Video Liderii de la Chișinău, discuții despre situația energetică. Maia Sandu: Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația

0
0
Publicat:

Liderii de la Chișinău au discutat despre situația energetică, după ce Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să livreze gaze rusești Transnistriei începând cu 1 ianuarie 2025. Președinta Maia Sandu a afirmat că Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația.

Liderii de la Chișinău au discutat despre situația energetică. FOTO: Presedinte.md
Liderii de la Chișinău au discutat despre situația energetică. FOTO: Presedinte.md

În prima parte a zilei de luni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut discuții cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul Oleg Serebrian despre situația energetică, discuțiile având loc după ce, în data de 28 decembrie, Gazprom a anunțat că nu va mai livra gaze naturale Transnistriei, invocând o pretinsă datorie.

,,Nu este reală. Am văzut și auditul internațional care a demonstat că nu există această datorie”, a afirmat lidera de la Chișinău. 

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului

Președinta țării vecine a declarat că, în timp ce teritoriul controlat de Chișinău, adică malul drept, are rezerve de gaze, în cazul Transnistriei, cunoscută și drept malul stâng, situația este mai complicată.

,,Pentru malul drept avem asigurată furnizarea de gaze naturale, achizițiile s-au făcut pentru tot sezonul de încălzire și Guvernul întreprinde toate măsurile pentru ca să asigure furnizarea neîntreruptă a energiei electrice. Pentru malul stâng, lucrurile sunt mai complicate, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare ajutorului umanitar și aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar repet autoritățile fac totul ca să ușureze această situație”, a adăugat Maia Sandu. 

Kremlinul urmărește destabilizare

În ceea ce privește scopurile Kremlinului privind refuzul livrării gazelor către regiunea separatistă Transnistria, Maia Sandu precizează că: ,,Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 % mai mic decât salariul mediu pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme, să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles dorește să ne întoarcă din drumul nostru de aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis președinta Maia Sandu, subliniind că ,,e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”.

Între timp, așa-zisele autorități de la Tiraspol au aprobat o serie de măsuri în contextul crizei energetice, printre care reducerea volumului de muncă de către întreprinderi, iar angajații urmând să primească salarii în funcție de orele lucrate, dar acestea nu trebuie să fie mai mici decât salariile minime. Totodată, au decis întreruperea furnizării de gaze către mai multe instituții din Zona de Securitate, printre care școli.

Rusia lasă stânga Nistrului fără gaze începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui anunț oficial al Gazprom, care invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, companie de la Chișinău, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Gazprom.

Compania controlată de regimul de la Kremlin a mai menționat că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.

Autoritățile moldovene au admis la sfârșitul lunii noiembrie că regiunea separatistă prorusă Transnistria riscă să nu mai fie aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025.  

Ca urmare, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar în Transnistria a fost instituită „stare de urgență în economie” pentru 30 de zile   

În prezent, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, care nu le plătește, dar vinde în schimb energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite