Inteligența Artificială ajută la depistarea cazurilor de cancer de sân. Mai puține rezultate fals pozitive

0
Publicat:

Utilizarea inteligenței artificiale în screeningul pentru cancerul de sân crește șansele de depistare a bolii, au descoperit cercetătorii, într-un studiu pe care îl consideră primul test realizat în condiții reale pentru această abordare.

AI ajută radiologii să depisteze mai devreme cancerul de sân, arată un nou studiu FOTO Arhivă
AI ajută radiologii să depisteze mai devreme cancerul de sân, arată un nou studiu FOTO Arhivă

Numeroase studii au sugerat că inteligența artificială (IA) ar putea ajuta profesioniștii din domeniul medical să detecteze cancerul, fie prin identificarea creșterilor anormale în scanările CT, fie a semnelor de cancer de sân în mamografii, transmite The Guardian.

Cu toate acestea, multe studii sunt retrospective – ceea ce înseamnă că IA nu este implicată de la început – în timp ce studiile prospective au adesea dimensiuni mici ale eșantioanelor. Studiile importante și mai ample nu reflectă neapărat utilizarea în condiții reale.

Acum, cercetătorii susțin că au testat IA pentru prima dată într-un program național de screening, demonstrând că aceasta oferă beneficii într-un cadru real.

Cum este folosită Inteligența Artificială

Prof. Alexander Katalinic, coautor al studiului de la Universitatea din Lübeck, Germania, a declarat: „Am putut îmbunătăți rata de detectare fără a crește riscul pentru femeile participante la screeningul pentru cancerul de sân”, adăugând că abordarea ar putea reduce, de asemenea, volumul de muncă al radiologilor.

Katalinic și colegii săi au analizat datele a 461.818 femei din Germania care au participat la screeningul pentru cancerul de sân între iulie 2021 și februarie 2023, ca parte a unui program național destinat femeilor asimptomatice cu vârste între 50 și 69 de ani.

Toate femeile au avut scanările examinate independent de doi radiologi. Totuși, pentru 260.739 dintre femei, cel puțin unul dintre experți a folosit un instrument de IA pentru suport.

Instrumentul de IA etichetează vizibil scanările pe care le consideră „normale” și emite o alertă de tip „plasă de siguranță” atunci când o scanare pe care o evaluează ca suspectă este considerată nesuspectă de radiolog. În astfel de cazuri, IA evidențiază și zona scanării care ar trebui examinată.

Mii de cazuri detectate cu ajutorul IA

În total, 2.881 de femei incluse în studiu, publicat în revista Nature Medicine, au fost diagnosticate cu cancer de sân. Rata de detectare a fost cu 6,7% mai mare în grupul asistat de IA. După ajustarea pentru factori precum vârsta femeilor și radiologii implicați, cercetătorii au constatat o creștere de 17,6% a ratei de detectare în grupul cu IA: 6,70 la 1.000 de femei, comparativ cu 5,70 la 1.000 în grupul standard. Cu alte cuvinte, utilizarea IA a condus la depistarea unui caz suplimentar de cancer la fiecare 1.000 de femei examinate.

Echipa a subliniat că rata femeilor rechemate pentru investigații suplimentare în urma unei scanări suspecte a fost aproximativ aceeași.

„În studiul nostru, am obținut o rată mai mare de detectare fără a avea o rată mai mare de rezultate fals pozitive”, a declarat Katalinic. „Este un rezultat mai bun, cu același nivel de risc.”

Echipa a precizat că alerta de tip „plasă de siguranță” a fost declanșată de 3.959 ori în grupul asistat de IA, ducând la 204 diagnostice de cancer de sân. În schimb, 20 de cazuri de cancer din acest grup ar fi fost ratate dacă medicii nu ar fi examinat scanările etichetate drept „normale” de IA.

Mai puține rezultate fals pozitive

Stefan Bunk, co-autor al studiului și cofondator al companiei Vara, care a dezvoltat instrumentul de IA, a declarat că tehnologia a crescut viteza cu care radiologii examinează scanările marcate drept „normale”.

De asemenea, el a adăugat că, chiar dacă aceste scanări nu ar fi fost revizuite de experți, rata generală de detectare a cancerului de sân ar fi fost mai mare, iar rata de rechemare mai mică decât în absența instrumentului. Acest lucru înseamnă mai puține rezultate fals pozitive pentru femei și o reducere a volumului de muncă pentru radiologi.

Dr. Katharine Halliday, președintele Colegiului Regal al Radiologilor, a declarat că cel mai recent raport al organizației arată un deficit de 29% de radiologi în cadrul NHS.

„Orice instrumente care ne pot spori acuratețea și productivitatea sunt binevenite. Dar, deși beneficiile potențiale sunt semnificative, la fel sunt și riscurile potențiale”, a spus ea. „Este vital ca implementarea IA în cadrul NHS să se facă cu grijă, sub supravegherea experților.”

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite