Regiunea separatistă Transnistria a rămas fără încălzire după refuzul Moscovei de a livra gaz
0Regiunea separatistă Transnistria a rămas fără încălzire centralizată după refuzul Moscovei de a livra gaz rusesc din 1 ianuarie 2025, un anunț în acest sens fiind făcut în dimineața zilei de miercuri de compania ,,Tiraspoltransgaz-Transnistria”.

UPDATE Guvernul moldovean a declarat că este solidar cu Transnistria, subliniind că Chișinăul are resurse energetice.
„Republica Moldova a început noul an cu lumină și gaz pentru toți cetățenii de pe malul drept. Consumul de energie electrică a fost acoperit integral, grație eforturilor coordonate ale autorităților și surselor diversificate, inclusiv importurilor din România. Termoelectrica și CET-Nord funcționează la capacitate maximă, fără incidente, asigurând confortul cetățenilor în această perioadă rece. Stocurile de gaz sunt suficiente pentru toată perioada rece a anului. Cu toate acestea, regiunea transnistreană traversează o situație dificilă, după ce livrările de gaze naturale și agent termic au fost sistate de Tiraspoltransgaz, afectând localități și instituții publice de pe ambele maluri ale Nistrului. Chișinăul rămâne alături de oamenii din stânga Nistrului și depune eforturi pentru soluții alternative. Suntem solidari cu cei afectați. Șantajul rusesc în regiunea transnistreană trebuie să înceteze. Pe malul drept, avem lumină și gaz. Să avem încredere”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Știrea inițială
Potrivit anunțului făcut de compania „Tiraspoltransgaz-Transnistria”, sistemul de încălzire centralizată a fost oprit în toate localitățile din cauza întreruperii furnizării gazului rusesc.
,,Oprirea este prognozată până la ora 12:00 în cazanele termice, sectoarele private și în clădirile cu mai multe etaje care au încălzire autonomă”, notează presa străina.
Responsabilii companiei au menționat că, în clădirile cu mai multe etaje, gazul va rămâne disponibil doar pentru gătit, fiind utilizate rezervele din sistemul de conducte, dar doar până când presiunea din rețea va scădea la un nivel critic.
,,Locuitorii locali au fost îndemnați să închidă obligatoriu robinetele de gaz și să nu încerce să restaureze alimentarea cu gaz pe cont propriu”, potrivit aceluiași anunț.
La rândul său, „Tirasteploenergo” a anunțat că, începând de miercuri dimineață, în Tiraspol, oraș din regiunea transnistreană, a fost oprită furnizarea căldurii și apei calde în clădirile rezidențiale, cu excepția spitalelor și instituțiilor sociale.
Refuzul Kremlinului
Regiunea prorusă a rămas fără gaze rusești odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul gazelor rusești în Europa.
Gazprom, compania controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, companie din Chișinău, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Moscova.
Pe 28 decembrie, compania controlată de regimul de la Kremlin a făcut un anunț oficial în acest sens, menționând că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.
Stare de urgență
În contextul situației energetice, Republica Moldova a intrat pe 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar în Transnistria a fost instituită „stare de urgență economică” pentru 30 de zile.
Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația din țara sa.
,,Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 % mai mic decât salariul mediu pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme, să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles dorește să ne întoarcă din drumul nostru de aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis președinta Maia Sandu, subliniind că ,,e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a spus lidera de la Chișinău.
Din 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste prorusă, care nu le plătea, dar vindea energie electrică.
Prin urmare, Republica Moldova va folosi în luna ianuarie 2025 energie electrică produsă pe piața internă, precum și cea importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, anunță responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.