Miercuri, 8 Ianuarie 2025
Home
Știri interne
Știri locale
Știri externe
Politică
Economie
Sport
Stil de viață
Showbiz
Opinii
Video
Adevărul de weekend
Anunțuri în ziar
Ultimele știri ⏱️
Alegeri prezidențiale
România alege
Război în Ucraina
Război în Israel
Istoria zilei
Alegeri în SUA
profesori - ultimele știri
Masă caldă pentru studenți și bani mai mulți pentru cercetare. Doi profesori universitari cer adoptarea unor măsuri urgente
Ministrul Educației anunță reformarea sistemului de învățământ, iar schimbări majore se vor produce inclusiv la nivel universitar. Doi experți în educație au precizat pentru „Adevărul” care sunt prioritățile.
Educație
03:30
Profesorul român, „un rege trist, rămas fără regat”. De ce și-au pierdut românii încrederea în dascăli: „Nimeni nu respectă sărăcia”
Aproape jumătate dintre români nu mai au încredere în profesori. Este rezultatul unui sondaj IRES dat publicității la sfârșitul anului trecut și care ne aduce în fața unei realități extrem de triste. Profesorii români și-au pierdut autoritatea pe care o aveau odată în fața elevilor.
Educație
01:45
Trei directori de liceu explică, pas cu pas, cum va fi organizat Bacalaureatul de iarnă în școala lor. „Situația ar putea deveni extrem de complicată”
La mai puțin de o lună distanță de primele probe ale Bacalaureatului din acest an, cele de competențe, Ministerul Educației pregătește o serie de recomandări în ceea ce privește organizarea examenelor.
Educație
07 ian. 2025
Manuale mai „prietenoase” și comasarea unor materii. Ce spun specialiștii despre propunerile ministrului Educației
Declarațiile ministrului Educației, care a spus că nu este de acord cu introducerea unor materii noi în orarul elevilor, dar și cele referitoare la nevoia unor manuale „mai prietenoase”, nu au rămas fără ecou.
Educație
06 ian. 2025
„Ordonanța trenuleț” lovește crunt în sistemul de Educație care este deja la pământ ANALIZĂ
Austeritate pe toate planurile. Asta prevede „Ordonanța trenuleț”prin care Guvernul strânge cureaua încercând să acopere deficitul financiar pe anul 2025. În Educație, însă, tăierile bugetare au produs un adevărat haos.
Educație
31 dec. 2024
Materia „lstoria comunismului din România” naște primele controverse. Opinii contradictorii ale profesorilor| ANALIZǍ
Începând cu anul școlar viitor, elevii claselor a XII-a vor avea o oră în plus integrată în orar: Istoria comunismului din România, care devine materie obligatorie. Planurile-cadru au fost deja modificate, iar programa a fost publicată în Monitorul Oficial.
Educație
23 dec. 2024
Biden şterge datoriile de peste patru miliarde de dolari ale unei categorii de tineri. Zeci de mii de americani se vor bucura de această măsură
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden a anulat vineri împrumuturile studenţeşti ale altor 55.000 de americani, o anulare destinată ”profesorilor, infirmierilor, militarilor, celor din forţele de ordine şi altor angajaţi publici care şi-au consacrat viaţa să dea înapoi comunităţilor lor”.
SUA
20 dec. 2024
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
Educație
13 dec. 2024
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Educație
13 dec. 2024
Sindicate: 35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim
Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România sunt plătite cu mai puțin decât este salariul minim pe economie, susțin sindicaliștii afiliați BNS.
Societate
12 dec. 2024
Călin Georgescu, file din realitate. Doi profesori îi demontează mesajele despre Educație propagate pe TikTok: „A făcut o gafă enormă”
Doi profesori, unul de Limba Română și unul de Matematică, demontează cu precizie de bisturiu mesajele propagate de Călin Georgescu pe TikTok despre Educația din România.
Educație
27 nov. 2024
Birocrația sufocă școlile din România. Profesorii nu mai vor să gestioneze bursele sociale. Ce spune Ministerul Educației
Peste 3.000 de profesori au semnat o petiție prin care solicită ministerelor Educației, Muncii și Familiei ca bursele sociale să treacă în responsabilitatea serviciilor de asistență socială.
Educație
12 nov. 2024
Elevii cer educație sexuală obligatorie în școli. De ce nu se poate
Materia "Educație sexuală" ar trebui să devină obligatorie în toate școlile din România, cere Consiliul Național al Elevilor, care lansează în acest sens apelul „Educă astăzi, pentru a preveni ziua de mâine”.
Educație
10 nov. 2024
Când nota 10 se ia de frică. Psiholog: „Să nu pui presiune pe copil nu înseamnă că ești un părinte indiferent”
Conducerea unei școli din Olanda a blocat temporar accesul părinților la notele copiilor. Motivul? Se pare că elevii, stresați și angoasați din cauza presiunii exercitate de către părinți, au început să obțină performanțe școlare din ce în ce mai slabe.
Educație
07 nov. 2024
Au început nominalizările pentru „Profesorul Anului din mediul rural” 2025. Ce proiecte vor fi premiate
Au început nominalizările pentru cea de-a patra ediție a Galei „Profesorul Anului din mediul rural” 2025, organizat de Teach for România. Scopul evenimentului este recunoașterea profesorilor care demonstrează că educația de înaltă calitate este posibilă și în școlile de la sat.
Educație
05 nov. 2024
Ce îi răspund profesorii ministrei Educației care îi îndeamnă pe părinți să ceară ore de pregătire suplimentară la școală
Ministra Educației, Ligia Deca, a descoperit soluția prin care poate fi stopat fenomenul meditațiilor, un fenomen despre care putem spune, fără să exagerăm, că a devenit sistemul paralel de învățământ românesc.
Educație
16 oct. 2024
Premiul Nobel pentru Economie: Trei profesori, un singur obiectiv - impactul instituțiilor asupra prosperității economice
Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost decernat profesorilor Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson pentru studiile lor inovatoare privind formarea instituțiilor și impactul acestora asupra prosperității economice.
Evenimente
14 oct. 2024
Cu profesorii la psihiatru. Cum ar putea fi taxați bătăușii de la catedră
Copii loviți, bruscați, amenințați și umiliți de dascăli în fața întregii clase. Ne place sau nu, este realitatea care se petrece în foarte multe școli din România, acolo unde educația încă se mai face cu bățul și cu palma.
Educație
10 oct. 2024
Vasile Bănescu, despre starea Educației în România: Trăim „o epocă a aruncării scelerate peste bord a tot ce poate ține o corabie pe direcția de navigare cu sens”
Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al BOR, a marcat Ziua Mondială a Educației cu o reflecție profundă asupra stării actuale a educației.
Societate
05 oct. 2024
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Educației: „Să îi prețuim pe cei care deschid minți și formează caractere, fiind ei înșiși modele de urmat”
Președintele Klaus Iohannis a marcat Ziua Mondială a Educației, subliniind importanța educației și recunoscând meritele cadrelor didactice prin decorarea mai multor instituții de învățământ.
Educație
05 oct. 2024
Fobia școlară. Ce facem când refuzul de a merge la școală nu mai este doar un moft
Deși au trecut mai bine de trei săptămâni de la începerea noului an școlar, există mulți elevi care cu greu sunt convinși să revină în bănci. Există însă și situații mult mai grave, când copiii refuză să meargă la ore.
Educație
04 oct. 2024
Câți profesori au declarat oficial la ANAF că dau meditații și câți bani au făcut din această activitate. Reacția părinților
Aproape 12.000 de profesori din București și țară și-au declarat anul trecut, la ANAF, veniturile. Vorbim despre o sumă totală în valoare de 169 de milioane de lei, bani obținuți numai din meditatii.
Educație
03 oct. 2024
Semnalul de alarmă tras de un profesor: „Vom ajunge să nu mai aibă cine să-i învețe pe copii”
Învățământul românesc trece printr-o lipsă acută de profesori. Catedra, odinioară atât de atractivă, a devenit astăzi un soi de „bau-bau” care îi sperie pe studenți și îi gonește către alte meserii. Meserii mai bănoase, care le conferă un anumit statut în societate, dar și recunoaștere.
Educație
02 oct. 2024
Elevii nu vor în camera de detenție: „Școlile nu ar trebui să încurajeze pedeapsa”
Camera de detenție îi poate face pe elevi să se raporteze negativ la școală, iar cei care ajung să fie pedepsiți ar putea fi stigmatizați sau chiar excluși, a transmis Consiliul Elevilor din București.
Educație
01 oct. 2024
Ordinul dur dat de o profesoară pentru a-i convinge pe elevi să renunțe la telefoanele mobile: „Puterea exemplului e sfântă”
Pentru a-i convinge pe elevi să nu mai folosească telefoanele mobile și să fie atenți la ore, directoarea unui liceu din Buzău a venit cu două propuneri inedite: profesorii să renunțe ei înșiși la smartphone, iar copiilor să li se ofere o nouă materie opțională.
Educație
01 oct. 2024
Profesorii, obligați să declare în scris că nu-și meditează propriii elevi. Părinte: „Sperăm să dispară inechitatea la clasă”
Profesorii sunt obligați să-și asume în scris, până la finalul anului, că nu oferă meditații contra cost elevilor de la clasele la care predau. Declarația de interese, care trebuie depusă până la 31 decembrie, nu va stopa fenomenul, însă îi va determina pe dascăli să fie imparțiali la clasă.
Educație
24 sept. 2024
Salariu de 8.000 de lei și 40 de zile de concediu - jobul care atrage mii de români
Învățământul privat din România oferă oportunități unice: salarii de până la 8.000 de lei lunar și 40 de zile de concediu pe an. Cu peste 700 de posturi disponibile, joburile din acest sector devin tot mai atractive pentru profesioniști.
Economie
09 sept. 2024
De ce nu vor confisca profesorii telefoanele mobile ale elevilor. Explicațiile unui părinte: „E complicat”
Începând din acest an școlar, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs. Cu câteva excepții: elevii le pot folosi în pauză, în scop educativ, cu acordul profesorului de la clasă sau în spații special amenajate în acest sens.
Educație
24 aug. 2024
Cum arată și cum se completează fișa de evaluare a profesorilor. Părinții cer să „nu fie doar o hârtie dosită prin sertare”
Fișa de evaluare a profesorilor, care vor fi notați din acest an de către elevi în funcție de performanța de la clasă, a stârnit dezbateri atât în rândul dascălilor, cât și al părinților.
Educație
22 aug. 2024
E oficial! Din toamnă, elevii își vor putea nota profesorii. Cum a fost primită vestea: „Dascălii exigenți ar putea primi un feedback negativ”
Elevii au cerut, Ministerul a aprobat. Este vorba despre fișa de feedback față de profesori care a fost inclusă în Statutul Elevului și pe care copiii o completează anonim. Cum este privită această măsură din cealaltă tabără, cea a dascălilor, ne-a explicat chiar unul dintre aceștia.
Educație
20 aug. 2024
Copiii abuzați, ignorați de profesori. Doar 28% dintre dascăli încearcă să ajute micuții agresați. Care sunt motivele
Deși mai mult de jumătate din profesori au observat cel puțin un copil abuzat, doar 28% au sesizat autoritățile. Psihologul Mihai Copăceanu subliniază că există mai multe motive pentru care profesorii nu raportează abuzurile, inclusiv indiferența și lipsa de cunoștințe.
Societate
19 aug. 2024
Studiu: Peste jumătate dintre profesori (51,9%) au suspectat cel puțin un abuz asupra copilului, însă doar 28,1% au sesizat
Peste jumătate dintre profesori (51,9%) au suspectat cel puțin un abuz asupra copilului, însă doar 28,1% au sesizat.
Opinii
14 aug. 2024
Strigătul de disperare al suplinitorilor din învățământ: Profesori de 10, obligați să susțină Titularizarea ani în șir. Drama Iuliei
Mii de suplinitori au semnat o petiție prin care cer ca profesorii care iau note mari la Titularizare, dar nu-și găsesc un post de titular în sistem, să nu mai fie obligați să susțină examenul an de an.
Educație
03 aug. 2024
Revoluție în educație. Profesorii, evaluați de colegi și directorul școlii. Salariul, ajustat în funcție de rezultate
O serie de măsuri, printre care și cea care prevede ca profesorii să treacă prin evaluări anuale pe o platformă online, sunt acum în dezbatere publică. Evaluările vor cuprinde analize ale performanței elevilor din clasele lor, dar și evaluări de la directorul școlii și colegii de cancelarie.
Educație
01 aug. 2024
Ce competențe ar trebui să aibă profesorii. Profilul cadrului didactic, pus în dezbatere publică
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de lege care definește profilul profesional al cadrelor didactice dar și standardele profesionale la care se vor raporta dascălii.
Educație
31 iul. 2024
Ce își doresc elevii de la școala românească: „Dincolo de informații seci, avem nevoie de valori”
Vrem o școală ca-n afară, visăm la un sistem de învățământ performant, care să scoată valori pe bandă rulantă, ne dorim o programă care să țină pasul cu prezentul și elevi pregătiți pentru viață, pentru viitor. Ce avem în schimb?
Educație
14 iun. 2024
Cine este de vină pentru dezastrul de la banchetul din Ilfov, acolo unde elevi de 13-14 ani au consumat alcool
Scandalul cu iz de alcool în care sunt implicate două eleve de clasa a opta din Ilfov, ajunse de la banchet la spital aproape de comă alcoolică, este departe de a se fi încheiat. În timp ce școala a demarat o anchetă internă, vina celor întâmplate este pasată între părinți și profesori.
Evenimente
03 iun. 2024
Zi liberă pentru profesori şi elevi miercuri, pe 5 iunie. „Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională”
În fiecare an, începând din 2007, la 5 iunie în România se sărbătoreşte Ziua Învăţătorului. Dacă până acum aceasta era marcată prin doar prin activităţi extracurriculare în timpul programului de lucru, începând din 2024 ea devine zi liberă pentru personalul din educaţie şi, implicit, pentru elevi.
Educație
03 iun. 2024
Evaluarea dascălilor, misiune complicată. Salarizarea diferențiată a profesorilor în funcție de criteriile de performanță, la negocieri
Sindicatele se opun de fapt salarizării diferențiate a profesorilor în funcție de criteriile de performanță, susțin experții în Educație. Aceștia au explicat pentru „Adevărul“ și care ar trebui să fie criteriile de performanță după care să fie evaluați și plătiți dascălii.
Educație
16 mai 2024
Școala de stat versus şcoala privată. Profesor în sistemul privat: „Nu ar trebui să existe școli particulare”
În acest an școlar, 770 de copii din București au fost mutați de părinți de la școli private la cele de stat. Numărul este asemănător cu cel al copiilor transferați de la stat la privat, respectiv 707.
Educație
25 apr. 2024
Mai mulți bani pentru profesorii care participă la examenele naționale:„Va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”
Dascălii care vor lua parte la examenele naționale vor fi plătiți mai bine, a confirmat ministrul Educației, Ligia Deca. Detaliile privind suma exactă urmează să fie anunțate, calculul se va face pe baza volumului de muncă.
Educație
18 apr. 2024
Reciclare pentru profesorii ai căror elevi au ratat simularea Bac-ului. „Ne facem că facem ca să nu zicem că nu se întâmplă nimic”
Profesorii ai căror elevi au avut note mici la simularea de la Bacalaureat vor face cursuri pentru dezvoltarea competențelor. Experții explică în ce fel ar trebui pregătiți elevii în următoarea perioadă.
Educație
17 apr. 2024
Ministerul Educației pune la bătaie 21 de milioane de euro ca să-i învețe pe dascăli să predea. Ce spun experții
Ministerul Educației, cu ajutorul UE, investește 21 de milioane de euro ca să-i învețe pe educatori și pe învățători să predea, să comunice eficient cu cei mici și să-și controleze emoțiile negative.
Educație
10 apr. 2024
Combaterea discriminării: ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii. Expert în Educație: „E cinism”
Peste 25.000 de elevi învață în școli care au trei schimburi și unde orele sunt de 40 de minute și pauzele de 5 minute. Iar acest lucru este discriminatoriu, atrage atenția Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Educație
10 apr. 2024
Asociația Viitor Plus a lansat cea mai amplă colecție de materiale educaționale pentru Săptămâna Verde, destinată profesorilor
Ghidul realizat de experții educaționali Viitor Plus reprezintă o agendă detaliată pentru 5 zile a câte 6 ore pe zi, cu activități și lecții destinate educației pentru mediu.
Educație
26 mart. 2024
Erori grave în evaluarea elevilor la simularea Bacalaureatului. O lucrare, patru note diferite: „Situația nu este singulară”
Directorul unui liceu din Timișoara atrage atenția, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, asupra unor nereguli grave pe care le-a sesizat în timpul evaluării lucrărilor de la simularea examenului de Bacalaureat din acest an.
Educație
22 mart. 2024
Elevii nu mai vor examene bazate pe toceală: „Lăsați-ne să gândim!”
Elevii români învață după manuale vechi de aproape 30 de ani, materiile sunt stufoase, conțin multe informații-balast servite pe repede-nainte, iar toceala este, cu câteva excepții, aproape singura metodă de pregătire înainte de examene. O spune răspicat Asociația elevilor din Constanța.
Educație
18 mart. 2024
Școala românească, locul în care educația se face cu pumnul
Actele de violență care se petrec zilnic în unitățile de învățământ din România sunt îndreptate inclusiv către profesori. Mulți dascăli cad victime unor tineri cu comportamente deviante, al căror loc nu este în bănci, ci după gratii.
Educație
13 mart. 2024
Abuzul contra copiilor a scăpat de sub control: cine-i apără pe micuți de cei ce-ar trebui să-i îngrijească
Abuzul împotriva copiilor a devenit un flagel scăpat de sub control în fața căruia autoritățile ridică neputincioase din umeri. Vorbim despre un fenomen care nu poate fi eradicat decât dacă luptăm pe mai multe fronturi, au explicat mai mulți experți, care care au făcut și un profil al agresorului.
Societate
20 feb. 2024
Cum ușurează munca ANAF ordinul care îi obligă pe profesori să declare cine sunt elevii cu care fac meditații
Un ordin al Ministerului Educației îi obligă pe profesorii care dau meditații în particular să depună o declarație de interese în fiecare an până la 31 decembrie. Declarația este impusă pentru a evita situațiile în care profesorii le dau meditații elevilor de la clasă
Timişoara
06 feb. 2024
Noul statut al elevului: de la intrări comune cu profesorii până la ore mai puține și ghiozdane mai ușoare. Ce spun experții in Educație
Asociațiile de elevi au depus la Ministerul Educației un proiect de Statut în care cer mai multe drepturi. Copiii se plâng, printre altele, de faptul că au foarte multe ore la școală, li se dau foarte multe teme pentru acasă, nu mai au timp să se odihnească sau să se relaxeze.
Educație
05 feb. 2024
Ce riscă dascălii care nu declară meditațiile. Opinia părinților despre noul ordin
Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul descrie etapele ce trebuie parcurse la nivelul unității de învățământ preuniversitar în vederea completării și publicării declarațiilor de interese de către dascăli.
Educație
22 ian. 2024
Este oficial! Profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții riscă 4 ani de închisoare. Reacția părinților
Profesorii care cer favoruri sexuale elevilor sau studenților pentru a le pune note mai mari sau pentru a-i trece examenele, vor fi aspru pedepsiți. O nouă lege în acest sens a fost promulgată de Klaus Iohannis și a intrat în vigoare sâmbătă, 6 ianuarie.
Educație
08 ian. 2024
O profesoară a dezvăluit care a fost cel mai ciudat cadou primit de la un elev. Ce au sfătuit-o colegii
Alegerea cadourilor pentru profesori este o misiune dificilă și, adesea, o chestiune de inspirație. Dascălii ajung să primească de la cele mai comune la cele mai ciudate daruri, unele dintre ele chiar riscate din punct de vedere al siguranței, deși intenția celor care le oferă este una bună.
Magazin
20 dec. 2023
Reacția părinților la vestea că simulările naționale se vor da în februarie: „O tâmpenie! Elevii au parcurs puțin din materie"
Pe multe grupuri de părinți, discuțiile sunt aprinse în legătura cu decizia Ministerului Educației ca elevii de clasa a VIII-a să susțină simularea națională în luna februarie și nu la sfârșitul lunii martie, așa cum a fost anul trecut. „Tot ce e bine gândit, vin unii și strică"
Craiova
18 dec. 2023
Profesorii ar putea rămâne la catedră până la 70 de ani
Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, începând cu următorul an școlar, 2024-2025, potrivit unui proiect pus în consultare publică de Ministerul Educației.
Educație
13 dec. 2023
Cum pot folosi profesorii prima de carieră didactică. Ministerul Educației oferă răspunsuri
Ministerul Educației a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de primele de carieră didactică. Reamintim că personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ ar trebui să primească în octombrie prima de carieră didactică cu o valoare de 1.500 lei.
Educație
31 oct. 2023
Cadrele didactice așteaptă lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu prima de carieră
Personalul didactic și didactic auxiliar ar fi trebuit să primească 1.500 de lei pe un card de la Ministerul Educației ca primă de carieră didactică. Momentan, au primit doar cardurile goale și încă nu știu ce pot cumpăra de acești bani.
Educație
26 oct. 2023
Prima de carieră din Educație. Dascălii nemulțumiți: „Aș vrea să vedem parlamentarii făcând referat pentru fiecare leu!“
Promis pentru Ziua Educației (serbată la 5 octombrie), bonusul va ajunge la profesori și la personalul administrativ din școli până la 1 noiembrie 2023. Deocamdată beneficiarii au primit un card gol, iar lista întrebărilor despre cum pot fi cheltuite aceste sume este lungă.
Educație
24 oct. 2023
Ce prime vor primi profesorii și cadrele nedidactice în octombrie. Mic îndreptar
Cei peste 240.000 de profesori, dar și cadrele nedidactice vor primi în octombrie prime de carieră didactică și prime de carieră profesională.
Economie
09 oct. 2023