Soarta unei maimuțe pe cale de dispariție depinde de politica de planificare a unui oraș brazilian

0
0
Publicat:

Tamarinul pitic are un areal restrâns și se găsește doar în jurul granițelor orașului Manaus, în pădurea tropicală amazoniană.

Tamarinul pitic FOTO: X/Jersey Zoo
Tamarinul pitic FOTO: X/Jersey Zoo

Soarta uneia dintre cele mai amenințate primate din lume va fi în joc în următoarele luni, când autoritățile braziliene vor decide dacă vor include tamarinul pitic în politicile de planificare urbană din Manaus.

Conservatorii susțin că includerea este crucială nu doar pentru protejarea maimuței pe cale de dispariție, ci și ca indicator al dorinței orașului amazonian de a crea spații verzi care vor fi benefice pentru viața oamenilor săi, potrivit theguardian.com. 

Tamarinul pitic - care are partea superioară a corpului mică, albă și pufoasă și fața neagră, fără păr - are una dintre cele mai restrânse arii de răspândire dintre primate și se găsește doar în jurul granițelor orașului.

În ultimele decenii, acesta a fost îndepărtat de o mare parte din habitatul său din cauza extinderii orașului Manaus, care este cea mai dens populată metropolă din pădurea tropicală braziliană, cu peste 2,2 milioane de locuitori. Creșterea nereglementată a mărit suprafața orașului cu 60% din 1985. Pentru a-și hrăni populația, fermele din apropiere și-au dublat dimensiunea, acoperind acum 56 000 km/s. Sistemele de transport sunt, de asemenea, în expansiune, iar accidentele rutiere reprezintă o amenințare majoră la adresa vieții sălbatice din acest punct fierbinte al biodiversității.

Populația de tamarin pitic s-a redus rapid la aproximativ 22 000 de exemplare și se preconizează că va pierde 80% din acest număr în următorii 20 de ani. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii o clasifică drept specie critic periclitată, aceasta fiind ultima categorie înainte de dispariție.

Au fost depuse diverse eforturi pentru salvarea speciei, inclusiv un plan național de acțiune, înființarea de către guvernul federal a unui refugiu pentru animale sălbatice și a unor centre de salvare, precum și construirea de poduri pentru animale sălbatice pe drumuri.

Dar, având în vedere că numărul exemplarelor continuă să scadă, conservaționiștii spun că este nevoie de o strategie mai cuprinzătoare. La 21 noiembrie, propuneri detaliate au fost prezentate autorităților municipale în cadrul unei dezbateri publice. Apărătorii tamarinului pied așteaptă acum o decizie.

„Habitatul acestei maimuțe a fost demolat. Multe trăiesc în fragmente de pădure, unde sunt efectiv ținute în captivitate. Acest lucru creează blocaje genetice”, a declarat Dominic Wormell, fondatorul Tamarin Trust. „Trebuie să integrăm conservarea lor în planificarea urbană prin crearea mai multor spații verzi. Acest lucru poate aduce beneficii pentru sănătatea publică. Această maimuță mică are nevoie de plămânii orașului pentru a supraviețui, la fel și copiii locuitorilor.”

La începutul anului 2025, acesta va fi un subiect central de discuție în cadrul unei serii de reuniuni între autoritățile orașului, biologii universității din Manaus, grupurile de conservare, departamentele de mediu locale și de stat și cele două organisme federale principale de mediu - Ibama și ICMBio.

Diogo Lagroteria, președintele comitetului ICMBio pentru speciile de tamarin pitic, spune că este esențial ca politicienii și administrația locală să se angajeze în politici de conservare, restaurare și protecție a spațiilor verzi: „Copiii și persoanele în vârstă, în special, ar beneficia de un oraș mai răcoros și mai primitor, cu oportunități de a se conecta la natură”.

„Chiar avem nevoie de un plan comun”, a spus Wormell. „Lupta pentru salvarea tamarinului pitic este o luptă pentru salvarea pădurii tropicale amazoniene în sine. Dacă putem asigura un viitor acestei mici maimuțe plantând copaci și arătând că conservarea pădurii creează un viitor mai bun pentru noi și pentru primatele care trăiesc alături de noi, atunci poate că oamenii vor începe să vadă cât de valoroasă este Amazonul pentru ei și pentru întreaga lume.”

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite