Elon Musk, în vizorul Comisiei Europene. Europarlamentarii cer o anchetă în privința influențării alegerilor din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană se află în centrul unui nou val de presiuni venite din partea Parlamentului European, care cere o anchetă privind implicarea miliardarului Elon Musk în influențarea alegerilor din Germania. Musk a provocat o adevărată furtună politică după ce a criticat vehement liderii germani și a declarat public că „doar AfD poate salva Germania”.

Elon Musk, acuzat de influențarea alegerilor din Germania/ FOTO: Getty Images

Într-o mișcare care a stârnit reacții puternice, Musk a organizat un livestream pe rețeaua sa, X, cu Alice Weidel, liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ceea ce i-a determinat pe parlamentarii europeni să ceară acțiuni ferme din partea Comisiei Europene. În acest context, există temeri că platforma X ar putea oferi un avantaj politic candidatului AfD, cu puțin timp înainte de alegerile programate pentru 23 februarie.

Comisia Europeană a declarat că Musk ar putea ajunge sub incidența noului regulament european privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), în funcție de analiza impactului pe care acest livestream l-ar putea avea asupra echității alegerilor din Germania. În plus, Thierry Breton, fostul comisar european pentru piața internă și digitalizare, a afirmat că, în acest context, Weidel ar putea beneficia de un „avantaj semnificativ și valoros” în fața contracandidaților săi. Acesta a avertizat că Musk trebuie să respecte legislația UE, care reglementează activitatea rețelelor sociale.

Un alt punct important de discuție este impactul pe care platformele mari, cum este cazul X, îl pot avea asupra proceselor electorale. Analiștii și europarlamentarii avertizează că algoritmii care favorizează anumite tipuri de conținut pot distorsiona dezbaterea publică, oferind unui partid, precum AfD, o expunere excesivă, în detrimentul altor opțiuni politice.

În acest sens, comisarul european responsabil cu legislația digitală, Henna Virkkunen, și alți oficiali europeni sunt sub presiune să clarifice dacă Musk și platformele pe care le administrează respectă legislația europeană. În plus, întreaga situație subliniază un nou punct de tensiune între Bruxelles și gigantul tech american, care a mai avut conflicte cu autoritățile europene în trecut.

Miza este mare: nu doar respectarea normelor digitale europene, dar și protejarea unui proces electoral echitabil. În acest moment, tensiunile sunt evidente, iar alegerea unui răspuns adecvat va depinde nu doar de evaluarea tehnică a impactului, dar și de voința politică de a înfrunta o confruntare cu administrația americană, din care Musk va face parte în scurt timp.