Cum să reduceți cheltuielile. Zece obiceiuri utile, „de modă veche”, pentru creșterea siguranței financiare
0Adoptarea unor obiceiuri considerate „de modă veche” poate contribui la stabilitatea și securitatea financiară, arată un ghid practic dedicat celor care vor să economisească bani în 2025.

Ghidul care oferă sfaturi celor care vor să acumuleze treptat stabilitate și securitate financiară menționează câteva obiceiuri pe care oamenii ar trebui să și le însuțească, informează newtraderu.com.
Printre acestea se numără ca oamenii să cheltuiască mai puțin decât câștigă, fiind atenți la achiziții, sǎ gătească acasă în locul meselor la restaurant sau a comenzilor de mâncare, reparația lucrurilor în loc de înlocuirea lor, achiziționarea lucrurilor mai ieftine, chiar dacă sunt folosite, precum și conservarea utilităților din locuință.
Iată cele zece sfaturi pentru acumularea siguranței financiare:
Trăiți sub posibilitățile voastre
A trăi sub posibilitățile tale implică să cheltuiești mai puțin decât câștigi și să fii atent la achizițiile tale.
„Aceasta înseamnă să vă urmăriți cu atenție veniturile și cheltuielile, să creați un buget și să faceți alegeri conștiente despre unde să vă alocați banii. Trăind astfel puteți pune constant deoparte o parte din venituri, pentru economii și investiții”, informează newtraderu.com.
Pentru a implementa acest obicei, începeți prin a vă revizui modelele de cheltuieli și a identifica zonele în care le puteți reduce fără a vă sacrifica calitatea vieții. Căutați modalități de a reduce cheltuielile discreționare, cum ar fi divertismentul sau mesele în oraș, și luați în considerare alternative mai ieftine pentru costuri esențiale, cum ar fi locuința sau transportul.
Bricolajul aduce economii
Bricolajul vă poate ajuta să economisiți bani pe servicii profesionale, în timp ce dezvoltați abilități valoroase. Bricolajul se referă la modificarea sau repararea unui lucru fără ajutor din partea unui expert sau a unui profesionist.
„În trecut, oamenii se ocupau adesea de multe sarcini de zi cu zi în loc să angajeze profesioniști și să economisească bani. Îmbrățișând o mentalitate bricolaj, puteți dezvolta abilități valoroase, păstrând în același timp mai mulți bani în buzunar. De la reparații la domiciliu până la proiecte de grădinărit, există nenumărate oportunități de a adopta o abordare practică”, arată autorii articolului.
Pentru a începe cu bricolaj, identificați zonele în care vă simțiți confortabil să luați singur proiecte. Investiți în instrumente și echipamente esențiale și căutați ghiduri online pentru a vă ajuta să învățați ți noi abilități. Nu uitați să începeți cu puțin și să vă construiți treptat încrederea pe măsură ce vă ocupați de sarcini mai complexe.
Gătitul acasă salvează bani
Pregătirea mâncării acasă este mai ieftină decât mesele în oraș și vă permite să aveți un control mai mare asupra calității și sănătății alimentelor. Planificarea meselor și gătitul vă pot economisi timp și bani în timp ce vă bucurați de mese delicioase de casă.
„Pentru a face din gătitul acasă un obicei, dedicați timp săptămânal planificării și pregătirii mesei. Căutați rețete care utilizează ingrediente sănătoase la prețuri accesibile și luați în considerare să gătiți în cantități mai mari”, arată specialiștii.
Reparații în loc de înlocuiri
Repararea și îngrijirea lucrurilor în loc să le înlocuiți le poate prelungi durata de viață și vă poate economisi bani.
Deși achiziția de noi lucruri este ușoară, în locul celor stricate, a învăța să vă reparați și să îngrijiți bunurile le poate prelungi durata de viață și poate economisi bani pe termen lung. De la repararea îmbrăcămintei până la cea a electrocasnicelor mici, dezvoltarea abilităților de bază de reparare poate însemna foarte mult.
„Pentru a cultiva o mentalitate de reparare, evaluați dacă un articol poate fi reparat înainte de a-l înlocui. Căutați tutoriale online sau cursuri locale pentru a învăța tehnici de reparații de bază și investiți într-un mic set de instrumente cu instrumente esențiale, cum ar fi un set de cusut sau un set de șurubelnițe”, arată autorii articolului.
Grădina de acasă
Cultivarea unor legume și fructe chiar și la scară mică, poate ajuta la reducerea facturilor la alimente, oferind în același timp produse proaspete și sănătoase.
„Indiferent dacă aveți o grădină în curte sau câteva ghivece pe balcon, cultivarea unei surse personale de hrană este un obicei plin de satisfacții și rentabil”, informează autorii.

Pentru a începe grădinăritul, cercetați ce culturi cresc bine în zona dumneavoastră și alegeți plante ușor de cultivat, cum ar fi ierburi sau salată verde. Începeți cu un teren mic sau o grădină și extindeți-vă treptat pe măsură ce câștigați experiență și încredere.
Evitați datoriile
Unul dintre cele mai importante obiceiuri frugale este evitarea datoriilor inutile, cum ar fi datoria pentru un consum excepțional de mare la cardurile de credit. Trăind în limita posibilităților și economisind pentru achiziții, puteți evita povara plăților dobânzilor și vă puteți menține mai mult libertatea financiară.
„Pentru a minimiza datoria, luați în considerare utilizarea cardurilor de numerar sau de debit pentru majoritatea achizițiilor și rezervați carduri de credit pentru situații de urgență sau cheltuieli planificate pe care le puteți plăti rapid. Dacă aveți deja datorii, plătiți-le imediat, începând cu cele mai mari solduri de dobândă”, arată autorii ghidului.
Reduceți risipa
Risipirea alimentelor este o sursă semnificativă de pierderi financiare pentru multe gospodării. Puteți să vă extindeți bugetul pentru alimente și să reduceți risipa devenind creativ cu resturile. Luați în considerare reutilizarea ingredientelor rămase în mese noi, cum ar fi transformarea puiului prăjit în supă sau salată.
„Investiți în recipiente de depozitare a alimentelor de calitate și etichetați resturile cu conținutul și datele pentru a profita la maximum de ele. Planificați-vă mesele folosind ingrediente perisabile înainte ca acestea să se strice și nu vă fie teamă să experimentați cu noi combinații de arome”, arată specialiștii.
Cumpărături economice
Achiziționarea articolelor la mâna a doua în loc să cumpărați mereu altele noi poate duce la economii semnificative în timp. De la îmbrăcăminte la mobilier și bunuri de uz casnic, există multe oportunități de a găsi articole de calitate la o fracțiune din cost.

„Magazinele second-hand, magazinele de consignație și piețele online sunt toate resurse excelente pentru cumpărătorii frugali. Când faceți cumpărături economice, căutați articole bine făcute, în stare bună și nu vă fie teamă să negociați prețurile atunci când este cazul. Pentru îmbrăcăminte, concentrați-vă pe stilurile clasice care rezista timpului, mai degrabă decât pe piese la modă care pot depăși rapid la modă”, informează autorii ghidului.
Obiceiuri economice
Minimizarea folosirii utilităților și a altor resurse este benefică pentru mediu și pentru portofel. Obiceiurile simple precum stingerea luminilor atunci când nu sunt folosite, reducerea consumului de apă și reglarea setărilor termostatului pot economisi bani în mod semnificativ.
„Luați în considerare investiția în aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic sau în corpuri de iluminat cu debit scăzut și utilizați în mod conștient resursele în viața de zi cu zi”, este sfatul specialiștilor.
Nu vă grăbiți la cumpărături
Obiceiul de a aștepta înainte de a face achiziții poate fi un instrument puternic pentru a construi bunăstarea.
„Făcând o pauză înainte de a cumpăra articole neesențiale, vă acordați timp să vă gândiți dacă achiziția este esențială sau se aliniază cu obiectivele voastre financiare. Implementați o perioadă de așteptare înainte de a face achiziții semnificative, cum ar fi 24 de ore sau o săptămână. În acest timp, întrebați-vă dacă articolul este o nevoie sau o dorință și luați în considerare dacă există alternative mai ieftine sau modalități de a satisface exact nevoia fără a cumpăra ceva nou”, arată newtraderu.com.