorii în rechizitoriu, notarul public Adrian Vlai, la instigarea "inculpaților Colţeu Mihai Alexandru, Colţeu Viorica şi Colţeu Mihaela Adriana, a întocmit şi eliberat Certificatul de calitate de moștenitor din 3l.01.2003 prin certificarea în cadrul acestuia în fals de date nereale privind calitatea de moștenitor legal în cotă de 1/1 a numitei Mairovitz Ecaterina născută Szerenyi după numita Grosz Helena, născută Weisz”.

De asemenea, anchetatorii au arătat că, deși notarul public avea cunoștință despre faptul că Grosz Helena a locuit și decedat în Israel, nu a făcut niciun demers pentru a verifica dacă s-a desfășurat o procedură succesorală de pe urma acesteia. S-a mai menționat că notarul public Adrian Vlai a încălcat legea și pentru că nu a solicitat niciun act medical care să ateste starea de sănătate a Ecaterinei Mairovitz, aceasta fiind bătrână, surdă și bolnavă.

Din testamentul lăsat de Grosz Helena în 1955 a rezultat că aceasta a lăsat cota de 1/14 doamnei Geza Szerenyi, respectiv Popper Gyulane Litmann Anna, născută Littmann (fost căsătorită Szereny), iar în cazul în care aceasta era decedată testatoarea a dispus ca moştenirea în cotă de 1/14 să revină lui Mairovitz Ecaterina, născută Szerenyi, şi fratelui acesteia, Ferencz Szerenyi.

Este important de subliniat că familia Colțeu știa și faptul că Helena Grosz mai avea un număr de 7 frați și surori ai căror moștenitori aveau vocație la moștenirea acesteia. În acest sens, la dosar au fost depuse acte oficiale trimise din Elveția și Israel.

”Astfel, drepturile inculpaților Colțeu Mihai Alexandru și Colțeu Viorica, în calitate de succesori cu titlu universal ai defunctei Mairovitz Ecaterina sunt doar într-o proporție de 1/28 din universalitatea de bunuri ce a aparținut acesteia după autoarea Grosz Elena, și nu în proporție de 1/1, adică integral”, au spus în motivare judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

O altă nelegalitate: notarul Adrian Vlai a emis Certificatul de moștenitor fals din 31 ianuarie 2003 numai în baza legalizării unei traduceri a actului de deces al lui Grosz Helena și nu a actului original, așa cum prevede legea.

Inculpații, achitați, dar buni de plată

În august 2023, printr-o sentință a Curții de Apel Alba-Iulia s-a decis ca Ocolul Silvic Privat Nadăş, notarul Adrian Vlai cât și membrii familiei Colțeu să fie achitați, ca urmare a intervenției prescrierii faptelor penale. Aceeași instanță din Alba-Iulia a decis ca asupra terenurilor uriașe și a imobilului cu șase apartamente dobândite ilegal să fie menținut sechestrul asigurator.

Numai că DNA Alba-Iulia, Ministerul Finanțelor și Romsilva au făcut apel, iar acesta a fost admis de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iar Curtea Supremă a păstrat achitarea celor patru inculpați, însă a schimbat sentința Curții de Apel Alba-Iulia privind suprafețele mari de teren și imobilul din Arad.

Concret, magistrații Înaltei Curți au decis definitiv ca cele aproape 10.000 de hectare să revină Romsilva și comunei Tauț. În plus, membrii familiei Colțeu și Ocolul Silvic Privat Nadăș trebuie să plătească în solidar suma de 1,1 milioane lei către Romsilva-Direcția Silvică Arad, sumă ce reprezintă profiturile obținute din folosirea ilegală a terenurilor.

Aceiași inculpați mai trebuie să plătească Primăriei Tauţ, suma de 758.342 lei reprezentând subvenții acordate în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață pentru pășune, pentru perioada 2007-2013 la care se adaugă dobânzile aferente.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite