Kremlinul învinuiește Occidentul, Kievul și Chișinăul de declanșarea crizei energetice din Transnistria: A fost creată artificial
0Kremlinul, prin intermediul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, a reacționat la criza energetică din Transnistria, declanșată de oprirea livrărilor de gaze rusești, susținând că Chișinăul poartă principala vină pentru situație, urmat de Kiev și Occident.

UPDATE Într-o reacție a Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău, afirmațiile făcute în data de 6 ianuarie de Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova sunt calificate drept ,,surprinzătoare”.
,,Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu ,,Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici ,,Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei ,,Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii.
Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”, se arată într-un comunicat de presă al structurii.
Știrea inițială
Reprezentanții Ambasadei Rusiei în Republica Moldova afirmă că urmăresc „cu îngrijorare deteriorarea rapidă a situației” de pe malul stâng al Nistrului, adică în regiunea separatistă Transnistria, din cauza lipsei gazelor rusești, începând cu 1 ianuarie 2025.
,,Trebuie de înțeles că ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune”, au menționat aceștia.
Totodată, responsabilii misiunii diplomatice susțin că Gazprom nu poate livra gaze regiunii separatiste, deoarece Kievul a refuzat să prelungească contractul privind tranzitul resurselor energetice rusești către Europa, deși compania rusă ar putea face acest lucru prin rute alternative.
,,În afara de aceasta, politicile distructive ale regimului sângeros al lui Vladimir Zelenski nu fac decât să alimenteze criza energetică din Republica Moldova.După cum a comunicat anterior Gazprom, prin refuzul repetat și explicit al părții ucrainene de a prelungi acordurile de transport al gazelor naturale, Gazprom a fost privat de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, inclusiv către Pridnestrovie (n.r.-Transnistria), începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, Kievul a sistat, cinic, tranzitul gazelor rusești în perioada de iarnă, astfel încât să condamne populația din Pridnestrovie (n.r.-Transnistria) la suferință, lăsând sute de mii de cetățeni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea mimată a funcționarilor locali de a oferi regiunii vreun "ajutor" pare o ipocrizie. Mass-media pro-guvernamentală din Chișinău și Kiev încearcă, în mod cinic, să paseze responsabilitatea pentru criza energetică către țara noastră. Sunt răspândite afirmații false și manipulatoare despre "abandonarea Tiraspolului de către Moscova". Atacurile propagandistice au ca scop subminarea încrederii în Rusia a pridnestrovienilor (n.r.-transnistrienilor)”, adaugă reprezentanții misiunii diplomatice ruse.
Amenințările Moscovei
Moscova vine cu acuzații și amenințări, susținând că se încearcă soluționarea forțată a conflictului transnistrean.
,,Mai mult decât atât, niște "capete fierbinți", cu îngăduinţa tacită a oficialităților moldovenești, propun soluționarea cu forța a dosarului pridnestrovian (n.r.-transnistrian). Am avertizat în repetate rânduri că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns”, mai afirmă ei.
Tot ei subliniază că protejarea cetățenilor este o prioritate, în condițiile în care în Transnistria mii de oameni au rămas fără căldură, apă caldă și energie electrică în plină iarnă.
,,Constatăm cu siguranță că situația de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv și Ucraina. Să nu aibă nimeni nicio îndoială: protejarea cetățenilor și compatrioților ruși este o prioritate absolută a politicii noastre externe”, conchid aceștia.
Refuzul Tiraspolului
Săptămâna trecută, separatiștii din Transnistria au refuzat ajutorul Chișinăului pentru achiziționarea gazului de pe piața europeană, refuz care a avut loc după ce Moscova a oprit livrările, cauzând criza energetică, potrivit ,,Politico”.
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.
Din decembrie 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste proruse, care nu le plătea, dar vindea în schimb curent electric produs de MGRES.
Prin urmare, Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și energie importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, au anunțat responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.