Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt minciuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, neagă faptul că Chișinăul s-ar fi oferit să ajute regiunea separatistă rămasă fără gaze rusești, susținând că scopul real al acestuia este „sugrumarea” Transnistriei.

Vadim Krasnoselski neagă ajutorul Chișinăului în contextul crizei energetice. FOTO: Telegram
Vadim Krasnoselski neagă ajutorul Chișinăului în contextul crizei energetice. FOTO: Telegram

UPDATE Chișinăul, prin intermediul Biroului politici de reintegrare, a reacționat în cazul afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski. 

,,Biroul politici de reintegrare constată cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile. Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor. Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, au afirmat reprezentanții instituției din cadrul Guvernului moldovean.

Știrea inițială

Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a comentat informațiile potrivit cărora Chișinăul dorește să ofere ajutor Transnistriei, dar regiunea separatistă l-ar fi refuzat.

„Toate acestea sunt minciuni. Nu au existat niciodată propuneri de ajutor din partea Moldovei sau a altor state”, a afirmat Vadim Krasnoselski.

Totodată, liderul separatist acuză Chișinăul că nu vrea să ajute Transnistria, ci să-i cauzeze cât mai multe probleme, acuzații care nu au fost comentate până acum de autoritățile vizate.

„Mai mult, noi am apelat de nenumărate ori la Moldova pentru ajutor. Să nu blocheze exportul-importul, să deschidă conturi bancare pentru antreprenorii noștri, să nu țină marfa noastră la graniță luni de zile, să aducă medicamentele și așa mai departe. A ajutat vreodată Moldova? Nu. Moldova nu va oferi nimic Transnistriei. Nu acesta este scopul lor. Scopul lor este sugrumarea. Așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, când medicamentele noastre, echipamentele de protecție stăteau în Moldova câte două luni. Și atunci se spunea că Chișinăul vrea să ajute”, a adăugat Vadim Krasnoselski.

Nu vor să cumpere gaz european

Săptămâna trecută, separatiștii din Transnistria au refuzat ajutorul Chișinăului pentru achiziționarea gazului de pe piața europeană, refuz care a avut loc după ce Moscova a oprit livrările, cauzând criza energetică, potrivit ,,Politico”. 

Conform unei scrisori a Tiraspoltransgaz, companie din Transnistria, datată 2 ianuarie, regiunea separatistă a respins oferta din partea omologilor de la Chișinău, care ofereau sprijin pentru achiziționarea de gaze de pe piața europeană.

Potrivit scrisorii semnate de directorul companiei Tiraspoltransgaz, Igor Lisachenko, compania Moldovagaz de la Chișinău a oferit să faciliteze „achiziționarea de gaz de pe platformele europene de gaze” pentru a satisface nevoile locale. Iar în răspunsul oferit de Igor Lisachenko se menționează că trecerea la alt tip de gaz decât cel rusesc „înseamnă de fapt trecerea de la livrări stabile de la Gazprom la achiziții pe termen speculativ, la prețuri mult mai mari și instabile”.

Susținerea Chișinăului 

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că Chișinăul este gata să susțină Transnistria care a rămas fără gaze rusești din 1 ianuarie 2015.

,,Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, au venit cu propuneri concrete de acordare ajutorului umanitar și aici mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept dacă este nevoie. Am înțeles că regimul de la Tiraspol a refuzat aceste ajutoare, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar repet autoritățile fac totul ca să ușureze această situație”, a menționat Maia Sandu. 

Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, livrând gaze prin rute alternative Transnistriei, odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul resurselor energetice către Europa, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.

Prin urmare, mii de oameni din Transnistria sunt fără căldură, gaz și energie electrică, iar Chișinăul a rămas fără curent electric produs de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria, curent achiziționat la un preț relativ scăzut până la 31 decembrie 2024, în schimbul întregii cantități de gaze rusești.

Astfel, Republica Moldova va folosi, în luna ianuarie 2025, energie electrică produsă pe piața internă, precum și energie importată din România, în proporție de 38%, respectiv 62%, au anunțat responsabilii Ministerului Energiei din Republica Moldova.

Reacția Moscovei 

Kremlinul, prin intermediul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, a reacționat la criza energetică din Transnistria, declanșată de oprirea livrărilor de gaze rusești, susținând că Chișinăul poartă principala vină pentru situație, urmat de Kiev și Occident.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite