Israelul ar putea fi nevoit să atace bazele nucleare ale Iranului înainte de a fi prea târziu

0
Publicat:

Isrelul ar putea fi nevoit să atace instalațiile nucleare iraniene cu rachete cu rază lungă de acțiune și bombe ghidate, pe măsură ce tensiunile continuă să escaladeze între cei doi inamici, au avertizat experții.

Complexul Natanz/ FOTO:EPA/EFE
Complexul Natanz/ FOTO:EPA/EFE

David Albright, fondatorul Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, a declarat pentru The Sun că a sosit „momentul” ca Israelul să distrugă capacitățile de arme nucleare ale Iranului.

Albright a declarat că Israelul distruge „inelul de foc” al Iranului prin invazia terestră mult așteptată împotriva Hezbollah, reprezentantul acestuia în Liban, și prin atacurile devastatoare asupra pagerelor care au ucis 37 de persoane și au rănit mii.

El a spus că acesta este un moment „unic” pentru a ataca bazele nucleare ale Iranului fără a suferi consecințe uriașe.

Albright a explicat că, acum că Iranul se află la înghesuială, regimul va căuta să își accelereze programul nuclear și să construiască o bombă în câteva luni.

Expertul în arme nucleare a declarat că Israelul - temându-se că Iranul își va accelera producția nucleară - ar putea fi forțat să atace instalațiile nucleare iraniene înainte de a fi prea târziu.

Dacă Israelul nu o va face, regimul islamist iranian va putea construi o bombă nucleară într-o mișcare devastatoare care ar putea declanșa un Armaghedon nuclear.

Iar Kasra Aarabi, expert în Orientul Mijlociu, a declarat că ultimul atac cu rachete al Teheranului asupra Israelului arată că regimul islamist nu ar ezita să lanseze bombe nucleare asupra Israelului.

El a afirmat că acest lucru înseamnă că instalațiile nucleare ale Iranului - precum uriașele instalații de îmbogățire a uraniului Natanz și Fordow - sunt „ținte legitime” pentru atacurile israeliene.

Albright a arătat cum rachetele, bombele și forțele speciale israeliene ar putea lansa un atac coordonat pentru a distruge instalațiile nucleare ale Iranului înainte de expirarea timpului.

El a declarat că Israelul are o fereastră „unică” de oportunitate de a lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune și bombe ghidate siturile nucleare cheie din Iran, unde este depozitat uraniul.

Fizicianul și expertul în arme a declarat pentru The Sun: „Acesta este un moment foarte periculos, deoarece Iranul, pe baza a ceea ce s-a întâmplat cu invazia Libanului și atacurile asupra pagerelor, nu are multe mijloace de descurajare pentru a opri un atac israelian.

„Acest lucru înseamnă că Iranul are o motivație mai mare de a construi arme nucleare ca ultim mijloc de descurajare”.

„Dar, în același timp, Israelul se uită la Iran și vede că inelul său de foc este slăbit drastic. Așadar, iată un moment unic pentru a ataca siturile nucleare și a nu suferi consecințe uriașe”, a adăugat Albright.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Teheranul „va plăti” după ce a făcut „marea greșeală” de a lansa 181 de rachete asupra Israelului marți seara.

El s-a întâlnit cu cabinetul său de război într-un buncăr subteran secret pentru a schița planurile unui atac devastator de răzbunare asupra Iranului.

Răspunsul lui Netanyahu la bombardamentul iranian ar putea viza instalațiile de producție de petrol din Iran în câteva zile, au declarat oficialii israelieni.

Dar experții au declarat pentru The Sun că acum ar putea fi momentul perfect pentru Netanyahu să lanseze atacuri asupra bazelor nucleare ale Iranului.

În caz contrar, Albright a declarat că Iranul și-ar putea muta stocurile de uraniu în situri secrete și și-ar putea intensifica planurile de a crea o bombă nucleară.

Fostul maior israelian Ahron Bregman, care a servit în armată timp de șase ani, a declarat că „pericolul real” acum pentru Israel este ca Iranul să devină o putere nucleară.

Israelul nu va putea distruge singur instalațiile nucleare ale Iranului

Analiştii cred că va fi dificil pentru Forţele Aeriene Israeliene să desfăşoare o operaţiune de succes fără sprijinul SUA.

Întrebat dacă ar sprijini un atac israelian asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, președintele american Joe Biden a răspuns fără echivoc - „nu” . Cu toate acestea, Israelul dezbate dacă forțele aeriene israeliene ar trebui să lanseze o astfel de lovitură ca răspuns la un val de 180 de rachete balistice pe care Teheranul le-a tras asupra Israelului în această săptămână, scrie Financial Times.

Însă fără sprijinul SUA, potrivit analiștilor, un atac aerian independent israelian asupra instalațiilor nucleare ale Iranului ar fi foarte riscant și, în cel mai bun caz, ar întârzia doar dezvoltarea programului său nuclear, nu l-ar distruge.

Primul motiv este distanța. Din Israel până la principalele baze nucleare ale Iranului sunt mai mult de o mie de kilometri, iar pentru a ajunge la ele, avioanele israeliene vor trebui să traverseze spațiul aerian al Arabiei Saudite, Iordaniei, Irakului, Siriei și eventual Turciei.

Următorul motiv este combustibilul. Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, zborurile către și de la ținte vor epuiza complet capacitățile de realimentare aeriană ale Israelului și nu vor lăsa practic loc de eroare.

Al treilea motiv este apărarea antiaeriană a Iranului. Principalele instalații nucleare ale țării sunt puternic păzite, iar bombardierele israeliene trebuie protejate de avioane de luptă. Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, aceasta ar necesita aproximativ 100 de avioane, echivalentul a aproape o treime din Forțele Aeriene Israeliene, care are 340 de avioane capabile de luptă.

Alternative pentru Israel

Avioanele israeliene pot dezactiva instalațiile nucleare bombardându-le prizele de aer și alte infrastructuri de sprijin. Acest lucru poate perturba precizia ridicată a centrifugelor utilizate pentru îmbogățirea uraniului, deși nu le va distruge.

Israelul poate recurge și la sabotaj. În 2010, SUA și Israelul ar fi oprit programul nuclear al Iranului folosind virusul informatic Stuxnet. Totuși, astfel de atacuri nu i-au putut opri munca la infinit.

În cele din urmă, amploarea forței necesară pentru a deteriora grav instalațiile majore ale Iranului „ar necesita un sprijin larg al SUA, dacă nu o implicare directă”, au scris analiștii de la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare într-o lucrare recentă. Dar nici aceasta „nu garantează distrugerea completă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite