Exclusiv Două treimi din firmele din România vor face angajări în 2025, în ciuda poverii fiscale impuse de stat
0Zeci de mii de firme din România intenționează să facă angajări în anul 2025, în ciuda măsurilor fiscale impuse de Ordonanța trenuleț, numărul celor care vor să și majoreze salariile fiind însă ceva mai limitat.

Creșterea salariilor nu este o prioritate pentru majoritatea antreprenorilor români în 2025, în contextul costurilor operaționale ridicate și al incertitudinilor economice. Aproape 6 din 10 antreprenori spun că nu vor majora salariile în noul an, dar cele mai multe firme, aproape 70%, intenționează să facă noi angajări, arată datele unui sondaj Monasi despre așteptările mediului de afaceri față de următorul an.
Mai exact, 66,7% dintre antreprenori spun că vor face noi angajări în 2025, crescând numărul de salariați. Însă 58,3% dintre antreprenori spun că nu vor crește salariile în noul an, potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță de business Monasi.ro în comunitatea Grupul micilor antreprenori din România, cu aproape 53.000 de membri antreprenori.
Aproape 40% dintre antreprenori spun, în schimb, că vor crește salariile. Astfel, peste un sfert dintre ei vor aplica o mărire de 15%-20%, iar sub 10% că vor oferi un salariu mai mare cu 5%-10%.
„Costurile operaționale crescute, generate de inflația ridicată, scumpirea energiei și creșterea salariului minim, vor diminua resursele disponibile pentru investiții și dezvoltare. În același timp, criza forței de muncă va continua să limiteze capacitatea IMM-urilor de a atrage și reține talente, în fața competiției venite din partea multinaționalelor. Totuși, IMM-urile beneficiază de un avantaj unic: adaptabilitatea prin definiție. Spre deosebire de companiile mari, afacerile mici și mijlocii pot reacționa mult mai rapid la schimbări, își pot ajusta strategiile și pot inova cu o mai mare ușurință. În plus, un antreprenor prevăzător știe că succesul depinde de capacitatea de a avea cel puțin un plan A și un plan B, concepute pentru a face față schimbărilor rapide și imprevizibile. Această flexibilitate și agilitate le oferă IMM-urilor un avantaj esențial în fața incertitudinilor”, a declarat pentru „Adevărul” Mona Bardos, consultant de business, fondator al comunității Grupul micilor antreprenori din România și Monasi.ro.
Viitorul va fi destul de sumbru
Un alt sondaj Monasi realizat în noiembrie, despre cum percep antreprenorii români viitorul în România, aproape 60% dintre ei au răspuns că va urma mai multă predictibilitate, dar vor reuși să jongleze cu provocările apărute, iar peste 20% cred că viitorul va fi “destul de sumbru”, cu taxe și impozite mai mari și cu mai multe închideri de firme.
Tot conform aceluiași sondaj, aproape 54% dintre antreprenori susțin că în prezent în România este mai solicitant ca oricând să își crească afacerile, printre obstacole aflându-se contextul economic, impredictibilitatea și lipsa de educație continuă. Astfel, 94% dintre antreprenorii chestionați au declarat că resimt o nevoie acută de direcție și ghidare în business și doresc să colaboreze cu specialiști externi pentru a supraviețui într-un mediu antreprenorial marcat de o concurență în creștere.