Studenții cer explicații pe marginea Ordonanței-trenuleț. „Ce facem dacă trebuie să călătorim până la școală cu mai multe trenuri?”
0Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor precum și cu cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară cu scopul de a obține clarificări în ceea ce privește aplicarea Ordonanței trenuleț, care le-a tăiat reducerile la bilete și abonamente de tren.
Studenții au sesizat câteva mari nereguli și cer soluționarea urgentă a acestora. Tinerii continuă în acest fel demersurile pentru a beneficia de tarif redus cu 90% pentru toate rutele feroviare, precum și de gratuitate în anumite situații.
Organizația studențească a precizat într-un comunicat că există diverse situații pe care Guvernul nu le-a luat în considerare în momentul adoptării Ordonanței de urgență și pentru care nu s-au oferit clarificări.
De exemplu, nu este stabilit regimul de care vor beneficia studenții străini și studenții români de pretutindeni, având în vedere faptul că pentru unii dintre aceștia domiciliul se află în străinătate. Neclarități sunt și în ceea ce-i privește pe studenții pentru care ruta cea mai accesibilă nu se încadrează între localitatea în care se află centrul universitar și localitatea de domiciliu, chiar dacă acestea dispun sau nu de stație de cale ferată funcțională. De asemenea, nu a fost reglementată nici situația tinerilor care trebuie să călătorească cu mai mulți operatori feroviari pentru a parcurge ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ pe care o frecventează. Nu în ultimul rând, există și cazuri în care legitimațiile de transport nu au evidențiată localitatea în care se află universitatea la care studiază tinerii.
Studenții încă nu-și pot cumpăra biletele de tren online
De asemenea, ANOSR solicită operatorilor de transport feroviar urgentarea demersurilor în ceea ce privește reimplementarea posibilității studenților de a achiziționa bilete în format online. „Limitarea acestei posibilități reprezintă un regres considerabil în ceea ce privește accesibilizarea acestui proces”, se mai arată în comunicat.
„O parte dintre operatorii de transport feroviar, printre care inclusiv C.F.R. Călători, au transmis în spațiul public, până în acest moment, comunicate cu privire la operaționalizarea măsurilor care limitează aplicarea reducerii de 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a. Comunicatele menționează faptul că studenții nu mai pot achiziționa bilete online, ci exclusiv fizic, pe baza legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport pe care să existe evidențiată localitatea în care se află instituția de învățământ împreună cu actul de identitate”, se arată în comunicat.
Studenții au lansat în spațiul public o petiție semnată de peste 45.000 de persoane prin care solicită Guvernului să elimine modificările propuse.