Peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral în fiecare an
0Peste 60.000 de români suferă anual un accident vascular cerebral. Așa avertizează Ministerul Sănătății care mai atrage atenția că bolile cerebrovasculare se numără printre principalele cauze de deces și dizabilitate din țara noastră.

Ministerul Sănătății a publicat pe Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Accidentului Vascular Cerebral (AVC), sărbătorită pe 29 octombrie. Oficialii anunță că vor fi „schimbări radicale” în ceea ce privește tratamentul și recuperarea pacienților cu AVC.
„Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an", scrie pe Facebook Ministerul Sănătății.
De asemenea, mai marii din Minister spun că au introdus un atestat de studii complementare, care are ca scop pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenţionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).
Un nou program de Acțiuni Prioritare, ce include finanțarea directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienţilor cu AVC în secţiile de neurologie, a fost publicat în transparență decizională de către Ministerul Sănătății, potrivit sursei citate. Ar fi nevoie de un astfel de program pentru că nu toți pacienții au parte de începerea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, momentul în care sunt cele mai mari șanse de recuperare fiindcă „neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcţională”, iar oameni își pot recâștiga mobilitatea și îmbunătății calitatea vieții.
Accesul la prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC va fi mărit prin Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, conform Ministerului Sănătății. Această strategie, la care au lucrat comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale ministerului, alături de experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil, se află în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.
„În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”).”, adaugă Ministerul Sănătății.
Accidentul vascular cerebral se produce atunci când fluxul de sânge, într-o parte a creierului, este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi.
Nu doar adulții pot suferi un AVC, ci și copii sau chiar bebelușii, iar uneori cauzele nu sunt descoperite niciodată. Datele arată că sunt aproximativ 6 cazuri la fiecare 100.000 de copii pe an, la nivel mondial, iar AVC-urile pot fi ușor mai frecvente la copii sub 2 ani.
Unii factori de risc pot fi controlați, în timp ce alții cum ar fi vârsta, sexul sau istoricul familiei, nu pot fi ținuți sub control.