
Un an de la atentatele din 7 octombrie 2023. Este pacea posibilă în Orientul Mijlociu?
0La un an de la atentatele teroriștilor islamiști Hamas din 7 octombrie 2023 din Israel – care au lăsat în urma lor peste o mie de morți, inclusiv copii, și peste 200 de ostatici, din care câteva zeci au fost uciși, iar alte câteva zeci rămân încă în captivitate – vreau să îmi reafirm, ca parlamentar european, sprijinul ferm pentru dreptul Israelului la apărare împotriva terorismului.

Ca reprezentanți ai popoarelor europene, trebuie să spunem, răspicat, că pacea și democrația sunt singurele soluții viabile, nu doar pentru Israel și Palestina, ci pentru întreaga regiune. Doar că acestea nu pot fi și nu vor fi obținute decât în anumite condiții.
Pacea, în primul rând, nu poate fi atinsă prin terorism. Nimic legitim nu poate justifica terorismul! Actele de teroare nu fac decât să adâncească ura și să îndepărteze orice posibilitate de negociere.
Celor sceptici, le amintesc faptul că în Irlanda, sau în Țara Bascilor, pacea și dezvoltarea au venit abia după ce anumite organizații au depus armele și au început dialogul real.
Le reamintesc și faptul că înaintea atentatelor de acum un an, situația era relativ calmă în zonă – iar asta de ceva vreme – până când anumiți actori statali externi au decis altceva!...
În al doilea rând, este clar că pacea nu poate fi obținută atunci când o parte a problemei refuză să recunoască dreptul însăși la existență al Israelului.
Această realitate este una dureroasă. Într-un secol marcat de progres și globalizare, negarea dreptului la existență al unui stat nu face decât să mențină violența și instabilitatea, iar comunitatea internațională nu poate accepta așa ceva.
Personal, sunt convins că soluția celor două state – Israel și Palestina – este, sau va fi, singura cale viabilă în viitor. Dar această soluție nu poate funcționa atâta timp cât avem, pe de o parte, un stat democratic – cum este Israelul – și pe de altă parte un teritoriu controlat de grupări teroriste islamiste susținute din exterior, așa cum sunt acum teritoriile palestiniene.
În locul unui partener credibil, care dorește pace, Israelul se confruntă cu facțiuni care promovează violența și care primesc sprijin din umbră de la state ce nu au niciun interes real în instaurarea unei păci durabile în regiune.
Uniunea Europeană, cred eu, trebuie să își sporească presiunea asupra sponsorilor terorismului islamist, care sunt extrem de activi și în Occident.
Este limpede, și de zeci de ani, că acele state care sprijină terorismul nu au niciun interes pentru pacea în Orientul Mijlociu, așa cum nu au avut niciun interes pentru un Liban pașnic, democratic și dezvoltat. Dacă ne dorim cu adevărat stabilitate în această regiune, nu putem ignora aceste realități care ne izbesc în față.
În mod clar, nu putem nega Israelului dreptul de a se apăra. Israelul are dreptul, ca orice alt stat, să își protejeze cetățenii împotriva terorismului islamist și a amenințărilor externe.
Eu cred însă că trebuie să fim mai fermi în a promova soluții de pace, care să garanteze atât securitatea israelienilor, cât și demnitatea și viitorul palestinienilor. Nu există altă variantă. Iar de rezultat depinde inclusiv siguranța cetățenilor europeni!
Acest conflict, complex și încărcat de istorie, nu are, desigur, soluții simple. Dar este datoria noastră, ca lideri politici și membri ai comunității internaționale, să nu încetăm să căutăm căile realiste spre reconciliere și coexistență. ’Realismul’ este cuvântul de ordine.
Terorismul și violența nu au niciun loc în aceste eforturi. Numai prin dialog și soluții diplomatice putem spera la o pace durabilă.
Toate părțile implicate, inclusiv cei care sprijină din umbră terorismul, trebuie să înțeleagă, sau făcute să înțeleagă, că viitorul regiunii nu poate fi construit pe ură și violență. Pacea nu este doar o soluție pentru Israel și Palestina, ci o necesitate pentru întreaga lume.
Prin urmare, eu cred, fără naivitate, că pacea este posibilă. Dar numai după eliminarea influenței teroriștilor islamiști și a sponsorilor acestora. Niciun dialog real și sincer și niciun progres sustenabil nu va fi obținut până atunci.