„Robinson Crusoe” al Italiei a murit la vârsta de 85 de ani. Bărbatul a trăit 32 de ani pe o insulă pustie

0
0
Publicat:

Mauro Morandi a dat peste insula Budelli în largul Sardiniei în 1989, după ce catamaranul s-a stricat.

Mauro Morandi, numit Robinson Crusoe al Italiei FOTO Facebook via The Guardian
Mauro Morandi, numit Robinson Crusoe al Italiei FOTO Facebook via The Guardian

Mauro Morandi, un italian supranumit „Robinson Crusoe” de către mass-media după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă timp de peste trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani.

Morandi a dat peste Budelli, o insulă din Sardinia renumită pentru plaja sa cu nisip roz, în 1989, după ce catamaranul său s-a stricat în drum spre Pacificul de Sud. Curând a aflat că îngrijitorul insulei urma să iasă la pensie, așa că a renunțat la călătoria pe mare, și-a vândut vasul și a preluat rolul, scrie theguardian.com.

Locuința sa de pe Budelli a fost un fost adăpost din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până în 2021, când a fost evacuat după o lungă dispută cu autoritățile parcului național La Maddalena, care intenționau să transforme insula într-un centru pentru educația ecologică.

Morandi s-a mutat într-un apartament cu un dormitor în La Maddalena, cea mai mare din arhipelagul de șapte insule de pe coasta de nord a Sardiniei.

Vara trecută, după o căzătură, a petrecut ceva timp într-un azil din Sassari și a murit la sfârșitul săptămânii în Modena, în nordul Italiei, de unde era originar, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian în 2021, Morandi a declarat că se chinuia să se adapteze la viața de după Budelli. „Am devenit atât de obișnuit cu liniștea. Acum este un zgomot continuu”, a spus el.

Exasperat de consumerism, politică și alte aspecte ale societății, Morandi a pornit spre Polinezia în 1989, în căutarea idilei sale. Însă călătoria sa a fost întreruptă la scurt timp după ce a părăsit Italia continentală din cauza unei probleme tehnice la catamaranul său, care l-a forțat să ancoreze în La Maddalena.

El a decis să muncească o perioadă pe insulă pentru a plăti costul bărcii și pentru a-și finanța restul călătoriei. Dar apoi, după ce a văzut Budelli, o insulă nelocuită din apropiere, Morandi și-a dat seama că paradisul său era mult mai aproape de casă

Timp de ani de zile, Morandi a păzit Budelli fără probleme, curățându-i potecile, păstrându-i plajele virgine și învățându-i pe turiștii de vară despre ecosistemul său.

Turiștii, cărora le-a fost interzis să se plimbe pe plaja roz a insulei încă din anii 1990, au fost adesea surprinși să dea peste singurul locuitor al acesteia.

Mâncarea îi era livrată cu barca din La Maddalena, iar un sistem solar artizanal îi alimenta lumina, frigiderul și, în ultimii ani, conexiunea la internet. În timpul iernii, când nu există vizitatori, își petrecea zilele adunând lemne de foc, citind și dormind.

Morandi avea peste 70.000 de urmăritori pe Instagram și Facebook. Followerii i-au adus un omagiu. „Ciao Mauro, acum te poți întoarce pe insula care te-a protejat timp de decenii”, a scris un urmăritor.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite