Reacția Chișinăului privind refuzul Moscovei de a livra gaz Transnistriei: Rusia folosește energia ca armă politică
0Chișinăul a reacționat în cazul refuzului Moscovei de a livra din 1 ianuarie 2025 gaz Transnistriei, subliniind că decizia ,,confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii”.

Premierul Dorin Recean a comentat decizia Gazpromului, compania controlată de Kremlin, privind refuzul livrării gazului rusesc către Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00, a Moscovei, sub pretextul că Moldovagaz, compania din Republica Moldova, „nu-și onorează constant obligațiile de plată”.
,,Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a afirmat Dorin Recean.
Șeful Cabinetului de miniștri susține că acestea sunt „tactici opresive” pe care le condamnă, reiterând că nu va recunoaște pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Gazprom.
,,Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept. Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, a adăugat prim-ministrul Dorin Recean.
Totodată, Chișinăul nu exclude că va da în judecată Gazprom pentru refuzul ce vizează Transnistria, regiunea separatistă prorusă, reamintind că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova.
,,Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat prim-ministrul moldovean.
Anunțul Moscovei
Rusia lasă stânga Nistrului fără gaze începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui anunț oficial al Gazprom, invocând pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
„În legătură cu refuzul părții moldovenești de a soluționa datoria pentru livrările de gaze, PAO „Gazprom” a transmis astăzi o notificare către SA „Moldovagaz”. În aceasta se menționează că SA „Moldovagaz” nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform contractului în vigoare, ceea ce constituie o încălcare semnificativă a condițiilor acestuia. În acest context, în baza prevederilor contractului și a normelor aplicabile ale legislației Federației Ruse, PAO „Gazprom” introduce, începând cu ora 08:00 MSK, la data de 1 ianuarie 2025, o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova până la 0 metri cubi pe zi. Limitarea va rămâne în vigoare până când PAO „Gazprom” va notifica în scris SA „Moldovagaz” cu privire la o decizie diferită”, a transmis Gazprom într-un comunicat oficial.
Compania controlată de regimul de la Kremlin a mai menționat că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.
În Transnistria a fost instituită „stare de urgență în economie” pentru 30 de zile din cauza riscului sistării livrărilor de gaze rusești de la 1 ianuarie 2025
Autoritățile moldovene au admis la sfârșitul lunii noiembrie că regiunea separatistă prorusă Transnistria riscă să nu mai fie aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025.
În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.
Miza Rusiei
Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare și ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de „Adevărul”.