O anchetă vizează 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
0Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA a anunțat marți deschiderea unei anchete ce vizează a 2,6 milioane de vehicule Tesla (TSLA.O) din Statele Unite, ca urmare a rapoartelor privind înregistrarea unor accidente legate de folosirea funcţiei de conducere la distanţă, potrivit Reuters.

Investigația a fost demarată după ce în octombrie a fost deschisă o altă anchetă cu privire la 2,4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software Full Self-Driving (FSD), după raportarea a patru coliziuni, inclusiv un accident mortal înregistrat în 2023.
NHTSA a făcut referire la o evaluare preliminară a funcției Actually Smart Summon de la Tesla, în legătură cu rapoartele privind patru accidente care au implicat vehicule Tesla.
Vehiculele nu au reușit să detecteze posturi sau vehicule parcate atunci când operau cu funcția Actually Smart Summon, a explicat NHTSA, care a invocat și rapoarte în care utilizatorii „au avut prea puțin timp de reacție pentru a evita un accident, fie cu linia vizuală disponibilă, fie eliberând butonul pentru aplicația telefonului, care oprește mișcarea vehiculului.”
Smart Summon a fost lansat în septembrie și permite utilizatorilor să își mute vehiculul de la distanță către ei sau către o altă locație, folosind o aplicație pentru smartphone.
Predecesorul acestei caracteristici le-a permis utilizatorilor să-și miște mașina înainte sau înapoi într-un loc de parcare sau în afara acestuia.
Printre cei care au criticat anterior acțiunile NHTSA se numără CEO-ul Tesla, Elon Musk, consilier apropiat al președintele ales Donald Trump (care va prelua mandatul la casa Albă în câterva zile).
Potrivit NHTSA, vor fi evalute viteza maximă a funcției Actually Smart Summon, utilizarea pe drumurile publice și cerințele privind linia de vedere. Vor fi analizate controlul de la distanță prin aplicația pentru telefon, impactul întârzierilor de conectivitate și performanța sistemului în condiții neprevăzute.
Ce verhicule Tesla sunt vizate
Ancheta vizează vehiculele model S și X 2016-2025, modelul 3 2017-2025 și modelul Y 2020-2025 cu sistemul opțional de asistență completă a șoferului cu auto-conducere.
Printre sesizările înregistrate până acum se numără și cea din 2023, privind un Model 3 din Houston, care a lovit o mașină parcată cu un pasager înăuntru, în timp ce un alt Model Y din septembrie în Henderson, Nevada a virat brusc la stânga și a lovit un vehicul parcat.
Tesla, ale cărei acțiuni au scăzut cu 4% la tranzacționarea din 7 ianuarie, nu a răspuns la o solicitare de comentarii făcută de Reuters.
La finele anului 2023, Tesla a rechemat peste două milioane de vehicule din SUA pentru a instala noi măsuri de protecție în sistemul său avansat de asistență pentru șofer (Autopilot), potrivit Reuters.