Sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului excelează la interceptarea rachetelor, dar nu și împotriva dronelor

0
Publicat:

Domul de fier al Israelului este extrem de eficient în utilizarea radarelor pentru a detecta și intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune, dar și-a dovedit limitele în cazul dronelor.

Sistemul antirachetă israelian Iron Dom/ FOTO:Arhiva
Sistemul antirachetă israelian Iron Dom/ FOTO:Arhiva

Patru soldați israelieni au fost uciși și zeci au fost răniți, duminică seară, 13 octombrie, după ce o dronă Hezbollah a lovit o bază militară din apropierea orașului israelian Binyamina. UAV-ul nu a declanșat alerta antiaeriană, scrie Business Insider.

Ulterior, Forțele de Apărare a Israelului (IDF) au spus că armata israeliană trebuie să-și îmbunătățească apărarea împotriva atacurilor cu drone.

IDF a spus că vehiculul aerian fără pilot lansat de Hezbollah a lovit baza armată din nordul Israelului în jurul orei 19, ora locală.

Magen David Adom , serviciul național de ambulanță al Israelului, a declarat că peste 60 de persoane au fost rănite, ceea ce o face una dintre cele mai sângeroase lovituri din Israel în peste un an.

Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea într-o declarație pe Telegram, spunând că ținta a fost Brigada Golani, o unitate de infanterie de elită a IDF care a fost desfășurată în sudul Libanului .

Grupul militant a mai spus că dronele sale au păcălit radarele israeliene.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că IDF va investiga modul în care drona a reușit să lovească baza militară fără a declanșa alerta.

De la atacurile teroriste Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul a fost vizat de drone ale Hamas, Hezbollah și Iran, precum și de o lovitură surpriză cu dronă a rebelilor houthi la Tel Aviv, în iulie, care a ucis o persoană și a rănit alte 10.

În timpul atacului din aprilie, Israelul, cu sprijin internațional, a interceptat marea majoritate a celor aproximativ 300 de drone și rachete pe care Iranul le-a lansat asupra sa .

Dar Hagari a spus că IDF trebuie să ofere „o protecție mai bună” și că armata israeliană va învăța din atacul cu drone de duminică și va „îmbunătăți”.

Domul de fier al Israelului este extrem de eficient în utilizarea radarelor pentru a detecta și intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune.

De asemenea, este foarte scump. Rachetele Tamir pe care le trage sunt estimate la aproximativ 50.000 de dolari fiecare .

David Tal, profesor de studii moderne israeliene la Universitatea din Sussex, a spus că, în ciuda succeselor Israelului cu Domul de Fier, IDF consideră că este mult mai dificil să urmărească și să intercepteze dronele.

„Semnătura lor radar este foarte scăzută și pot zbura la altitudini joase, ceea ce le face greu de detectat”, a declarat Tal pentru Business Insider.

El a adăugat că sistemele de interceptare ale Israelului nu sunt potrivite pentru a face față dronelor, deși crede că IDF elaborează deja o soluție.

„Industria israeliană de apărare dezvoltă un sistem bazat pe laser care ar putea fi mai eficient, iar sistemul Vulcan, capabil de foc rapid, de mare volum, este, de asemenea, testat”, a spus el.

BI a informat că Israelul examinează fezabilitatea utilizării tunurilor M61 Vulcan cu șase țevi pentru a contracara dronele. Tunurile, aflate pe avioanele de luptă americane, sunt capabile să tragă 6.000 de cartușe pe minut.

Cu toate acestea, Tal a spus că „chiar dacă metodele de interceptare se îmbunătățesc, provocarea de a urmări dronele va rămâne”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite