Drone, colete explozive și sabotaj. Tacticile hibride prin care actori ostili vizează Occidentul

0
0
Publicat:

Rusia, Iranul și alte state ostile devin din ce în ce mai îndrăznețe în atacurile lor hibride asupra țărilor occidentale, de la piratarea sistemelor informatice sensibile și spionaj, la acte de sabotaj și presupuse comploturi de asasinat. Identificarea, combaterea și răspunsurile oportune împotriva lor sunt o problemă spinoasă, dat fiind că sunt comise în fel încât să fie dificil de atribuit unui actor statal, relatează New York Times.

Țările occidentale sunt îngrijorate de înmulțirea incidentelor de presupus sabotaj FOTO SHUTTERSTOCK
Țările occidentale sunt îngrijorate de înmulțirea incidentelor de presupus sabotaj FOTO SHUTTERSTOCK

Scopul prezenței unor drone deasupra platformelor petroliere și parcurile eoliene de pe coasta Norvegiei, în urmă cu trei ani, a fost limpede pentru autorități, dezvăluie Stale Ulriksen, cercetător la Academia Navală Regală Norvegiană, menționând o acțiune de spionaj, eventual cartografiere, drept pregătire pentru un potențial război sau criză.

Suspiciunea Norvegiei este că dronele au fost lansate de pe nave controlate de ruși în Marea Nordului, dintre care unele se aflau în apropierea conductelor de energie subacvatice.

Alte incidente au avut loc mai recent, pe fondul întețirii fără precedent a acestor atacuri pe fondul sprijinului occidental pentru Ucraina.

De pildă, drone presupuse de supraveghere, potrivit analiștilor militari americani, citați de New York Times, au fost observate deasupra a trei baze din Anglia, în timp ce drone similare au zburat în apropierea unor situri sensibile din Germania.

Incidentele „fac parte din operațiunile militare”, avertiza Kestutis Budrys, ministrul de externe al Lituaniei, după ce colete trimise din țara sa în Marea Britanie, Germania și Polonia au explodat în depozitele unei firme de curierat înainte de a fi încărcate în avioane cargo.

Trebuie neutralizate de la sursă, adică serviciile de informații militare ale Rusiei, a subliniat el.

Iranul a folosit tactici hibride sub forma atacurilor cibernetice asupra Albaniei în ultimii ani, în timp ce Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale recente din Moldova.

În prezent, țările europene investighează dacă nave chineze și rusești au secționat intenționat cabluri subacvatice electrice și de internet din Marea Baltică.

Țările vizate de atacuri hibride

„Rusia a intensificat atacurile peste tot și, ca urmare, atinge niveluri care sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”, a declarat James Appathurai, secretar general adjunct al NATO, ce coordonează strategia de război hibrid.

Marea Britanie, Germania, SUA, precum și țările baltice și nordice din apropierea graniței Rusiei sunt printre țările occidentale  vizate în special de amenințări hibride, au spus oficialii. 

Anul trecut, potrivit oficialilor occidentali, agențiile de informații americane și NATO au descoperit un complot rusesc de a-l ucide pe directorul executiv al gigantului german Rheinmetall, care a produs arme și muniții în valoare de milioane de dolari pentru Ucraina.

Dronele observate în Marea Britanie în noiembrie - la trei zile după ce președintele Biden a anunțat că Ucraina are permisiunea de a ataca Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune – erau mai mari și mai rezistente la vreme rea decât ne-am aștepta din partea unui amator, fiind observate mai ales după căderea nopții. Este motivul pentru care analiștii militari au concluzionat că un stat ostil ar putea fi responsabil, a spus oficialul american.

Apoi, la începutul lunii decembrie, în perioada în care observațiile din Marea Britanie s-au redus, drone au apărut deasupra bazei aeriene Rammstein din Germania, una dintre cele mai mari baze militare americane din Europa.

Măsuri de combatere

Rusia a negat în repetate rânduri că a lansat atacuri hibride împotriva NATO, ridiculizând acuzațiile, asta deși alianța e la curent cu faptul că Moscova a înființat o direcție specială însărcinată cu înfăptuirea lor.

NATO lucrează la o nouă strategie împotriva atacurilor hibride, ultima datând din 2015, prin care aliații să poată evalua gradul de pericol în raport cu un nivel de referință, creșterea riscurilor și potențiale răspunsuri. 

„Va fi important pentru aliați să determine cât de grav este un incident și cum ar putea răspunde”, spune James Appathurai, secretar general adjunct al NATO.

La rândul ei Uniunea Europeană a impus sancțiuni, luna trecută, pentru prima dată, împotriva persoanelor acuzate că se implică în amenințări hibride pro-ruse. De asemenea, recent, a însărcinat patru comisari să contracareze amenințările hibride.

Dată fiind natura obscură a războiului hibrid, menit să facă dificilă atribuirea clară a responsabilității, oficialii au ezitat să inițieze răspunsuri puternice fără a avea dovezi incontestabile ale identității unui actor ostil.

Asta a încurajat Rusia și China să depășească limitele, potrivit oficialilor, diplomaților și experților.

„Atâta timp cât NATO și statele din UE nu se vor pune de acord cu privire la maniera de a răspunde mai ferm la războiul hibrid al Kremlinului, Europa va rămâne vulnerabilă. Inacțiunea înseamnă că Kremlinul își păstrează avantajul strategic”, a scris recent Charlie Edwards, un fost strateg britanic de informații și securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite