Trei directori de liceu explică, pas cu pas, cum va fi organizat Bacalaureatul de iarnă în școala lor. „Situația ar putea deveni extrem de complicată”

0
0
Publicat:

La mai puțin de o lună distanță de primele probe ale Bacalaureatului din acest an, cele de competențe, Ministerul Educației pregătește o serie de recomandări în ceea ce privește organizarea examenelor. Secretarul de stat Sorin Ion a precizat că absolvenții claselor a XII-a care învață într-un singur schimb vor putea susține probele dimineața, iar după amiază vor veni la ore conform orarului din ziua respectivă. Pe de altă parte, în școlile unde se învață în două schimburi, directorii ar trebui să reorganizeze programul pentru a nu perturba desfășurarea cursurilor.  Pentru a afla cât de eficiente sunt aceste măsuri, am consultat trei directori de liceu, care au comentat propunerile și au explicat pentru „Adevărul” cum vor organiza Bacalaureatul în școlile pe care le conduc.

bacalaureat
Trei săptămâni îi mai despart pe elevi de examenul de Bacalaureat din acest an. Arhivă

Directoarea anului 2024: „Sunt cel puțin trei probleme majore cu care ne vom confrunta”

Daniela Claudia Orășanu este directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, județul Iași. Dascălul a primit anul trecut distincția „Directorul anului 2024” oferită în cadrul celei de-a opta ediții a Galei Premiilor pentru directorii anului, organizată de Asociația pentru Valori în Educație. Profesoara consideră că propunerile ministerului nu prea stau în picioare și vine și cu câteva explicații în acest sens. „Să luăm, pentru început, exemplul elevilor care învață într-un singur schimb. Copilul intră în examen la ora 8.00, stă o oră, iar apoi, până după-amiază, ce face? Se duce acasă și vine din nou la școală la ora 13.00? Dacă este din oraș, poate face asta. Dar nu ne gândim la elevii care fac naveta? Ei ce vor face? Vor sta în școală toată ziua ca să vină și la orele de după-amiază? Sau vor pleca acasă și se vor întoarce?”, se întreabă dascălul. 

Apoi, un alt efort pe care îl vor face elevii se referă la timpul efectiv pe care aceștia îl vor petrece la școală. Legea spune clar: un copil nu poate sta mai mult de 6-7 ore la școală. Însă, în condițiile examenului care urmează, vor fi elevi care vor depăși această limită de timp. „Cei de la tehnologic, de exemplu, au zilnic câte șapte ore. Dacă adunăm orele de dimineață petrecute în examen, orele petrecute pe drumul spre casă și înapoi, orele de curs de după-amiază, ajungem la câte? Ce vor face acești copii? Vor sta, pratic, de dimineața până seara la școală”, explică directoarea. 

caludia orășanu directorul anului 2024
Claudia Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani. Arhivă

Directoarea mai ridică o problemă: cum se va proceda în situația în care profesorii fac parte din comisia de examen dar, în același timp, au și ore la clasele mai mici? „Automat, trebuie schimbat orarul în așa fel încât acești profesori care fac parte din comisii să nu aibă ore în intervalul de timp alocat Bacalaureatului. Iar elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a să nu piardă ora din ziua respectivă. Să nu uităm că vorbim despre materii foarte importante precum Limba și literatura română”, spune dascălul. Există și varianta ca profesorii care nu fac parte din comisii să acopere și aceste clase „văduvite”, dar „ce te faci dacă în acea zi nu ai profesori suficienți? Poate se îmbolnăvesc de gripă sau au alte probleme personale și nu vin la cursuri”, atrage atenția directoarea. 

În ceea ce privește școlile unde se învață în două schimburi, în general liceele tehnologice, situația va fi de-a dreptul dramatică, mai spunea aceasta: „Nu ai cum să faci modificări de orar în așa fel încât cei care dau Bacalaureatul dimineața să vină la cursuri după-amiază, pentru că se suprapun cu cei care învață de la ora 13.00-14.00. Așa că situația va fi foarte complicată”.

Director: „Voi sacrifica orele de instruire practică”

Claudia Orășanu ne-a explicat că această problemă trebuie rezolvată de fiecare director în parte, în funcție de școala pe care o păstorește, numărul de elevi înscriși la Bacalaureat și spațiul de care dispune: „Pentru început, eu voi repartiza orele de instruire practică a elevilor, ore pe care ei le au în programa școlară, în intervalul când copiii vor susține probele de competențe. Este o găselniță, un artificiu la care voi recurge. Voi sacrifica aceste ore de instruire practică în care elevii lucrează la proiectele lor de atestat”. Apoi, continuă dascălul, la liceul tehnologic din Pașcani vor fi alocate acestui examen două laboratoare și aula. „Nu mai spun că aceste examene pot fi organizate chiar în sala de clasă a elevilor dintr-a XII-a”, a mai punctat dascălul.

marius perianu
Marius Perianu, directorul Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina. Arhivă

Cum va fi organizat Bacalaureatul la cel mai bine cotat liceu din Slatina

Marius Perianu, directorul Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina și antrenorul lotului olimpic de juniori la Matematică, a precizat pentru „Adevărul” că școala pe care o păstorește se află într-o situație fericită. „La noi se învață într-un singur schimb deci, dintr-o dată, situația noastră este mult simplificată”, ne-a mărturisit dascălul. „Noi avem niște săli pe care le vom pune la dispoziție pentru aceste examene. În acea zonă de clădire accesul va fi blocat, intrarea fiind permisă doar candidaților. Clasele unde se vor da probele la comunicare în Limba română, Limba maternă și Limba străină se află în clădirea principală a școlii. În ceea ce privește proba de Competențe digitale, aceasta va fi susținută în laboratorul de informatică, într-un corp separat”, continuă prof. Marius Perianu. 

Probele de competențe ale Bacalaureatului din iarnă vor fi susținute de aproape 200 de elevi. „Avem un amfiteatru mai liber unde s-ar putea susține una dintre probe, mai mutăm niște clase în laboratorul de informatică, mai eliberăm un etaj și aia va fi”, mai explică dascălul. 

Acesta recunoaște însă că programul elevilor va fi dat peste cap: „Este cel puțin incomod ca elevii să dea probele de examen dimineața, iar apoi să vină la școală după-amiază. Este un efort intelectual suplimentar pentru ei, dar și un efort fizic. Oboseală fizică. Pe de altă parte, un efort mare l-a reprezentat și examenul dat în vara anului trecut, când copiii au avut de suportat temperaturi foarte ridicate. În orice acțiune există avantaje și dezavantaje”. 

Directorul Perianu consideră că fiecare școală ar trebui să fie lăsată să-și organizeze singură Bacalaureatul: „În general, eu nu sunt de acord cu pasarea responsabilităților pe umerii directorilor dar, în această situație, așa ar fi cel mai bine. Fiecare să se organizeze cum crede de cuviință”. Deși, recunoaște dascălul, „a organiza ceva într-o școală este o bătaie de cap foarte mare”.

romeo zamfir director liceu galați
Romeo Zamfir, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați. Arhivă

Directorul unui liceu din Galați: „O mare problemă va fi repartizarea profesorilor în comisii”

Profesorul Romeo Zamfir, directorul Colegiului Național "Vasile Alecsandri" din Galați, a explicat că de la începutul lunii noiembrie anul trecut clădirea unității de învățământ a intrat în reabilitare, motiv pentru care elevii au fost relocați la Liceul tehnologic de marină: „Aici ni se vor pune la dispoziție mai multe spații unde se vor desfășura probele. Cel mai probabil, copiii vor da examenul chiar în clasele în care învață. Deci, nu spațiul ar fi problema. Noi avem aproximativ 200 de elevi care vor susține acest examen oral. Un număr destul de  mare de elevi cere un număr mai mare de comisii de evaluare și, evident, de profesori. Și aici este marea noastră problemă. Și anume: acești oameni nu au cum să se împartă între examen și orele pe care le au la clasă în acel interval de timp”.

Prof. Romeo Zamfir va trebui să se gândească la o variantă prin care aceste ore ale profesorilor să fie acoperite, iar elevii din clasele mici să nu aibă de suferit;„Cel mai probabil, din comisii vor face parte profesori care nu au ore de dimineață, între orele 08.-11.00. Sau vom apela la profesorii care nu se află în comisii și ar putea supraveghea elevii, eventual să le dea ceva de lucru să nu piardă ora respectivă”. 

Directorul colegiului din Galați a precizat că așteaptă cu mare interes indicațiile care vor veni din partea Ministerului Educației iar, în funcție de acestea, va gândi organziarea examenului în așa fel încât recomandările să fie și eficiente. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite