Cum îi ajută China pe rebelii Houthi să controleze Marea Roșie
0Serviciile de informații americane a descoperit o colaborare secretă între Beijing și rebelii Houthi, dezvăluind o vastă rețea de aprovizionare cu armament sofisticat care amenință securitatea Mării Roșii, relatează site-ul israelian i24NEWS.

Potrivit surselor de informații americane, gruparea teroristă yemenită susținută de Iran folosește în atacurile lor arme de fabricație chineză, în schimbul asigurării imunității navelor sub pavilion chinez.
Rebelii Houthi au creat un lanț complex de aprovizionare din China de când au început să lanseze atacuri asupra transportului maritim prin Marea Roșie, rețea cu ajutorul căreia achiziționează componente avansate și echipamente de ghidare pentru rachetele lor balistice și de croazieră.
Un fapt chiar mai îngrijorător sunt indiciile că liderii rebelilor yemeniți intenționează să fabrice sute de rachete de croazieră capabile să lovească statele din Golful Persic.
Deși Washingtonul a alertat Beijingul încă din luna septembrie, oferind chiar liste detaliate ale companiilor chineze implicate, nu există semne de reacție din partea autorităților chineze. Potrivit surselor diplomatice, oficialii houthi au efectuat mai multe vizite în China vara și toamna trecută, posibil în vederea unor întâlniri cu „oficiali de rang înalt ai regimului chinez”.
n fața inacțiunii Beijingului, Statele Unite amenință acum că vor acționa împreună cu Israelul pentru a tăia aceste rețele comerciale chineze din sistemul financiar global.
Această dezvăluire vine într-un moment în care houthi încearcă să stabilească un control de durată asupra uneia dintre cele mai importante rute maritime ale lumii, amenințând direct comerțul internațional și stabilitatea regională.
Houthii din Yemen spun că au efectuat, într-o săptămână, 22 de atacuri împotriva țintelor americane și israeliene
Rebelii Houthi au lovit orașul israelian Tel Aviv, aeroportul Ben Gurion, baza aeriană Nevatim și o stație de electricitate din Ierusalim, a declarat liderul grupului, Abdul-Malik al-Houthi, într-o adresă difuzată pe postul de televiziune Al-Masirah, condus de Houthi, relatează agenția turcă Anadolu.
El a spus că forțele grupării au vizat și portavionul american USS Harry Truman cu 11 rachete și drone.
Liderul a subliniat că SUA și Marea Britanie au efectuat 931 de atacuri asupra Yemenului în 2024, atât din aer, cât și de pe mare.
El a adăugat că 106 persoane au fost ucise și 314 au fost rănite în atacuri.
Din 31 octombrie 2023, rebelii houthi susținuți de Iran au capturat nave comerciale aparținând companiilor israeliene în largul coastei Yemenului și au atacat altele cu drone și rachete ca răspuns la războiul Israelului împotriva Gaza.
În urma atacurilor, multe companii de transport maritim au decis să-și suspende deplasarea prin Marea Roșie.
Pe 18 decembrie 2023, SUA au anunțat formarea unui grup operativ maritim multinațional numit Operațiunea Prosperity Guardian împotriva forțelor Houthi, alături de un grup de țări, pe motiv că securitatea comerțului maritim global este primejduită.