Revizuirea manualelor școlare propusă de noul guvern islamic al Siriei naște controverse
0O revizuire planificată a curriculumului educațional din Siria suscită îngrijorări cu privire la intențiile reale ale noului guvern, care a promis o societate incluzivă, născând întrebări despre potențiale semnale că ar urma să impună o viziune islamică conservatoare asupra lumii, relatează Wall Street Journal.

Modificările, enumerate într-o serie de documente publicate săptămâna aceasta de Ministerul Educației, includ totul, de la eliminarea tuturor referințelor la fostul dictator Bashar al-Assad până la schimbarea referințelor religioase și eliminarea teoriei evoluției din manualele școlare.
Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea islamistă sunnită care a răsturnat regimul Assad, a spus că îi va trata pe toți sirienii în mod egal, fie că sunt femei sau fac parte din numeroasele minorități religioase și etnice ale Siriei.
O serie de diplomați din SUA și Europa au venit în vizită la Damas în ultimele săptămâni, inclusiv miniștrii de externe ai Germaniei și Franței, vineri, într-o efort de a aprecia în ce măsură promisiunile guvernului de tranziție sunt de încredere.
Puterile occidentale rămân precaute față de HTS, fostă ramură a Al Qaida, care acum se prezintă drept grupare moderată.
Joi, ministrul sirian al educației, Nazir al-Qadri, a încercat să minimalizeze revizuirile, explicând că acestea au scopul de a elimina referințele glorificatoare la epoca Assad, dar și să corecteze inexactitățile din programa educațională islamică.
„Programele din toate școlile siriene vor rămâne așa până când vor fi create comitete specializate care să le revizuiască”, a spus el, fără a detalia.
12 documente au fost publicate miercuri pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Educației și cuprind rectificări ale limbajului și detalii despre subiecte care vor fi omise, precizând manualele și paginile unde urmează să fie făcute modificările.
Printre acestea se numără înlocuirea unor expresii precum „sacrifică-ți viața pentru apărarea patriei sale” cu „sacrifică-ți viața de dragul lui Allah (Dumnezeu)” în manualele religioase, conform unei interpretări conservatoare a versetelor din Coran, sau substituirea sintagmei „calea binelui” cu „calea islamică”, în timp ce „cei care s-au rătăcit” devin „evrei și creștini”.
Toate referințele la cele peste cinci decenii de guvernare ale familiei Assad – de la imagini și sloganuri până la imnul național – au fost tăiate din manuale. Și manuale de istorie vor fi revizuite, de pildă, vor fi eliminate mențiunile la regina siriană Zenobia, o femeie lider legendară care a condus Palmira în epoca romană, precedând Islamul.
Totodată, criticile la adresa Imperiului Otoman sunt nuanțate, înlăturându-se de pildă mențiunile la execuția în masă a naționaliștilor arabi în 1916 sub otomani.
Guvernul sirian islamist dorește, de asemenea, înlăturarea din manualele de științe, a teoriei evoluției a lui Darwin.
Reacții ale societății siriene la propunerile de revizuire a manualelor școlare
Unii sirieni au salutat schimbările, în special eliminarea textelor referitoare la domnia familiei Assad, care au inclus poezii care îl celebrează pe Bashar al-Assad și pe tatăl său, Hafez. Dar alții și-au exprimat îngrijorarea pe rețelele de socializare cu privire la faptul că guvernul condus de islamisți a luat inițiativa de a modifica manualele țării fără aportul din partea societății. Unii sirieni au chemat la proteste la nivel național și demiterea ministrului educației.
Mar Boutros Qassis, arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Siriace din Alep, apreciază că anumite propuneri de modificare a curriculumului sunt un semnal că țara nu se îndreaptă în direcția cea bună.
„S-au făcut schimbări legate de regimul Assad... care sunt de înțeles”, a spus el. „Cu toate acestea, au existat și amendamente care interferează cu ideologia islamică a societății și a educației”, a adăugat el.
În timpul erei Assad, minoritățile religioase și etnice ale Siriei au trăit alături de musulmani cu fricțiuni minime, dar relațiile lor au fost serios puse la încercare de războiul civil care a izbucnit în 2011, multe dintre ele susținând tabere opuse. Grupările islamiste au căutat să liniștească minoritățile, dând asigurări că își propun să clădească o nouă Sirie în care acestea să se bucure de aceleași drepturi ca majoritatea musulmană.
Qadri, ministrul educației, a declarat luna trecută pentru Reuters că atât religiile musulmane, cât și cele creștine vor fi predate în școli și că noul guvern nu va restricționa drepturile fetelor la educație.
„Educația este o linie roșie pentru poporul sirian, mai importantă chiar decât mâncarea și apa”, a spus el.
Qadri a fost anterior ministru al Educației la Idlib, orașul din nord-vest care a devenit baza pentru HTS și un stat de facto sub conducerea grupării în ultimii ani, în timp ce se lupta cu regimul Assad.
Hasan Abu Hanieh, un expert în domeniul grupărilor islamice din Amman, a subliniat că, cel mai probabil, curriculumului sirian i se va imprima o influență islamică sub noul guvern. El a precizat că schimbări similare au avut loc în școlile din Idlib sub HTS, în special în științele sociale, umaniste și în educația religioasă.
„Trecerea către o natură mai islamică este inevitabilă, deși amploarea acestor schimbări rămâne neclară”, a spus el.