Rusia acuză Chișinăul de discriminarea rușilor: Coincide aproape complet cu procesele care au avut loc în Ucraina. Replica MAE moldovean

0
0
Publicat:

Ministerul rus de Externe susține că cetățenii ruși și vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova sunt discriminați în diferite forme, acuzațiile fiind lansate într-un raport anual al instituției. În replică, MAE de la Chișinău afirmă că acestea sunt lipsite de temei, având scopul de a diviza societatea.

Acuzațiile se află într-un raport anual al MAE rus. FOTO: Arhivă
Acuzațiile se află într-un raport anual al MAE rus. FOTO: Arhivă

Într-un raport al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei privind încălcarea drepturilor cetățenilor ruși și ale conaționalilor din țări străine se arată că ,,Moldova se prăbușește rapid în sprijinul ideologiei neonazismului și al discriminării rasiale. La indicațiile curatorilor occidentali, Chișinăul oficial copiază în politica sa acțiunile regimurilor naționaliste din Ucraina și din țările baltice, bazate pe rusofobie. Ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova coincide aproape complet cu procesele care au avut loc în Ucraina. Regimul Sandu, „pe drumul integrării europene”, încearcă prin metode totalitare să „anuleze” orice manifestare a culturii minorităților naționale. După începutul operațiunii militare speciale a Rusiei pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei și protecția populației pașnice din Donbas, în Moldova s-au observat schimbări în rău pentru cetățenii ruși și locuitorii vorbitori de rusă”. 

Responsabilii structurii ruse susțin că conaționalii ruși se confruntă cu multe dificultăți, printre care accesul la serviciile publice și alegerea limbii de învățământ.

,,Acțiunile autorităților moldovenești privind revizuirea legislației lingvistice și reducerea utilizării limbii ruse, limitarea transmisiei media în limba rusă, sunt îngrijorătoare.Se observă o tendință a autorităților moldovenești de a reduce artificial importanța limbii ruse și a comunității vorbitoare de rusă, acordând o importanță mai mare comunității ucrainene, pe care autoritățile moldovenești o consideră cea mai mare minoritate națională a țării. Refuzurile funcționarilor publici de a comunica în limba rusă sunt frecvente, iar conflictele de zi cu zi pe bază de limbă au loc în mod obișnuit”, potrivit angajaților MAE al Rusiei.

De asemenea, ministerul de la Moscova afirmă că drepturile de muncă și electorale ale cetățenilor ruși sunt încălcate, iar pasagerii cu pașapoarte rusești sunt minuțios verificați pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). 

,,Atitudinea rusofobă a regimului Sandu a avut un impact negativ asupra posibilității cetățenilor ruși de pe ambele maluri ale Nistrului (unde peste 220.000 de locuitori dețin pașapoarte rusești) de a-și exercita dreptul de a participa la procesul electoral, inclusiv la alegerile prezidențiale din Federația Rusă”, adăugă aceștia, precizând că Chișinăul a blocat peste 60 de site-uri ruse, inclusiv cele ale celor mai mari agenții de știri.

Reacția MAE de la Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova califică acuzațiile drept nefondate, afirmând că ,,sunt lipsite de fundament și urmăresc să divizeze societatea noastră.Spre deosebire de Federația Rusă, Republica Moldova respectă în totalitate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate, etnie sau limbă. Autoritățile moldovenești se ghidează strict după principiile statului de drept și normele internaționale privind protecția drepturilor omului”.

În ceea ce privește amenințările privind un scenariu similar cu cel din Ucraina, MAE moldovean ,,condamnă cu fermitate astfel de declarații provocatoare. Acestea nu contribuie la un climat de securitate și dialog în regiune, ci alimentează tensiunile și instigă la ură. Îndemnăm cetățenii să nu se lase manipulați de aceste narative maligne. Republica Moldova rămâne angajată în promovarea dialogului pașnic și a cooperării constructive, bazate pe respect reciproc și respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor”. 

Aceleași argumente în Ucraina 

Moscova a invocat probleme legate de drepturile cetățenilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă și în Ucraina, aceste afirmații fiind o componentă importantă a justificării pentru intervenția militară a Rusiei în Ucraina, care a început în 2014 cu anexarea ilegală a Crimeei, continuând în 2022 cu invazia pe scară largă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite