Mii de pești morți, în sigurul pârâu termal din România. Mirosurile pestilențiale i-au panicat pe localnici

0
Publicat:

După mai multe sesizări pe rețelele sociale, Administrația Bazinală Apele Române Crişuri a strâns 30 de kilograme de pești morți din apa pârâului Peța din Oradea. Deocamdată, nu se știe cauza exactă care a dus la moartea peștilor, însă principala ipoteză este o poluare.

image

ABA Crișuri a anunțat că a intervenit pentru a limita mortalitatea piscicolă din pârâul Peța.

„Marți dimineața, 8 octombrie 2024, în urma sesizărilor din social media, echipa ABA Crișuri s-a deplasat pe teren pentru a verifica starea pârâului Peța în Oradea, pe tronsonul pod rutier E671 Calea Aradului- cartier Prima Nufărul. La fața locului s-a constatat mortalitate piscicolă precum și un miros neplăcut”, se arată într-un comunicat al Administrației Bazinale.

Specialiștii au prelevat trei probe de apă: una din amonte de zona cartierului Prima Nufărul, una din zona gurii de evacuare din cartier și una din amonte de podul rutier E671 din zona Calea Aradului. S-a stabilit ca măsură preventivă supravegherea conductelor pluviale.

„S-au recoltat 30 de kg de pești morți”

Pentru scoaterea peștilor morți din albie s-a intervenit cu două formații de lucru.

„O formație a intervenit pe tronsonul cuprins între podul rutier din Calea Aradului și podul rutier din cartierul Cantemir, iar a doua echipă pe tronsonul Cantemir și zona Prima-Nufărul. În total s-au recoltat 30 de kg de pești morți din apa pârâului”, mai arată ABA Crișuri.

Laboratorului de Calitate a Apei urmează să analizeze probele prelevate pentru a stabili cauza morții peștilor.

„Rezultatele vor fi gata joi, 10 octombrie 2024. În funcție de evoluția evenimentului vom reveni cu detalii”, a mai transmis Administrația Bazinală Apele Române Crişuri.

Singurul pârâu termal din România

Peța este unicul pârâu termal din România. Are o temperatură a apei de 30 grade Celsius chiar și iarna. Pârâul, lung de 20 kilometri, străbate Oradea de la est la vest, izvorând din stațiunea bihoreană Băile 1 Mai și vărsându-se în râul Crișul Repede, în apropierea graniței cu Ungaria.

În pârâul Peța, protejat prin lege,  trăiesc două specii protejate de pești (boarţa şi zvârluga), pe lângă cele trei specii comune (cleanul, bibanul, carasul). Tot aici întâlnim nufărul termal, o floare-monument al naturii, specie care a supraviețuit erei glaciare. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite