Separatiștii din Transnistria refuză gazul european după ce Moscova a oprit livrările, cauzând o criză energetică
0Separatiștii din Transnistria au refuzat ajutorul Chișinăului pentru achiziționarea gazului de pe piața europeană, refuz care a avut loc după ce Moscova a oprit livrările, lăsând mii de oameni fără căldură, apă caldă și electricitate în plină iarnă, scrie ,,Politico”.

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă cruntă fără încălzire, după ce așa-zisele autorități de la Tiraspol, susținute de Kremlin, au refuzat ofertele de a asigura alternative la gazul rusesc, în urma întreruperii furnizărilor la începutul acestui an, arată documente obținute de jurnaliștii de la ,,Politico”.
Conform unei scrisori a Tiraspoltransgaz, companie din Transnistria, datată 2 ianuarie, regiunea separatistă a respins oferta din partea omologilor de la Chișinău, care ofereau sprijin pentru achiziționarea de gaze de pe piața europeană.
Conform scrisorii semnate de directorul companiei Tiraspoltransgaz, Igor Lisachenko, compania Moldovagaz de la Chișinău a oferit să faciliteze „achiziționarea de gaz de pe platformele europene de gaze” pentru a satisface nevoile locale. Iar în răspunsul oferit de Igor Lisachenko se menționează că trecerea la alt tip de gaz decât cel rusesc „înseamnă de fapt trecerea de la livrări stabile de la Gazprom la achiziții pe termen speculativ, la prețuri mult mai mari și instabile”.
Refuz dictat de Moscova
În prezent, regiunea separatistă Transnistria nu primește gaze nici din partea Rusiei, nici din partea Chișinăului, iar oficialii guvernamentali din Republica Moldova afirmă că liderii regiunii au refuzat și ofertele de ajutor umanitar, inclusiv generatoare. O sursă guvernamentală de la Chișinău a menționat pentru ,,Politico” că deciziile au fost dictate de Moscova, nu de liderii separatiști.
„Mi se pare extraordinar ca, având în vedere gravitatea crizei, în care școlile și grădinițele sunt închise și oamenii îngheață în casele lor, autoritățile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei. În loc să colaboreze cu autoritățile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluție pentru protejarea populației în această perioadă extrem de dificilă, preferă să aștepte ajutorul rusesc, care poate sau nu să vină. Companiile moldovene au demonstrat clar că există soluții pentru rezolvarea problemei, costul pentru a aduce gazul fiind estimat de moldoveni între 20 și 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece”, a spus Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) cu sediul la Washington.
Potrivit consilierului pe probleme de securitate al președintei Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, Rusia folosește gazele ca armă pentru a semăna o criză în Transnistria și pentru a interveni în alegerile parlamentare de anul viitor, în timpul cărora partidele pro-Kremlin vor încerca să preia conducerea statului candidat la UE.
De asemenea, interesul Rusiei este de a provoca o criză umanitară pe care să o folosească pentru a susține că drumul pro-european al Chișinăului a cauzat un dezastru economic.
Transnistria și-a declarat independența nerecunoscută față de Republica Moldova în anii 1990, menținându-și independența de facto cu sprijinul a peste 1.000 de soldați ruși staționați acolo. Moscova a furnizat până acum gaz natural gratuit regiunii separatiste, dar compania Gazprom a întrerupt exporturile în data de 1 ianuarie 2025.
Rusia a invocat faptul că Republica Moldova datorează 680 de milioane de euro pentru facturi de gaz neplătite. Guvernul moldovean contestă suma și susține că un audit independent indică o sumă mult mai mică, de aproximativ 8 milioane de euro.