Kievul acuză SUA de dublu standard. De ce Occidentul nu oferă sprijin militar egal Israelului și Ucrainei
0Săptămâna aceasta, SUA au desfășurat un sistem avansat de apărare antiaeriană și zeci de soldați pentru a proteja Israelul de rachetele balistice iraniene, însă Ucraina nu beneficiază de același nivel de ajutor, deși se confruntă zilnic cu atacuri rusești cu drone, rachete și bombe.

La Kiev, acest lucru este considerat un dublu standard, scrie POLITICO.
„Dacă aliații doboară împreună rachete în cerul din Orientul Mijlociu, de ce nu există încă o decizie de a doborî drone și rachete deasupra Ucrainei?” a întrebat președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută.
Când sistemele de apărare antiaeriană ale SUA și Marii Britanii și avioanele de luptă au ajutat la doborârea a sute de rachete iraniene la 1 octombrie, Ministerul de Externe al Ucrainei a spus: „Facem apel la aliații Ucrainei să apere spațiul aerian ucrainean cu aceeași determinare și fără ezitare în fața atacurilor cu rachete și drone rusești, recunoscând că viața umană este la fel de prețioasă în orice colț al lumii”.
Risc mai mare când vine vorba de Rusia
Aliații au intervenit și în aprilie.
Motivul pentru care SUA acționează ferm în Israel și precaut în Ucraina este clar: Rusia este înarmată cu arme nucleare, iar Iranul nu.
„Răspunsul dur pe care ucrainenii s-ar putea să nu-l placă, dar care din păcate este adevărat, este că putem să ne asumăm riscul de a doborî rachete iraniene deasupra Israelului fără să declanșăm un război direct cu Teheranul, care ar putea duce la un război nuclear,” a spus un consilier senior al Senatului SUA care lucrează pe probleme legate de Ucraina, pentru POLITICO. „Există mult mai mult risc în a încerca acest lucru cu Rusia.”
Doi oficiali ai administrației Biden, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta problema deschis, au transmis același punct de vedere.
Trimiterea forțelor americane deasupra Ucrainei pentru a doborî rachete rusești ar putea declanșa o confruntare militară directă între cele două mari puteri nucleare ale lumii în mijlocul celui mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial — cu consecințe potențial apocaliptice. Pe când în Orientul Mijlociu, SUA pot doborî rachete deasupra Israelului fără a declanșa război cu un adversar înarmat nuclear.
„Este trist să privești toate acestea ca un cetățean obișnuit al Ucrainei — când, pentru a preveni o escaladare din partea Moscovei, țara și cetățenii tăi sunt sacrificați”, a spus Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina.
Ce vrea Kievul și cum este implicată România
Dronele rusești au trecut și deasupra Poloniei și României. Cele două țări — membre atât ale UE, cât și NATO — au ridicat avioane de vânătoare în răspuns, dar până acum doar au observat armele rusești fără să le doboare.
Kievul vrea ca Polonia și România să intervină activ, atât în spațiul lor aerian, cât și deasupra vestului Ucrainei. Kievul și Varșovia au convenit să discute despre posibilitatea aceasta într-un recent acord de securitate mutuală, dar până acum Polonia nu și-a schimbat politica.
Varșovia a clarificat că nu va acționa fără sprijinul deplin al întregii alianțe NATO, iar ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a spus că un astfel de sprijin lipsește. El a adăugat că Washingtonul a indicat și el că nu dorește să escaladeze conflictul cu Rusia.
Deși Kievul își dorește ca aliații să acționeze la fel cum o fac în cazul Israelului, doi ofițeri ucraineni de apărare antiaeriană, vorbind sub protecția anonimatului, au spus că este mai ușor să faci acest lucru deasupra Israelului decât deasupra Ucrainei.
Israel este o țară mică, ceea ce înseamnă că SUA pot folosi sistemele lor de apărare antiaeriană montate pe nave. Ucraina, pe de altă parte, este vastă și inaccesibilă pentru marinele occidentale: aliații săi ar trebui să staționeze sisteme de apărare aeriană la granița de vest a țării, de unde ar putea proteja doar teritoriul apropiat.
„Membrii NATO care ar intra în apărarea aeriană a Ucrainei ar trebui să aducă o contribuție mult mai mare, pe o zonă mai largă, cu un risc mai mare de a 'intra în război' pentru câștiguri incerte”, a spus Matthew Savill, director de științe militare la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra. „Costul ar fi, de asemenea, mai mare, deoarece frecvența atacurilor rusești este mult mai mare decât încercările semnificative, dar reactive, ale Iranului de a lovi direct Israelul.”
Pericolul proliferării armelor în masă
Însă tratarea Rusiei cu mănuși trimite un mesaj internațional că puterile nucleare beneficiază de o deferență care nu este acordată țărilor normale, a avertizat Bielieskov, analistul ucrainean.
Acest lucru crește riscul ca țări precum Iranul să decidă să obțină arme nucleare, distrugând regimul de neproliferare care urmărește să limiteze numărul puterilor atomice.
„Concluzia pe care o tragem din abordările diferite față de Israel și Ucraina este că este mai bine să ai o armă nucleară decât să nu ai una”, a spus Bielieskov.