Pelerinaj impresionant cu mii de oameni care au venit să se roage la moaștele Sf. Andrei, la Galați. La procesiune au participat și sinistrații

0
Publicat:

Pelerinaj impresionant la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde mii de credincioși, dar şi pelerini din alte judeţe, sunt așteptați să se roage la racla cu moaştele Sfântului „Apostol Andrei”, ocrotitorul spiritual al Galaţiului şi al României.  

Mii de oameni se închină la moaștele Sf. Andrei FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Mii de oameni se închină la moaștele Sf. Andrei FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cu busuioc şi flori în mâini, oamenii aşteaptă la coadă pentru a se ruga şi închina la moaştele Sfântului „Apostol Andrei”, fiind convinşi că astfel vor fi feriţi de boli şi necazuri.

„Pentru miile de credincioşi care se închină în aceste zile, cu multă credinţă şi evlavie şi sărută cu pioşenie sfintele odoare, reprezintă uşurare de poverile grijilor apăsătoare în aceste vremuri dificile. Dar şi izvor de pace, bucurie şi lumină în urcuşul duhovnices al fiecărui rugător”, susțin reprezentanții Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”.

Un semn al binecuvântării, al speranţei şi al biruinţei asupra grelelor încercări provocate de inundaţiile devastatoare din luna septembrie, a fost astăzi şi prezenţa la sfintele moaşte a peste 600 de pelerini din zona afectată de revărsarea apelor, susține preotul Rareş Bucur.

Însoţiţi de preoţii din comunităţile parohiale, sinistraţii au venit „cu mare dragoste la sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu pentru a se ruga şi a-şi obloji rănile sufleteşti şi trupeşti provocate de inundaţii”.

După ce s-au închinat la sfintele moaşte, sinistraţii au avut bucuria de a se întâlni cu chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

„Ierarhul le-a adresat cuvânt de binecuvânare şi le-a oferit în dar icoane, cărţi de rugăciune, obiecte de colportaj bisericesc şi produse de patiserie”, a precizat Arhiepiscopia „Dunării de Jos.

În Catedrala arhiepiscopală, cei salvaţi de furia apelor s-au întânit şi cu pompierii salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, cărora le-au mulţumit pentru ajutorul promp şi eficient acordat în momentele de suferinţă.

Sfintele moaşte vor rămâne la închinare până pe 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României

Sfântul „Apostol Andrei” era un pescar originar din Betsaida Galileii. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Iniţial, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar după primirea Sfântului Duh, a propovăduit pe Iisus Hristos. Andrei este cunoscut şi drept „cel dintâi chemat”.

L-a însoţit pe Iisus Hristos prin Ţara Sfântă, fiind martor la toate minunile săvârşite de acesta. Sf. Andrei a simţit că este nedemn să  fie răstignit la fel ca Iisus, astfel încât a cerut să i se facă o cruce în formă de X. Crucea reprezintă un simbol al umilinţei, al pătimirii şi al martiriului în credinţa creştină.

Sfântul „Apostol Andrei” este sărbătorit pe 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. El este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creştinat poporul român. 

De asemenea, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, la sărbătoarea Sfântului „Apostol Andrei”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite