Maria Zaharova acuză Chișinăul că se înarmează și se transformă într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”
0Maria Zaharova, una dintre portavocile Kremlinului, acuză Chișinăul că renunță la neutralitate și se înarmează cu sprijinul Occidentului, transformându-se astfel într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu au reacționat deocamdată la aceste acuzații.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că autoritățile de la Chișinău continuă să renunțe la neutralitatea consacrată în Constituție, apropiindu-se tot mai mult de NATO.
„Vectorul de aprofundare a cooperării politico-militare cu NATO este consacrat în documentele doctrinare actualizate ale țării, în Strategia de securitate națională și Strategia de apărare națională. Iar la Chișinău, situația este prezentată astfel încât, grație unei noi abordări moderne a neutralității și consolidării legăturilor cu NATO, se reușește păstrarea păcii și securității țării în fața unei amenințări rusești inexistente, așa cum este denumită acolo”, a spus reprezentanta MAE rus.
Maria Zaharova mai afirmă că ,,are loc o militarizare fără precedent a Moldovei, o țară pașnică, harnică, care prețuiește atât de mult cultura sa”, astfel se transformă într-un punct de sprijin pentru Alianţa Nord-Atlantică.
,,Acesta nu este necesar cetățenilor Moldovei, ci este necesar Occidentului, NATO. Conform standardelor Alianței, se actualizează poligonul de la Bulboaca și aeroportul militar de la Mărculești. Se construiește o nouă bază militară în satul Băcioi, lângă Chișinău. Circulă informații despre planurile de a amplasa în republică platforme de producție ale concernelor occidentale de apărare. Se discută despre staționarea avioanelor F-16, transmise de Occident regimului de la Kiev, pe aeroporturile moldovenești”, a mai afirmat portavocea Kremlinului.
Război hibrid împotriva Chișinăului
Liderii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Moscova nu poate ataca militar Republica Moldova, dar duce un război hibrid menit să descurajeze economia, să producă haos și să o destabilizeze, astfel încât să răstoarne guvernarea pro-europeană, acțiuni efectuate, inclusiv prin propagandă și dezinformare.
În același timp, Rusia menține în regiunea separatistă Transnistria un contingent de sute de militari și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții.
Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.