Lidera de la Chișinău îndeamnă moldovenii să economisească energia electrică: Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii moldoveni să economisească energia electrică, oferind mai multe sfaturi în acest sens, în contextul în care Republica Moldova riscă să se confrunte cu o criză energetică anul viitor, când Transnistria ar putea rămâne fără gaze rusești.

Maia Sandu îndeamnă moldovenii să economisească energia electrică. FOTO: Facebook
Maia Sandu îndeamnă moldovenii să economisească energia electrică. FOTO: Facebook

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile nu vor lăsa oamenii fără resurse energetice și îi vor ajuta pe cei cu venituri mici să achite facturile pentru acestea.

,,Știu că prețurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulți. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura țara cu electricitate și gaze, dar și pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-și achite facturile. Dar noi cu toții putem înlesni situația.Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”, a notat Maia Sandu pe internet. 

Prin urmare, lidera de la Chișinău a oferit mai multe sfaturi pentru economisirea energiei electrice.

,,Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00.

Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice.

Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm.

Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim.

Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat”, a mai scris Maia Sandu, evidențiind la finalul mesajului că ,,Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”. 

Măsuri în contextul stării de urgență

Tot vineri, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit în ședință, aprobând o serie de măsuri pentru ,,continuitatea aprovizionării consumatorilor cu energie electrică”, precum și pentru a reduce consumul ei. 

Mai exact, din 1 ianuarie 2025,  va fi limitat iluminatul interior în clădirile publice și comerciale,, cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ, vor limita funcționarea scărilor rulante ș.a.

Întreprinderile cu proces de producere energofag vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor de vârf 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia.

Iar administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare pentru a reduce la minimum consumul de energie electrică între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00 și vor utiliza la maximum potențialul bazinelor de acumulare.

Pentru a spori conștientizarea economisirii resurselor energetice, instituțiile mass-media vor asigura difuzarea, în orele de maximă audiență, a materialelor informative privind consumul eficient și rațional de resurse energetice”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului de la Chișinău. 

De asemenea, de la începutul anului viitor, între orele 06:00 - 23:00, energia electrică produsă în țară va fi tranzacționată doar pe piața internă, fiind interzis exportul, iar excepție vor fi zilele de odihnă și sărbătorile.

Premierul Dorin Recean a subliniat că această măsură este temporară, adăugând că este importantă producția internă de energie electrică, precum și importul energiei electrice în condițiile actuale.

„Vom valorifica la maxim centralele electrice și mulțumesc celor care au investit până acum în sectorul energiei regenerabile. Această investiție rezolvă acum problema asigurării cu energie electrică. Guvernul va încuraja în continuare aceste întreprinderi: ne ajută orice megawatt de energie produs în țară, la costuri corecte. Să fim solidari, împreună să depășim această situație impusă din exterior”, a punctat șeful Cabinetului de miniștri. 

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie.

Riscuri energetice

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria este la un pas de a rămâne fără gaze rusești, iar Chișinăul riscă să rămână fără energie electrică, după ce acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa nu va mai fi valabil de la începutul anului viitor.

Chișinăul reiterează că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative. Totuși, compania controlată de Kremlin invocă achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de Republica Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de aceasta.

În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.

Șantajul Moscovei 

Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare și ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de „Adevărul”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite