Cum s-a dezintegrat cea mai nouă brigadă ucraineană înainte chiar să ajungă pe linia frontului
0O pereche de corpuri ruse de campanie, care supraveghează împreună 70.000 de militari distribuiți în zeci de regimente și brigăzi, se apropie de Pokrovsk, un oraș fortăreață din regiunea estică Donețk. Pregătindu-se pentru următorul asalt, punctul culminant al ofensivei rusești care a început în urmă cu mai bine de un an, ucrainenii întăresc orașul. Dar una dintre unități, nou formata Brigada 155 Mecanizată — una dintre puținele brigăzi ucrainene dotate cu tancuri germane Leopard 2 și obuziere franceze Caesar - a început să se dezintegreze chiar înainte de a reuși să ajungă în orașul asediat, săptămâna trecută, relatează Forbes.

Brigada ar fi trebuit să aibă peste 5.800 de militari, un număr considerabil mai mare decât au cele aproximativ 100 de brigăzi ale forțelor terestre ucrainene. Totuși aproximativ 1.700 dintre ei au plecat fără permisiune din brigadă la un moment dat în timpul instruirii de nouă luni din vestul Ucrainei, Polonia și Franța. În luna noiembrie, aproape 500 de soldați dezertaseră.
„Problema este eșecul organizațional și al conducerii”, potrivit lui Tatarigami, fondatorul grupului de analiză Frontelligence Insight din Ucraina. Președintele ucrainean. Volodimir Zelensky, liderii militari, inclusiv șeful armatei, Oleksandr Sîrski, au acordat prioritate formării de noi brigăzi de recruți în fața completării brigăzilor veterane existente care, după 34 de luni de lupte grele, s-au redus la jumătate sau mai puțin în raport cu forța lor inițială.
Or, noile brigăzi sunt disfuncționale - având o conducere inegală, penurie de echipamente și batalioane întregi de noi recruți slab antrenați și ambivalenți față de război, care au tendința de a-și abandona brigada cu prima ocazie. Intrând în luptă în afara Pokrovsk în ultimele zile, Brigada 155 Mecanizată a suferit pierderi grele, chiar ar fi pierdut un număr important de tancuri și alte vehicule blindate.
Ar fi avut o șansă mai mare dacă echipamentele ar fi fost alocate unor brigăzi experimentate, potrivit locotenentului colonel Bohdan Krotevici, șeful de personal al Brigăzii Azov din cadrul Gărzii Naționale Ucrainene.
„Nu e o prostie să creezi noi brigăzi și să le echipezi cu astfel de echipamente, avându-le pe cele existente incomplete?” se întreabă Krotevici.
Și totuși conducerea și comandamentul militar au decis astfel- probabil sub presiunea de a le demonstra celor mai instabili aliați ai Ucrainei că are încă rezerve de forțe și capacitatea de a continua lupta.
„Conducerea politică și militară de la vârf s-a jucat de fapt cu Brigada 155 [Mecanizată], fără să încerce măcar să o pregătească și să o antreneze în mod sistematic și fără a le da timp comandanților să formeze ei înșiși o echipă pregătită pentru luptă”, a scris corespondentul de război ucrainean Iuri Butusov.
Până la urmă, ironia este că primele zile dezastruoase în luptă ale Brigăzii Mecanizate 155 i-au obligat pe liderii ucraineni să folosească trupele și echipamentele supraviețuitoare ale brigăzii așa cum Tatarigami și Krotevych au insistat că ar fi trebuit să facă de la bun început: să aloce aceste forțe unor brigăzi bine închegate din zona Pokrovsk, scrie Forbes.
Armata ucraineană a deschis o anchetă
Anchetatorii ucraineni au declarat joi pentru AFP că anchetează cazuri de abuz de putere şi dezertări în cadrul brigăzii „Anna Kiivska”, care a fost parţial instruită şi echipată de Franţa, unde au fost antrenați 2.300 dintre soldați.
Potrivit jurnalistului ucrainean, Iuri Butusov, aproape 1.700 de soldaţi din brigadă au dezertat, majoritatea înainte ca unităţile lor să fie trimise pe front. 50 au dezertat în timpul instruirii în Franţa.
Butusov a denunțat un „haos organizatoric total”, după ce comandamentul a distribuit soldaţii în alte unităţi pentru a „acoperi golurile” în materie de efective, iar restul a fost trimis la Pokrovsk, în timp ce comandantul său a fost demis.
„Din cauza acestei atitudini criminale faţă de viaţa soldaţilor, brigada 155 a suferit pierderi grele încă din primele zile”, a spus el.
La începutul lunii octombrie, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a vizitat pe soldaţii brigăzii 155 care se aflau în pregătire în Franţa. Franţa a oferit brigăzii 128 de transportoare de trupe VAB, 18 tancuri AMX-10, 18 tunuri autopropulsate Caesar, precum şi camioane, vehicule blindate de evacuare medicală şi posturi de tragere pentru rachetele antiaeriene Mistral şi antitanc Milan.
Potrivit Ukrainskaia Pravda, Brigada 155 face parte dintr-un proiect guvernamental la scară largă de formare a 14 brigăzi noi, pentru care Ucraina trebuie să găsească soldați, iar partenerii internaţionali să furnizeze arme.
Potrivit Ministerului Apărării şi Statului Major, costul creării unei brigăzi noi este estimat la aproximativ 900 de milioane de euro.