Legătura dintre un virus comun și boala Alzheimer. Ce au descoperit cercetătorii
0Un virus comun ar putea contribui la declanșarea bolii Alzheimer prin infecții cronice ale intestinului, sugerează un nou studiu.

HCMV este unul dintre cele nouă tipuri de virusuri herpetice la care majoritatea oamenilor sunt expuși în primele decenii de viață. Spre deosebire de majoritatea virusurilor herpetice, acesta nu este considerat a fi transmisibil pe cale sexuală, potrivit The Independent.
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, SUA, au descoperit că virusul poate persista în intestin și călători către creier prin nervul vag, care leagă cele două.
Ajuns în creier, acesta poate declanșa modificări ale sistemului imunitar asociate cu boala Alzheimer, conform studiului publicat în revista Alzheimer’s & Dementia.
„Credem că am identificat un subtip biologic unic al bolii Alzheimer, care ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”, a declarat Ben Readhead, co-autor al studiului.
Cum se manifestă virusul
Dacă descoperirile vor fi validate prin cercetări ulterioare, medicamentele antivirale existente ar putea fi testate pentru a trata sau preveni această formă de Alzheimer. Acest lucru poate fi sprijinit de un test de sânge aflat în dezvoltare, care ar putea identifica pacienții cu o infecție activă cu HCMV.
La unele persoane care dezvoltă o infecție intestinală cronică cauzată de HCMV, virusul ar putea ajunge în creier fie prin fluxul sanguin, fie prin nervul vag.
Ajuns în creier, virusul determină celulele imunitare numite microglie să activeze expresia unei gene numite CD83, care a fost legată într-un studiu anterior de boala Alzheimer.
Deși microglia oferă inițial protecție împotriva infecțiilor, o activitate susținută a acestora poate duce la inflamații cronice și deteriorare neuronală – implicate în progresia bolilor precum Alzheimer.
Studii anterioare
Un studiu anterior, publicat anul trecut în revista Nature, a arătat că creierele examinate post-mortem ale participanților la cercetări care aveau Alzheimer erau mai predispuse să conțină microglie CD83 comparativ cu cele ale persoanelor fără această afecțiune neurologică.
Același studiu a identificat un anticorp în intestinele acestora, sugerând că o infecție ar fi contribuit la această formă de Alzheimer.
Cum a fost realizat studiul
În cel mai recent studiu, oamenii de știință au examinat lichidul spinal al acelorași indivizi și au descoperit că anticorpii erau specifici împotriva HCMV. De asemenea, au găsit HCMV în nervul vag, indicând ruta prin care virusul ajunge la creier.
Cercetătorii au folosit modele de celule cerebrale cultivate în laborator pentru a demonstra că virusul poate induce modificări legate de Alzheimer, cum ar fi producerea de proteine amiloid și tau, asociate cu moartea celulelor nervoase.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii independente suplimentare pentru a confirma noile descoperiri.