Secretul locului în care trăiesc cei mai sănătoși și logevivi oameni din România. Aproape 3 sferturi dintre ei au cel puțin 80 de ani
0Povestea comunei Pardoși din județul Buzău este una aparte, pentru că aici aproape trei sferturi din populație a atins venerabila vârstă de 80 de ani.

Aerul curat, munca și liniștea sufletească pe care o dă traiul în strânsă legătură cu natura sunt secretele celor mai logevivi locuitori din România. Este vorba despre oamenii din Pardoși, o comună din județul Buzău, informează Observatornews.
Înainte de Revoluție, în această comună trăiau peste 3.000 de oameni. Anii au trecut, iar în anii 70 și 80 întreaga zonă s-a confruntat cu o problemă fără rezolvare: alunecările de teren.
„Depopularea a început după masiv, după alunecările de teren din care au avut loc înainte de revoluție 77 și 81 pentru comuna avea peste 3000 de locuitori și o zonă era bine dezvoltată economic și agricol. Ca urmare a alunecărilor, mulți au fost strămutați în zone apropiate Râmnicului comuna Valea Râmnicu, comuna Grebunu", a spus, pentru sursa citată, Iulian Preda, primarul din Pardoși.
Longeivi din strămoși
După Revoluție, tendința s-a accentuat, ca peste tot în mediul rural. Sute de tineri au plecat la oraș sau au luat drumul altor țări, în căutarea unor oportunități. Cei rămași nu se plâng și sunt convinși că au făcut cea mai bună alegere.
Oamenii s-au hrănit cu roadele pământului lor din generație în generație. Și nu doar localnici de azi sunt sănătoși și trăiesc mult. „Bunicul meu a trăit 96, tatăl meu 96, mama mea 80 de ani, 90 de ani", a spus unul dintre localnici, Nicolae Chiriac.
Și vecinii săi au spus că au trăit toată viața din ceea ce au cultivat și nu și-au refuzat nici micile plăceri ale vieții, dar au avut grijă ca acestea să nu se transforme în vicii.
„N-am dus lipsă de nimic. Da... Cartofi de grădină, ceapă de grădină, tot, ardei, țuică de prune, bem câte un părut dimineața, la prânz unu. Eu am băut toată viaţa mea, dar am băut cât a trebuit, nici mai mult, mai puțin", a explicat şi Valerică Asanache, localnic.