Soluție de avarie pentru jumătate de oraș care stă să cadă. Impozit de cinci ori mai mare în cazul imobilelor degradate

0
Publicat:

Proprietarii din Slatina care-și lasă clădirile să se degradeze vor plăti un impozit de 500% de anul viitor. Tot centrul vechi al orașului este într-o stare jalnică, multe dintre clădiri, unele monument istoric, fiind în parte prăbușite.

Clădirile din centrul vechi al Slatinei sunt într-o stare deplorabilă FOTO: Alina Mitran
Clădirile din centrul vechi al Slatinei sunt într-o stare deplorabilă FOTO: Alina Mitran

Municipiul Slatina se mândrește, pe de o parte, cu un centru vechi care te transpune în timp, aceeași zonă fiind pe de altă parte rușinea municipiului. Aici s-au turnat câteva scene din filmul Moromeții 2 tocmai pentru că această parte de oraș este pur și simplu încremenită în secolul al XX-lea și nu a fost nevoie de nicio intervenție în decoruri.

Imobilele abandonate din Slatina au devenit adăpost pentru cei fără casă FOTO: Alina Mitran
Imobilele abandonate din Slatina au devenit adăpost pentru cei fără casă FOTO: Alina Mitran

„Orașul vechi”, așa cum este cunoscută zona istorică a Slatinei, are zeci de imobile de patrimoniu și altele care, deși nu sunt astfel clasate, au o arhitectură aparte. Din păcate, toată zona este o ruină, doar câteva case mai sunt parțial locuite, aceasta fiind o problemă fără rezolvare de peste 20 de ani, gradul de degradare fiind unul înfiorător. Pentru prima dată, se propune suprataxarea celor care dețin aceste clădiri, pentru clădirile și terenurile lăsate în paragină impozitul fiind de 500%, după cum au stabilit, joi, 19 decembrie 2024, aleșii slătineni.

Proprietarii au lăsat clădirile de izbeliște FOTO: Alina Mitran
Proprietarii au lăsat clădirile de izbeliște FOTO: Alina Mitran

Clădirile neîngrijite sunt cele aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, cu fațade nereparate/necurățate, netencuite/nezugrăvite, cu geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură; terenurile neîngrijite sunt cele aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate/insalubre, neefectuarea curățeniei în curți, neîntreținerea/nerepararea împrejmuirilor sau alte situații de asemenea natură”, se explică în cuprinsul hotărârii adoptate.

Același document mai specifică faptul că nu se aplică impozitul majorat pentru acele clădiri/terenuri pentru care s-a obținut autorizație de construire/desființare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării și care au anunțat la Inspectoratul de Stat în Construcții și la primărie începerea lucrărilor.

Clădirile din centrul vechi al Slatinei sunt într-o stare deplorabilă FOTO: Alina Mitran
Clădirile din centrul vechi al Slatinei sunt într-o stare deplorabilă FOTO: Alina Mitran

Angajații primăriei sunt cei care vor face constatări în teren, în urma acestora proprietarii fiind somați să efectueze lucrările necesare până la încheierea anului fiscal. Dacă proprietarii se conformează somației, se încheie un proces-verbal de conformitate. În cazul clădirilor/terenurilor care au nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru lucrări se impune și obținerea acestui aviz. Dacă la sfârșitul perioadei nu se poate demonstra că proprietarii s-au achitat de responsabilitate, se trece la suprataxare. Hotărârea prevede și termene clare până la care trebuie executate lucrările, ce se întâmplă în cazul înstrăinării imobilului etc..

„A dat rezultate. Cam jumătate au fost reparate”

Aceeași strategie a adoptat-o, cu un an în urmă, municipalitatea Caracal, cu rezultate bune, spune primarul Marian Doldurea. Proprietarii care tergiversau restaurarea s-au apucat de lucru, alții, realizând că nu pot face asta, și-au vândut proprietatea.

A dat rezultate. Dintre cele care au fost în această situație, cam jumătate au fost reparate. Și noi continuăm cu taxa aceasta de 500%, pentru că cei care n-au înțeles că trebuie să repare plătesc 500%. Și avem câteva clădiri pentru care chiar plătesc, din păcate. (...) Pentru unii nu înseamnă cine știe cât, dar pentru mulți înseamnă. Jumătate dintre ei le-au dat o față, le-au cosmetizat, le-au aranjat. Plus că și pentru ceilalți este un imbold să le repare”, a spus Doldurea.

Clădirea din Slatina în care a concertat George Enescu se prăbușește FOTO: Alina Mitran
Clădirea din Slatina în care a concertat George Enescu se prăbușește FOTO: Alina Mitran

Municipalitatea a intervenit, la rândul său, pentru mai multe clădiri de patrimoniu pe care le are „în ogradă”, iar pentru altele proiectele de reabilitare sunt în curs. Una dintre acestea, aflată în strada Plevnei nr. 1, fostul liceu comercial, se află într-o stare gravă de degradare, dar s-a reușit accesarea de fonduri europene și în cel mult doi ani, spune primarul Caracalului, va fi reabilitată cu 4 milioane euro, urmând să-i fie dată destinația de muzeu militar (municipiul Caracal a găzduit de-a lungul timpului mai multe unități militare, iar unele există și astăzi).

O altă clădire este cea din strada Iancu Jianu nr. 26, pentru care există un proiect asfalt în procedură de precontractare, iar pentru Casa Nicolae Titulescu, „o bijuterie de casă”, spune primarul Doldurea, este de asemenea finanțarea asigurată.

Centrul istoric al Slatinei nu a primit șansa imobilelor din Caracal FOTO: Alina Mitran
Centrul istoric al Slatinei nu a primit șansa imobilelor din Caracal FOTO: Alina Mitran

Pentru un privat costurile sunt mai mici, pentru că și casele sunt mai mici. O reparație la o casă normală - între 500 și un milion euro, dacă arată rău. Dar în general oamenii și le-au cam făcut. Costurile cele mai mari sunt pe avize, firmă autorizată să lucreze pe monumente, autorizația pe reparații. Firmele nu mai folosesc materiale ca acum 150 de ani, iar cei de la Cultură nu pot să facă prea multe concesii”, a mai spus Doldurea.

Case foarte frumoase, de asemenea renovate, sunt și în proprietate privată, la fel cum există case cu o valoare istorică și arhitecturală mare pe care proprietarii nu-și permit să le reabiliteze, însă nici nu sunt dispuși să renunțe la ele. În alte cazuri, cel mai greu de gestionat, spune primarul, proprietarii au decedat și moștenitorii nu se înțeleg, astfel că autoritățile nu știu de la cine să recupereze impozitul neachitat, iar în tot acest timp se adună datorii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite