Imunitatea sistemului de Sănătate. Anul 2024, marcat de scandaluri

0
0
Publicat:

Sistemul sanitar din România a fost marcat anul acesta de serie de scandaluri, unele chiar fără precedent. Este cazul chirurgului de la Târgu Jiu care a refuzat să opereze un copil, iar acesta a decedat, dar și cel al doctorilor de la Spitalul Pantelimon care ar fi oprit deliberat tratamentul pacienților din ATI.

sala de operatie
Un chirurg din Târgu Jiu a refuzat să opereze un copil, iar acesta a decedat. Arhivă

Un scandal ca o bulă de săpun

Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost acuzați în vară de tentativă de omor, respectiv omor calificat, însă după arestare au fost puși ulterior în libertate. Ancheta procurorilor a început în luna aprilie a acestui an, după ce o asistentă a semnalat directorului de îngrijiri medicale că în intervalul 4-7 aprilie, în secția Anestezie și Terapie Intensivă, s-au produs nu mai puțin de 17 decese. Asistenta a indicat drept cauză reducerea dozei de noradrenalină, un medicament care susține tensiunea arterială a pacienților din ATI, decizie luată de doi medici. Au fost demarate în acest sens trei anchete: una administrativă, în cadrul spitalului, una a Corpului de control al ministrului Sănătății și una a Colegiului Medicilor. Procurorii și-au urmat și ei cercetările. Medicii au fost duși la audieri, arestați, iar apoi eliberați. Motivul? Magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti au transmis în motivarea eliberării că nu există suficiente probe care să susţină că cele două inculpate ar fi săvârşit infracţiunea de omor calificat – unele declaraţii ale martorilor fiind „simple bârfe“. Scandalul însă a fost unul de proporții uriașe și a dus la demisia conducerii spitalului. 

Ceva în plus la Sănătate 

Medicii care nu sunt pediatri, însă tratează în situații de urgență pacienți minori, nu vor mai fi răspunzători pentru eventualele daune și prejudicii produse în exercitarea profesiei atunci când aceștia acționează cu bună-credință. Vorbim despre o reglementare prevăzută printr-o Ordonanță de Urgență propusă de Ministerul Sănătății și publicată în Monitorul Oficial. Decizia vine în urma tragediei de la Spitalul Județean din Târgu Jiu, acolo unde un copil de 16 ani și-a pierdut viața după ce chirurgul aflat de gardă a refuzat să-l opereze.

Concret, în luna septembrie a acestui an, a intrat în vigoare o Ordonanță de Urgență potrivit căreia medicii care nu sunt pediatri au voie să intervină în cazul minorilor, în situații care le-ar pune copiilor viața în pericol. Însă, legea nu făcea nici o referire la situațiile în care, în urma actului medical respectiv, pacientul ar fi avut de suferit sau, mai rău, ar fi decedat. Evident, puțini au fost medicii care și-au asumat astfel de riscuri. Însă, în urma tragediei care a avut loc la spitalul din Târgu Jiu, Ministerul Sănătății a revenit asupra legii și i-a adus o modificare. Totul, în speranța că-i va încuraja pe medicii pentru adulți să intervină ei înșiși și să nu mai aștepte ajutor din partea pediatrilor.

Spitalul „Dăruiește Viață” și-a deschis porțile 

Spitalul construit la „Marie Curie” de asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și 8.000 de firme, a început să funcționeze în 2024 și a preluat în aprilie copiii internați în secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din clădirea veche a unității medicale. Dăruiește Viață va continua proiectul cu a doua clădire unde va crea un campus medical, cu aceleași condiții de tratament pentru toți copiii, indiferent de afecțiune, precum și spații de cercetare, de training, locuri de cazare pentru părinți etc. Inițial gândit ca o clinică de trei etaje, proiectul s-a transformat într-un Spital cu o suprafață de 12.000 mp, 9 niveluri și +140 paturi. În iunie 2018 a fost turnată fundația Spitalului, iar în noiembrie 2023 au fost finalizate prima clădire, centrala termică și o stație de ozonare.

Am ieșit din epidemia de rujeolă

Epidemia de rujeolă cu care România s-a confruntat începând din octombrie anul trecut „s-a rezolvat”, dar nu prin vaccinare, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ci prin îmbolnăvirea persoanelor neimunizate prin vaccinare şi care au fost receptive la boală. Aproximativ 20.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă din toamna anului trecut, când s-a declarat epidemie, și până în prezent. Zeci de copii au murit de rujeolă pentru că părinții lor au refuzat să-i vaccineze. Alexandru Rafila a subliniat că că este nevoie de măsuri pe termen mediu pentru recâştigarea încrederii părinţilor în vaccinurile tradiţionale.

Persoanele neasigurate bneficiază de anumite servicii medicale decontate 

Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.  Pentru asta, însă, trebuie să se adreseze medicului de familie.   Fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat.

Descoperirea anului

Dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu virusul HIV, este cea mai importantă descoperire ştiinţifică din 2024, a stabilit un juriu din cadrul revistei Science, care desemnează „Descoperirea anului”. Studiile clinice arată că o injecţie cu Lenacapavir administrată la şase luni protejează eficient împotriva infecţiei cu acest virus. În schimb, medicamentele existente care se folosesc pentru profilaxia pre-expunere HIV (PrEP), cum ar fi Truvada, sunt sub formă de pastile şi trebuie administrate zilnic.  Medicamentul va fi oferit persoanelor care se confruntă cu un risc ridicat de infectare cu HIV. În Uniunea Europeană, Lenacapavir este aprobat ca tratament antiviral pentru anumiţi pacienţi care sunt deja infectaţi. Încă nu se știe dacă va fi disponibil în Uniunea Europeană ca măsură preventivă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite