
Marcel Ciolacu, game over. Urmează „noaptea cuţitelor lungi”
0Ordonanţa „trenuleţ” şi decizia Agenţiei Fitch închid bilanţul epocii „Nicu şi Marcel”. Lucrurile sunt mai grave decât le arată deficitul bugetar de 8,6% din PIB pe 2024. Ne explică un analist economic de primă mână, Radu Georgescu:
"Suntem la un centimetru de a ajunge în Junk. Când ajungi în Junk, oficial ești în insolvență", spune Radu Georgescu.
„România are traiectoria economică a Greciei din 2010”.
„Deficitul bugetar raportat la PIB nu are nicio relevanță economică”. „Nicio țară nu poate să plătească cheltuielile din PIB, ci doar din taxele încasate.”
România se confruntă cu o situație alarmantă, cheltuind lunar cu 25% mai mult decât taxele încasate. Chiar și incluzând toate investițiile statului, deficitul rămâne la un nivel periculos de 15%”.
Cu excepţia lui Ciolacu, nici măcar şefii de frunte ai PSD nu mai fac bilanţuri pozitive. Nu au cum.
OUG „trenuleţ” ne arată unde suntem din punct de vedere fiscal-bugetar.
- Salariile și sporurile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024.
- Nu se vor mai acorda vouchere de vacanță bugetarilor pe tot parcursul anului 2025.
- Nu se vor mai organiza concursuri pentru ocuparea posturilor publice.
- Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru bugetari va fi eșalonată.
- În 2025, instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
- Pensiile speciale pentru primari se amână pentru 2026.
OUG „trenuleţ” e mult mai lungă şi nici nu e clară forma finală. La presă a ajuns doar un draft.
Ciolacu nu a vrut să emită OUG „trenuleţ”
Astăzi, vineri, era ultima zi în care premierul Ciolacu putea să emită OUG „trenuleţ”. Nu a vrut, să nu-şi lege numele de un act normativ care neagă tot ce a făcut în calitate de prim ministru. A lăsat pentru viitorul guvern această sarcină ingrată, dovadă a faptului că nu îşi mai doreşte să fie premier în viitorul guvern. Cum nici Grindeanu nu vrea să se înhame la curăţarea cioburilor oalelor sparte de Ciolacu, nu se ştie dacă PSD este capabil să propună viitorul premier. Se vorbeşte despre Marian Neacşu, vicepremier, o figură ştearsă, cu un trecut penal, pe care nu l-a văzut mai nimeni pe la tv-uri. Nici nu se ştie cum arată!
Anunţul de joi al lui Marcel Ciolacu, conform căruia PSD trece în opoziţie, trădează mai degrabă disperarea, faptul că nu vede o situaţie de ieșire din groapa în care el a împins România. Iar conform G4Media, a făcut anunţul după ce a aflat că PNL voia acelaşi lucru, să treacă în opoziţie şi să lase PSD de unul singur la guvernare.
Eşecul de a da un premier pentru viitorul guvern de la PSD reprezintă bomboana pe coliva epocii Ciolacu în fruntea PSD şi a guvernării României. Dacă instalarea noului guvern întârzie, şi intrăm în 2025 fără OUG „trenuleţ” şi fără bugetul de stat pe 2025, România poate intra în „Junk” şi toate împrumuturile externe încetează, la fel ca în 2010.
În această situaţie România devine insolvabilă, în faliment, după modelul Greciei şi Argentinei. Grecia a fost salvată în ultimul moment pentru că era în zona euro, şi foarte multe bănci germane şi franceze aveau expunere mare pe Grecia. Noi nu suntem în această situaţie, şi singura salvare ar veni de la FMI. Cu ce condiţii „groaznice”, se sperie gândul.
Candidatul la preşedinţie
Tot scenariul trecerii la noua guvernare a îngheţat, pentru că alegerile prezidenţiale au fost amânate. Ce premier ar da drumul la OUG-uri de tip „trenuleţ”, pentru a-şi pune în cap populaţia cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale. Nu-i vorbă, după eşecul lui Ciolacu din turul întâi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, şi după eşecul de la alegerile parlamentare când PSD a obţinut cel mai mic scor din istoria sa, nici nu e clar ce candidat ar împinge în faţă PSD pentru alegerile prezidenţiale.
Ciolacu a adus PSD în situaţia imposibilă, nu propune nici un premier cu recunostere politică naţională şi nici un candidat la prezidenţiale. Aici este sfârşitul politic al lui Marcel Ciolacu. Urmează „noapte cuţitelor lungi”, aşa cum ne-a obişnuit PSD în cazurile Năstase, Geoană, Ponta, Dancilă.
Problemă gravă este că România are nevoie de guvern în câteva zile, pentru a intra în anul 2025 cu situaţia fiscal-bugetară cât de cât ameliorată. Altfel, există riscul că România să intre în „Junk” dupa Anul Nou, şi să rămână fără bani de pensii şi salarii.
Cel care a adus România în această situaţie este Ciolacu. Creşterile de pensii şi salarii bugetare cu care se laudă, fără resurse bugetare clare şi predictibile, reprezintă o crimă socială. Amăgeşti milioane de oameni cu venituri fantasmagorice, după care le spui: nu mai avem bani pentru plata creşterilor de venituri. Ce vor zice cetăţenii, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale?
În concluzie, pentru Ciolacu game over. Rămâne ca PSD să-i decidă soartă pentru că a adus partidul într-o situaţie imposibilă.