Sărbători cu vești rele. Zeci de angajați din Olt sunt disponibilizați colectiv pe final de an și început de 2025

0
0
Publicat:

Un angajator din județul Olt a anunțat că va opera concedieri colective. O parte dintre angajații vizați sunt la această dată deja șomeri, alții urmează să fie concediați la începutul anului de care ne mai despart câteva zile.

Zeci de angajați din olt rămân fără loc de muncă FOTO: arhiva
Zeci de angajați din olt rămân fără loc de muncă FOTO: arhiva

Angajații vizați de concedierea colectivă provin din sectorul confecțiilor textile. Primii 12 salariați au fost concediați în cursul acestei luni, iar în luna ianuarie 2025 urmează ca alți 14 angajați să devină, la rândul lor, șomeri. Cele 26 persoane concediate/care urmează să fie concediate sunt din candrul unei singure firme, din Slatina.

Sunt primele concedieri colective anunțate în județ în acest an. La finele anului trecut, mai mulți angajatori din județ au anunțat de asemenea că vor face disponibilizări. La acel moment era vorba de un număr mare de angajați, peste 700, din mai multe domenii de activitate, în cele din urmă procedurile de concediere colectivă fiind operate pentru doar jumătate din numărul anunțat inițial.

Cât este indemnizația de șomaj, cât timp va fi încasată

Persoanele care și-au pierdut locul de muncă vor beneficia de indemnizație de șomaj pentru o perioadă cuprinsă între 6 - 12 luni, dacă îndeplinesc condițiile legale, cuantumul acestei indemnizații pornind de 660 lei (valoarea indicatorului social de referință), cu posibilitatea de a crește în funcție de vechimea în muncă a angajatului. 

Pesoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de indemnizație de șomaj timp de șase luni, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani vor beneficia timp de 9 luni de șomaj indemnizat, iar pentru stagiu de cotizare de peste 10 ani perioada de șomaj pentru care se acordă indemnizația este de 12 luni.

Cât despre cuantum, indemnizația are o valoare diferită în funcție de stagiul de cotizare și de baza de calcul constituită din media veniturilor obținute în ultimele 12 luni, astfel:

a) valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare - pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. La un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani, se adaugă la valoarea indicatorului social de referință (de 660 lei) încă 3% din media veniturilor înregistrate în ultimele 12 luni. Pentru un stagiu de cel puțin 5 ani se adaugă 5%, pentru cel puțin 10 ani stagiu se adaugă 7%, iar pentru  persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani se adaugă 10%.

Conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, în luna noiembrie 2024 rata șomajului în județ a ajuns la 6,09%. În evidențele serviciului public de ocupare erau aproape 8.000 de șomeri (7.932), dintre aceștia doar 1.112 beneficiind de indemnizație de șomaj. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite