Revoluție în tratarea diabetului. Descoperă dieta care te-ar putea scăpa de medicamente

0
Publicat:

O dietă săracă în carbohidrați ar putea elimina necesitatea medicamentelor în cazul diabetului de tip 2. Un studiu recent sugerează că adulții cu diabet de tip 2 în stadiu ușor ar putea îmbunătăți funcția celulelor beta adoptând o dietă cu un conținut redus de carbohidrați.

Testul de insulă Arhiva Adevărul

Experții sunt îngrijorați de sustenabilitatea dietei sărace în carbohidrați, dar oferă sfaturi utile pentru a îmbunătăți funcția celulelor beta, care produc insulină în pancreas. La persoanele cu diabet de tip 2, aceste celule răspund mai puțin la zahărul din sânge, ceea ce poate fi cauzat parțial de consumul excesiv de carbohidrați. Această problemă, combinată cu rezistența la insulină, contribuie la dezvoltarea diabetului.

În România, diabetul de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet, iar incidența sa a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani, mai ales în ultimul deceniu, corelându-se cu creșterea obezității. În 2021, peste 1,3 milioane de români sufereau de diabet. Deși modificările stilului de viață pot preveni sau întârzia diabetul, cercetările continuă pentru a înțelege mai bine celulele beta și tratamentele.

Un studiu recent sugerează că o dietă săracă în carbohidrați ar putea îmbunătăți funcția celulelor beta la adulții cu diabet de tip 2 în stadiu ușor, ajutându-i să gestioneze mai bine boala și, în unele cazuri, să renunțe la medicație. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Revista de Endocrinologie Clinică și Metabolism a Societății Endocrine.

Cum influențează dieta funcția celulelor beta în diabetul de tip 2

Un studiu recent a implicat 57 de bărbați și femei de diferite etnii, cu vârste între 35 și 65 de ani, care aveau diabet de tip 2 în formă ușoară. Toți aveau un nivel al hemoglobinei A1c (HbA1c) de 8% sau mai puțin și un indice de masă corporală (IMC) între 25 și 50.

Acești participanți fuseseră diagnosticați cu diabet în ultimii 10 ani și primeau tratament prin dietă sau medicamente, dar nu utilizau insulină. Cercetătorii le-au cerut să oprească medicamentele cu una sau două săptămâni înainte de teste. Apoi, i-au împărțit în două grupuri timp de 12 săptămâni: unii ce primeau o dietă săracă în carbohidrați - aproximativ 9% carbohidrați și 65% grăsimi, iar ceilalți beneficiau de o dietă bogată în carbohidrați - aproximativ 55% carbohidrați și 20% grăsimi.

Scopul studiului a fost să vadă dacă dieta săracă în carbohidrați îmbunătățește răspunsul celulelor beta la glucoză comparativ cu dieta bogată în carbohidrați. Ambele diete au fost create de un dietetician pentru a oferi numărul necesar de calorii pentru menținerea greutății.

Participanții au primit mese zilnice, instrucțiuni detaliate pentru planul alimentar și întâlniri săptămânale cu dieteticianul. Cercetătorii au folosit teste pentru a evalua funcția celulelor beta și eliberarea de insulină la începutul și la sfârșitul celor 12 săptămâni.

În timpul studiului, doi participanți din grupul cu carbohidrați mai mari și unul din grupul cu carbohidrați mai mici au reluat medicamentul cu metformină, iar datele lor au fost incluse în rezultate.

Dieta săracă în carbohidrați poate îmbunătăți funcția celulelor beta 

După 12 săptămâni, cercetătorii au observat progrese semnificative în funcția celulelor beta și eliberarea de insulină la participanții care au urmat o dietă cu carbohidrați reduși, comparativ cu cei care consumau o dietă bogată în carbohidrați.

Cei care au urmat dieta săracă în carbohidrați au avut un răspuns beta-celular cu 22% mai bun comparativ cu cei care au consumat o dietă bogată în carbohidrați. În plus, după 12 săptămâni, testele de toleranță la glucoză au arătat că insulina a fost cu 32% mai eficientă în reducerea nivelului de zahăr din sânge pentru cei care au ales dieta cu mai puțini carbohidrați.

S-au observat diferențe semnificative în modul în care funcția celulelor beta răspunde la dieta săracă în carbohidrați, în funcție de etnie. Cercetătorii sugerează că aceste variații în răspunsurile la dietă ar putea fi legate de diferențe biologice în funcția celulelor beta. De exemplu, adulții de etnie africană ar putea avea o reacție mai rapidă la insulină comparativ cu cei de etnie albă (europeni), chiar și atunci când sensibilitatea lor la insulină este similară.

Concluzia studiului este că, deși restricția carbohidraților poate fi provocatoare pentru unii, o astfel de dietă ar putea ajuta persoanele cu diabet de tip 2 ușor să renunțe la medicamente și să se bucure de mese care să le satisfacă nevoile energetice, îmbunătățind totodată funcția celulelor beta - un beneficiu pe care medicația nu îl poate oferi.

Potrivit dr. Thomas M. Holland, profesor asistent la RUSH Institute for Healthy Aging din cadrul Universității RUSH: „O dietă cu puțini carbohidrați poate îmbunătăți funcția celulelor beta din pancreas, deoarece reduce presiunea de a produce insulină. Această îmbunătățire se datorează faptului că mai puțină glucoză (provenind din carbohidrați) ajunge în sânge, ceea ce poate inversa parțial disfuncția acestor celule cauzată de toxicitatea glucozei. Deși beneficiile sunt mai evidente la cei cu diabet ușor, o dietă săracă în carbohidrați poate fi utilă și pentru alte forme ale bolii. Totuși, gradul de îmbunătățire poate varia de la o persoană la alta”.

Cum să faci dieta săracă în carbohidrați mai ușor de urmat

Dr. Holland subliniază că „o dietă săracă în carbohidrați poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2, dar poate fi greu de respectat, mai ales pentru persoanele în vârstă”.

Pentru a face această dietă mai sustenabilă, el recomandă urmarea câtorva pași.

Flexibilitate. Permite variații în consumul de carbohidrați și alege alimente integrale, neprocesate sau minim procesate, bogate în fibre și nutrienți.

Varietate. Include diverse alimente pentru a menține dieta plăcută și interesantă.

Monitorizare. Verifică regulat nivelul de zahăr din sânge, mai ales dacă ajustezi sau reduci medicamentele, cu ajutorul unui specialist.

Consultare. Vorbește cu un specialist în sănătate pentru a te asigura că dieta se potrivește nevoilor tale individuale.

„Deși o dietă ketogenică (foarte săracă în carbohidrați) poate fi eficientă dacă este urmată corect, există riscul de efecte adverse atunci când reintroduci carbohidrații”, avertizează Holland.

Sheri Gaw, dietetician și specialist în îngrijirea și educația diabetului de la The Plant Strong Dietitian, afirmă că alegerea alimentelor bogate în fibre și sărace în carbohidrați face dietele mai ușor de urmat, deoarece „fibrele ajută la încetinirea digestiei și cresc sațietatea”.

Ea recomandă alimente precum: broccoli, ciuperci, legume cu frunze verzi, conopidă, semințe de chia, nuci, semințe de in măcinate și migdale.

Modificări ale dietei și stilului de viață pentru a sprijini funcția celulelor beta

„O dietă săracă în carbohidrați poate fi benefică pentru unii oameni cu diabet de tip 2, dar nu pentru toți”, spune Gaw, subliniind că nu există o soluție unică pentru toată lumea.

Pentru cei pentru care dieta cu puțini carbohidrați nu este potrivită, Holland a recomandat alte opțiuni bazate pe cercetări care pot îmbunătăți funcția celulelor beta. Acestea includ:

Dieta mediteraneană și dieta MIND: Ambele sunt bogate în grăsimi sănătoase și sărace în carbohidrați rafinați (precum zahărul și făina albă).

Postul intermitent: Aceasta poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Schimbări în stilul de viață: Activitatea fizică regulată, gestionarea greutății, mindfulness-ul și reducerea stresului pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea funcției celulelor beta și a sănătății metabolice în general.